Tlf. 35 11 21 31
Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenterTlf. 35 11 21 31
Erfaren og anerkendt stemme inden for politik gennem mange år. Lær mere om Danmarkshistorien og den politiske udvikling.
Forespørg nemt på pris og dato4.75 ud af 5 stjerner
"Et utroligt spændende og interessant foredrag af en af de meste markante kvinder, der har været i dansk politik. Foredraget kan kun anbefales."
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.
Om Ritt
Foredrag
Referencer
Ritt Bjerregaard er en af dansk politiks mest markante personligheder, og med mere end 40 år i politik har hun været en gennemgående skikkelse med en række ansvars- og ministerposter.
I dag har Ritt Bjerregaard indstillet sin politiske karriere for i stedet at fokusere på at skrive bøger, holde foredrag og begå sig som kommentator med ekspertise i det politiske liv. Oplev hendes spændende og indsigtsfulde foredrag.
Allerede helt fra begyndelsen var Ritt en utraditionel politiker, som var bevidst om, hvordan hun synes, tingene skulle gøres. Sammen med andre unge, nyvalgte socialdemokrater som Helle Degn, Karl Hjortnæs og Svend Auken dannede Ritt en “kaffeklub”- frem for at vente på optagelse i de allerede eksisterende.
Allerede fra 1971 sad Ritt i finansudvalget på trods af, at hun var nyvalgt. I 1973 blev hun undervisningsminister i Anker Jørgensens regering. Denne post havde hun – afbrudt af V-regeringen – indtil 1978. Senere blev hun socialminister fra 1979-1981. Selvom Ritt havde været modstander af EU, ændrede hun holdning efter murens fald i 1989 og blev formand for Den Danske Europabevægelse i 1992. I 1995 blev hun udnævnt til miljøkommissær i EU. I 2000 blev Ritt Bjerregaard fødevareminister i Poul Nyrup Rasmussens regering, og siden blev denne post så fulgt af en stilling som overborgmester for København.
Ritt Bjerregaard har skrevet fire erindringsbøger: Ritt (2015), Valgt (2017), Udenfor (2019) og Ovenpå (2021). Sammen med Christine Antorini, har hun desuden skrevet Vandrelyst (2022).
Se foredrag med Ritt BjerregaardOvenpå er fjerde og sidste bind i Ritt Bjerregaards erindringer, som dette foredrag tager udgangspunkt i. Her fortæller Ritt Bjerregaard om det at være kvinde i politik, herunder om tiden på Christiansborg og Københavns Rådhus, som var præget af intriger og problemer, og ikke mindst om den pris hendes karriere har haft for hende.
Da Ritt Bjerregaard fik titlen som Københavns overborgmester, var det med en forventning om, at hun kunne ændre fordelingen af billige boliger, sikre bedre integration og mere klimavenlig trafik. Virkeligheden var dog en anden, for frem for politik gik meget af tiden med diskussioner og intriger med de andre partier og bureaukrati og kampe. Heldigvis fik Ritt også indført nogle store tiltag, som klimakonferencen C40.
I foredraget fortæller Ritt i hvordan hun som kvindelig toppolitiker ofte måtte kæmpe hårdere for at opnå det samme som sine mandlige kollegaer. Hun drager også paralleller til tiden i Socialdemokratiet under både Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen, og hvordan deres formandskab har ændret vilkårene for kvinder i politik.
Udenfor er Ritt Bjerregaards tredje erindringsbog, hvor bøgerne Ritt og Valgt er forgængerne. I dette foredrag giver Ritt sine refleksioner over sin tid i politik, der er analytiske og skarpe, og hun fortæller uden filter om sit syn på medier, partifæller og sine op- og nedture i dansk politik.
Ritt lukker også op for tiden med Socialdemokratiets formandsopgør, hvor Poul Nyrup Rasmussen endte som formand for Socialdemokratiet. Det var trods Ritts store, folkelig popularitet. Ritt blev derimod EU-kommissær (1994-1999), og hun fortæller nu om sine oplevelser med EU’s spind af magtkampe, alliancer og bureaukrati.
