Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

Oplev et gribende foredrag om demokratiet, kvinders valgret, kultur- og sygdomsforståelse

Rushy Rashid Foredrag

Rushy Rashid

Journalist, forfatter og foredragsholder, som byder på medrivende, indsigtsfulde og spændende foredrag om bl.a. demokrati og diversitet

Forespørg nemt på pris og dato

4.75 ud af 5 stjerner

"Rushy har været aktiv i forhold til afklaring af processen omkring sin rolle i vores "townhall meeting"-format. Hun deltog også i et formøde for at forventningsafstemme. Hun gjorde det godt til vores møde og fik medarbejderne til at deltage aktiv."

Annelise Goldstein - Novo Nordisk A/S Se alle referencer

Et foredrag med Rushy Rashid giver dig

  • Refleksion over vores samfund og den måde vi er sammen på
  • En personlig fortælling om at leve med to kulturer
  • Viden om de basale principper i mangfoldighedsledelse
Uforpligtende forespørgsel på Rushy Rashid

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Rushy

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Forespørg nemt på pris og dato

Som foredragsholder formår Rushy Rashid på en nøgtern og personlig måde at viderebringe et kompliceret budskab – hvilket gør hende til en af de mest kompetente foredragsholdere inden for sit område. Oplev et medrivende, indsigtsfuldt og spændende foredrag.

Rushy Rashid taler af erfaring, når hun i sine indsigtsfulde og gribende foredrag fortæller om demokratiet, kvinders valgret, kultur- og sygdomsforståelse, etnisk pigeliv og ikke mindst mangfoldighedsledelse.

Et foredrag med Rushy Rashid giver dig

  • Refleksion over vores samfund og den måde vi er sammen på
  • En personlig fortælling om at leve med to kulturer
  • Viden om de basale principper i mangfoldighedsledelse

Rushy Rashid blev i sommeren 1998 den første tv-nyhedsvært i Danmark med indvandrerbaggrund. Dengang blev hun fremstillet som den store solstrålehistorie, men bag den enstrengede sandhed lå en lang og traumatisk kamp.

Det medielandskab, der oftest tegner et billede af indvandrerkvinder som værende undertrykte, indhyllede væsener, spærret inde af fædre eller ægtemænd, har aldrig været virkeligheden for Rushy Rashid. Hun elsker sin familie og kunne ikke drømme om at vende dem ryggen. Men med to mislykkede ægteskaber bag sig har hun på sin egen krop oplevet, at det i længden er umuligt at kombinere drømmen om en dansk levevis med det traditionelle pakistanske kønsrollemønster.

Rushy Rashid har boet i Danmark i over 40 år – kun afbrudt af et længere ophold hos familien i Pakistan, hvor hun blev sendt ned for at få en ”ordentlig, pakistansk opdragelse” – og hun har til stadighed forsøgt at leve både som pakistaner og som dansker, men forgæves.

Et valg var og blev uundgåeligt, men vejen til den erkendelse var ikke nem. Først som 30-årig traf hun valget og besluttede sig for, hvordan hun ønskede at leve sit liv. Det blev den danske model frem for den pakistanske. I dag er Rushy Rashid en prisbelønnet forfatter til flere bøger om det svære kulturmøde. Samtidig arbejder hun som freelance journalist og har senest bestyret debatprogrammet “Rushys Roulette” på Radio24syv.

Se foredrag med Rushy Rashid
Rushy Rashid foredrag

Verdens patienter fra forskellige kontinenter

“Samtale fremmer forståelsen” Sådan lyder et gammelt ordsprog, men forståelsen kræver også et fælles sprog, en fælles kontekst og en fælles referenceramme.

Rushy Rashid vil i dette foredrag give henholdsvis sundhedspersonaler og jobkonsulenter, afhængig af foredragets målgruppe, en indføring i krops-, sygdoms- og kulturforståelse patienter og klienter med minoritetsbaggrund.

Med nærliggende eksempler og mere viden om de etniske minoriteters kulturelle ophav og mulige kulturelle barrierer har foredraget til hensigt at ruste målgruppen til at kommunikere med samt forstå borgere fra andre kulturer for at kunne indgå i en fordomsfri dialog og undgå misforståelser i kommunikationen.

Rushy Rashid sætter fokus på, hvordan man bedst muligt kommunikerer korrekt og effektivt om sygdom med patienter og/eller klienter fra andre kulturer. Taler I ud fra samme kontekst, eller går I helt forbi hinanden i forsøget på at finde en fælles løsning? Det kan få alvorlige, endda fatale, konsekvenser, hvis det er tilfældet.

Tilrettet sundhedsfagligt personale

Som sundhedsfagligt personale handler det nogle gange om liv og død, hvis kommunikationen fejler. Derfor er det vigtigt, at den, der har evnerne, også går det ekstra skridt for at sikre sig, at de anvisninger, I som behandlere giver patienterne, både bliver forstået og fulgt.

I Rushys arbejde som social-medicinsk tolk har hun desværre set mange grumme eksempler på, hvor galt det kan gå, hvis ikke lægen og patienten forstår hinanden – og det gælder ikke kun sproget, men også den kulturelle kontekst dialogen foregår i.

Der er nok at tage fat på: krops-, sundheds- og sygdomsforståelse blandt folk med minoritetsbaggrund – særligt patienter fra muslimske lande. Forholdet mellem behandler og patient, den anderledes måde at anskue sygdom på, religion kontra tradition, kønsopfattelser, familiens betydning, psykisk sygdom, blufærdighed og alle tabuerne.

 

Tilrettet jobkonsulenter

Mon du læser dine klienter korrekt? Og er du sikker på, at I taler ind i den samme kontekst, når I taler om sygdom- og kropsopfattelse? Er I i tvivl, så lad Rushy Rashid skabe mere forståelse for, hvori den kulturelle forskel ligger, når I står over for nydansk sygdomsopfattelse.

I dette foredrag giver hun en grundlæggende indsigt i de gængse problemstillinger blandt etniske minoriteter, der kan være grunden til, at I går fejl af hinanden. For korrekt og præcis kommunikation er afgørende, når man som sagsbehandler skal afgøre en sag. Hvis du ikke kender dine klienter og den referenceramme som de taler ud fra, så kan det være svært at træffe den rigtige beslutning.

Problemstillingen er enormt relevant, da mere viden om de ikke vestlige borgere giver jobcentrene og sagsbehandlere bedre forudsætninger for, hvordan de skal sætte ind over for denne borgergruppe, og ikke mindst da deres opfattelse af målgruppen er afgørende for muligheden for at få dem i arbejde.
Rushy kommer i foredraget rundt om temaer som krops- sundheds- og sygdomsopfattelse, religionen kontra tradition, kønsopfattelser, forhold til autoriteter, familiens betydning, tabuer, og blufærdighed.

Rushy Rashid foredrag

Rushys Roulette

Mangler du et indslag på konferencen eller årsmødet, der kan pifte et hvilket som helst emne op? Og er du træt af lange kedelige oplæg? Så er Rushys Roulette – live på scenen, lige det du søger.

Ingredienserne til rouletten er: Et ekspertpanel af to personer med forskellige holdninger ift hinanden – et par cases, der præsenterer en problemstilling og en ordstyrer, der får debatten til at leve… Med en erfaring som redaktør og radiovært på Rushys Roulette gennem 7 1/2 års erfaring, tog Rushy favntag med de sværeste debatter to timer live hver onsdag. Så der skal noget til at ryste hende… Nu overfører hun konceptet til Rushys Roulette live på scenen.

Rushy er frisk på at sparre, finde de rigtige personer ud fra sit kæmpe netværk og gør oplægget skarpt og præcist. Hun har allerede testet konceptet af ved KLs Integrationstræf 2019, formandskonferencen for Dansk Røde Kors i 2019 og ikke mindst Kulturmødet på Mors.

Rushy Rashid foredrag

Grundloven, demokratiet, kvinders valgret ...og lillefingeren

I 2015 stod året i kvindernes tegn, for vi kunne fejre 100-året for danske kvinders ret til at stemme.

Hør hvilken betydning danske kvinders kamp for lighed har haft for journalist og forfatter Rushy Rashid. I dette foredrag fortæller hun, hvordan hendes brune øjne ser på vores “rød-hvide” Grundlov. Og hvorfor hun stadig kæmper for vores grundlovssikrede rettigheder hver eneste dag. Hun kommer ind på betydningen af at bestemme over ens eget liv og krop. Det handler også om ytringsfrihed og forsamlingsfrihed … og om en lillefinger!

Rushy Rashid arbejder  i dag som radiovært og journalist på “Rushys Roulette” på Radio24syv. Hun er desuden forfatter til trilogien: “Et løft af sløret”, “Bag sløret” og “Du lovede, vi skulle hjem…”. Hun er født i Pakistan og har boet i Danmark fra hun var 9 år gammel. De næste 20 år forsøgte hun at balancere mellem det pakistanske og det danske. Men et valg blev uundgåeligt, og i dag er det danske demokrati det solide fundament i hendes liv …tilsat pakistansk respekt og et pift af chili.

Rushy Rashid workshop

Workshop: Hjertesund mad fra hele verden

Kunne du tænke dig at få ny inspiration til hjertesund mad, så har du chancen nu: Meld dig til workshoppen med forfatter og journalist Rushy Rashid.