Du kan også se frem til at høre om Ritts kamp for miljøet, da hun fortæller om arbejdet med miljø i 1980’erne.
Ritt Bjerregaards bog Erindringer, samt foredraget baseret på bogen, er et underholdende og tankevækkende selvportræt, hvor Ritt giver et billede af de seneste 70 års danmarkshistorie, som den store efterkrigsgeneration har oplevet den og set den gennem et socialdemokratisk temperament.
Hun fortæller blandt andet om, hvordan hendes generation op gennem 1960’erne og 1970’er havde en enestående mulighed for at præge det danske samfund. P-pillen er et eksempel herpå, idet den havde stor indflydelse på ændringerne i kønsrollemønstret samt ægteskabs – og familiemønstrene.
Med omstillingen fra landbrugs- til industrisamfund og den økonomiske vækst i 60’erne blev de traditionelle klasseforskelle nedbrudt, hvilket gav plads for eksperimenter med nye normer.
Desuden vil Ritt stille nogle provokerende spørgsmål til sig selv. Hvorfor blev hun aldrig statsminister?Her får publikum et svar, der både rummer selvindsigt og refleksioner over magtens væsen, og kvinders stilling i politik.
Ritt fortæller levende om sin vej ind i politik, sin opvækst og sine personlige forudsætninger ud fra et køns- og klassemæssigt tidsperspektiv.
Ritt Bjerregaard fortæller i dette foredrag om sit liv som politiker.
Med udgangspunkt i sine egne oplevelser og egen erfaring fortæller Ritt Bjerregaard om det politiske landskab i Danmark, som det tager sig ud i dag.
Ritt Bjerregaard er en erfaren politiker, hun har haft adskillelige ministerposter, været EU-kommissær og Overborgmester i København. En erfaring, som Ritt dog først for nylig har høstet, er den at miste sin mor. Ritt oplevede, at sorgen over den helt almindelige og naturlige død af sygdom og alderdom stort set ikke har været behandlet i det offentlige rum. Derfor tog hun initiativet til bogen ”Min mor er død”. I bogen deler Ritt og hendes veninder Christine Antorini, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet deres meget forskellige erfaringer og oplevelser og deres stærke sorg og savn.
Hvad er det, man som voksen kvinde mister, når ens mor dør? Og hvad stiller man egentlig op med et lig? Det havde Ritt Bjerregaard behov for at sætte ord på, da hendes mor døde efter et langt liv. Gennem samtalerne i bogen fik hun og de tre andre større klarhed over forholdet til deres mødre, men også til døden.
Ritt Bjerregaard er aktuel med bogen “Livsmodig”, der er blevet til sammen med Anne Linnet, Hanne Vibeke Holst og Christine Antorini og er en række samtaler om kvindeliv, kærlighed og kunsten at leve fuldt ud til det sidste.
De fire kvinder er vidt forskellige, men har alle oplevet både modgang, udfordringer og personlige kriser i deres karriere og privatliv. Hver især har de dog alle formået at trække sig selv op igen og fortsætte. I bogen reflekterer kvinderne over, hvad det vil sige at være en kvinde med alt, hvad det indebærer af familieliv, karriere, kærlighed, parforhold, sex, sorg og alderdom.
I dette underholdende, personlige og livsbekræftende foredrag tager Ritt Bjerregaard afsæt i bogens mange samtaleemner og lader publikum komme helt tæt på.
Der er mulighed for at booke oplægget sammen med en af de øvrige medvirkende i bogen.
Det var rigtig godt, relevant, medlevende og intelligent.
Lars Østergaard
Fremragende indlæg. Velforberedt, engageret og åben for debat.
Greta Jørgensen
Et utroligt spændende og interessant foredrag af en af de meste markante kvinder der har været i dansk politik. Kan kun anbefales.
Tina Kragelund
Det var et rigtigt godt foredrag. Stor ros til Ritt.
Line Horn Andersen
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.