Rushy Rashid er forfatter til flere bøger og har været initiativtager til projektet “Hjertevarm mad fra hele verden”, som Hjerteforeningen og Bydelsmødrene stod bag. Det kom der en dejlig kogebog ud af, som danner baggrund for denne workshop.

Sammen med kursisterne dykker Rushy Rashid ned i tre forskellige køkkener. Vi vælger en forret, en hovedret og tilbehør fra kogebogen “Hjertevarm mad fra hele verden”, som vi tilbereder sammen.

Rushy giver en grundig gennemgang af de forskellige krydderier, krydderurter og forklarer, hvordan man let kan udskifte pandestegning med ovnbagning. Under hele workshoppen gennemgås de ti hjertesunde principper. Der gives fif til, hvordan man effektivt kan formindske olieforbruget, og hvor nemt det er at snige flere grøntsager ind i maden, uden at det skal opfattes som en løftet pegefinger.

Workshoppen varer 4 timer, og efter kurset er der mulighed for at købe kogebogen til en særpris af 150 kr.

Rushy Rashid foredrag

Etnisk pigeliv - kulturmødet kontra kultursammenstødet - Et foredrag, der går tæt på pigerne

Om at bevæge sig mellem dansk kultur kontra den kultur forældrene har medbragt fra hjemlandet, er ikke en diciplin, man nogensinde bliver mester i. Men når man kender minefelterne kan man navigere uden om de værste konflikter og samtidig komme helskindet igennem det.

Dette foredrag giver en grundig baggrundsviden om det liv, mange etnisk piger lever. Om tørklæder, religion og de nye kønsroller. Om fester og fyre. Om forventningernes pres kontra den barske virkelighed. Om at prioritere sine kampe. Rushy Rashid sætter også fokus på, hvad vi som samfund skal forstå, acceptere og kritisere, når vi taler om kulturmødet kontra kultursammenstødet.

Egnet til skoler, gymnasier og for mentorer i institutioner, der ønsker at blive klogere på pigerne med anden etnisk baggrund.

Rushy Rashid foredrag

Livet bag sløret

Hvilket liv lever indvandrerkvinder bag deres slør? Er de virkelig så undertrykte som det danske samfund forestiller sig? Har indvandrerkvinderne brug for en håndsrækning fra de danske kvinder til at frigøre sig? Hvordan ser det pakistanske familiemønster ud, og hvor bevæger det sig hen efter flytningen til Danmark? Hvad med den anden og den tredje generation af indvandrerkvinder; kopierer de blot deres mødres liv eller vælger de at gå egne veje?

Rushy Rashid går i sit foredrag om bag sløret og giver en række svar for at aflive myten om hvordan danskere ofte fejltolker.

Rushy Rashid foredrag

Mangfoldighedsledelse - hvor svært kan det være?

Etnisk ligestilling, handicappolitik, seniorpolitik, køns-ligestilling. Der er masser af redskaber og politikker, der har til formål at lede dansk erhvervsliv. Men hvorfor ikke nøjes med den moderne ”alt-i én”-ledelsesform, der rummer alle elementerne fra de gængse ledelsesmetoder?

Rushy Rashid har som dansk-pakistaner gennem mange år beskæftiget sig med etnisk ligestilling, og troede som de fleste, at mangfoldighedsledelse blot var et andet ord for det samme. Men i sit arbejde i IKEA som mangfoldighedskoordinator – med ansvar for at forfine og udbrede virksomhedens mangfoldighedsledelse internt og eksternt – opdagede hun hurtigt, at moderne ledelsesform overflødiggør behovet for politikker på enkeltstående områder – herunder etnisk ligestilling.

Kort fortalt kan mangfoldighedsledelse ruste en virksomhed til det multi-kulturelle og multi-etniske danske samfund, der i fremtiden får brug for arbejdskraften fra enlige forsørgere, det grå guld, småbørns-forældre, osv.

I foredraget (der alt efter ønske og behov kan indeholde øvelser, cases og en mere teoretisk tilgang til mangfoldighedsledelse) kommer Rushy Rashid ind på de basale principper i mangfoldighedsledelse – og demonstrerer hvorfor der er så stor forskel på ledelsespolitikker, der har til hensigt at give visse grupper en positiv særbehandling, og så mangfoldighedsledelse.

Rushy Rashid foredrag

Splittet mellem to kulturer

Hvad sker der med børnene, når far og mor ikke kommer fra Danmark? Hvor hører man til som barn – i forældrenes hjemland eller i Danmark? Hvordan er det at vokse op med forældre, der har brug for hjælp af deres børn, fordi de ikke kan tale dansk? Hvordan tackler man det at ens forældre ikke kan forstå det danske samfund eller de danske normer? Og hvornår er man egentlig integreret?

Rushy Rashid forsøger i sit foredrag at give en række svar på disse store spørgsmål og trækker på en række af de erfaringer hun selv har gjort sig.

Rushy Rashid foredrag

Den danske skole kontra den pakistanske

Hvorfor dukker indvandreforældre aldrig op til forældremøderne? Hvorfor er det så svært at få de unge – specielt pigerne – med til de sociale aktiviteter på skolen? Hvad kan læreren gøre for at hjælpe de to-sprogede elever? Hvad er de grundlæggende forskelle mellem den danske og pakistanske skole? Er der elementer fra det pakistanske, der kan bruges i Danmark?

Mange danskere undrer sig over den store forskel, der tit er disse kulturer imellem. Rushy Rasid præsenterer i sit foredrag en række åbninger, der gør dialogen disse to kulturer imellem lettere.

Rushy Rashid foredrag

Vi er begge fejlfarver!

Med ægteparret Rushy Rashid Højbjerg og Jens Harder Højbjerg.

De er begge ”kendt fra tv”, de er begge journalister og de er begge danskere. Og da de i sommeren 1998 mødte hinanden på TV3 troede de begge, at de vidste en hel del om hinandens etniske tilhørsforhold – selv om de er født i henholdsvis Sialkot og Skive (Pakistan og Jylland). Men siden er de begge blevet meget klogere på det at være fejlfarver i hinanden familier.

Hør om det var en god idé, da Jens som sit første træk inviterede Rushy på en pakistansk restaurant. Hør hvordan Rushy har måttet revidere sit halvracistiske syn på danskere efter hun er blevet integreret i en dansk familie. Og hør hvordan Jens tacklede for føste gang i sit liv at blive bedømt – og fordømt – på grund af sin blege hudfarve.

Foredraget ”Vi er begge fejlfarver” fokuserer på de mange forskelle, der skal opdages før vi indser, at vi har flest ligheder.

Rushy Rashid ordstyrer

Rushy Rashid er derudover en meget kompentent ordstyrer og konferencier

Referencer

Rushy har været aktiv i forhold til afklaring af processen omkring sin rolle i vores "townhall meeting"-format. Hun deltog også i et formøde for at forventningsafstemme. Hun gjorde det godt til vores møde og fik medarbejderne til at deltage aktiv.

Annelise Goldstein

Novo Nordisk A/S

Rushy gjorde det særdeles godt. Alle var meget tilfredse og mange skulle efterfølgende lige hilse på og Rushy gav sig god tid. Senere var der også flotte kommentarer på Facebook. Vi fik et flot indblik i mødet mellem 2 kulturer og Rushy fortalte også om den udvikling der feks er sket i vores sprogbrug og dets betydning for god integration, siden hun ankom. Hvad gør vi med børnene, og deres opdragelse, ville mange fagpersoner gerne høre. Vi havde ialt 100 deltagere, cirka 50 ansatte i børne og arbejdsmarkedssektoren og derudover alm interesserede borgere. Rushy modtog efter foredraget ganske mange spørgsmål og var god til at besvare, både selve spørgsmålet og det, der lå bag. Vi vil meget gerne anbefale Rushy.

Mette Høgh Christiansen

Vordingborg Kommune

Alle vores HK medlemmer ( lægesekretærer og tandklinikassistenter) var MEGET tilfredse. Rushy taler og formidler sit budskab med både respekt og humor, ligetil og humoristisk. En stor succes.

Annette Kammer

HK / Privat

De er hver især på deres måde meget gode og spændende formidlere, og deres måde at opbygge aftenen på var rigtig god, idet de hver især kom med deres oplevelser af mødet med den andens kultur. Efterfølgende var der en rigtig god debat.

Lene Kjellerup

Marselisborg Centrets Oplysningskreds

Det var et fint foredrag og der har udelukkende været positiv respons.

Kirsten Stejner

Brabrand Kirke

Foredragsholderne Rushy og Jens var velforberedte, venlige og opmærksomme på vores behov, nemlig dialog og debat med publikum. Gode, tankevækkende pointer og vinkler.

Michael

LOF Ringsted

Relevant i forhold til målgruppen. Godt med en forberedende telefonsamtale med foredragsholder.

Asger Mortensen

Københavns Apotekerforening
Uforpligtende forespørgsel på Rushy Rashid

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Rushy Rashid
Rushy Rashid

4.75 ud af 5 stjerner

"Rushy har været aktiv i forhold til afklaring af processen omkring sin rolle i vores "townhall meeting"-format. Hun deltog også i et formøde for at forventningsafstemme. Hun gjorde det godt til vores møde og fik medarbejderne til at deltage aktiv."

Annelise Goldstein - Novo Nordisk A/S Se alle referencer

Foredragsemner med Rushy Rashid