Lykke Friis foredrag EU - hvad nu?
EU står over for den største krise siden Anden Verdenskrig – med krig i Europa, galopperende energipriser, inflation og snarlig recession. Modsat tidligere kriser er denne karakteriseret ved, at Tyskland også er i krise og ledes af en relativt uprøvet kansler, Olaf Scholz. Samtidig med at EU skal fastholde enigheden internt, udfordres EU i stigende grad udefra, ikke mindst af Kina, men også at et USA, der øger kravene til, at EU betaler mere for sit eget forsvar. Oven i udefrakommende problemer kæmper EU også med medlemmer, såsom Polen og Ungarn, der pludselig sætter spørgsmålstegn ved en grundpille i vestlige demokratier, magtens tredeling. Den nye regering i Italien kan her blive en alliancepartner for Polen og Ungarn.
Med afsæt i sin rolle som EU- og Tysklandsekspert sætter Lykke Friis den nyeste udvikling i perspektiv og giver sit bud på, hvor Europa er på vej hen – alt sammen krydret med anekdoter fra hendes mange møder, bl.a. som klima, energi- og ligestillingsminister, med toppolitikere og internationale kapaciteter.
Lykke Friis foredrag Tårernes Europa
En russisk invasion af Ukraine, sabotage af gasledninger, energikrise, en frygt for tredje verdenskrig – og læg dertil Brexit, autoritære bevægelser, pandemi og et selvsikkert Kina. Det håb om en fri og fredelig verden, der voksede sig frem, da Berlinmuren faldt, er godt tre årtier senere lagt endeligt i graven. Den verdensorden, vi i Europa troede, at vi kendte, er ved at blive en helt anden. Men hvilken? Og hvad betyder det? Og hvor sikkert er det, at Europa kan holde sammen i kampen mod Putin? Det giver Lykke Friis sine bud på i hendes nyeste bog Tårernes Europa, der er afsættet for dette foredrag.
Lykke Friis har altid haft det europæiske som omdrejningspunkt; først som statskundskabsstuderende, forsker, minister, korrespondent i og nu som direktør for Tænketanken Europa. I foredraget tager hun tilhørerne med på hendes personlige, europæiske opdagelsesrejse – fra Moskva og Rom til London og Kyiv, til det nye jerntæppe i Narva og det centrale Tyskland, hvor Putin boede i Dresden i slutfirserne, og hvor Angela Merkel på en række områder svigtede. Anekdoter og pointer illustreres med personligt fotomateriale.
Mødet med den polske frihedshelt Lech Walesa og Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev trækkes ind – alt sammen for at forklare, hvad der bragte os til dette vendepunkt i historien og for at give kvalificerede bud på, hvad der venter os. Trods titlen er én af hovedpointerne, at der fortsat er håb. Ligesom i 1989 afhænger det Europa, vi får, i høj grad af os selv. Og aldrig siden 1989 har der været en så bred erkendelse af, at demokrati og fred i Europa ikke må tages for givet.
Lykke Friis foredrag 1989 og Berlinmurens fald - ”Hvad nu hvis”? Mød de ukendte helte, der reddede Europa fra katastrofen
Sjældent har historien faret så hurtigt af sted som i 1989. Berlinmuren faldt, den kolde krig blev afsluttet, og stribevis af central- og østeuropæiske lande sagde farvel til kommunismen. Ofte indtraf der flere begivenheder samme dag, og da europæerne fejrede nytårsaften 1989/90, var Europa fundamentalt forandret.
I dag – mere end 30 år efter – er der en tendens til at se tilbage på 1989 som uundgåeligt. Muren måtte falde, og Central- og Østeuropa måtte blive frit. I foredraget giver Lykke Friis et anderledes billede. 1989 var flere gange tæt på at lande i en katastrofe; og det var ofte helt ukendte helte som fx Helmut Hackenberger og Harald Jäger, der reddede Europa fra en såkaldt ”kinesisk løsning” med kampvogne som ved Den Himmelske Fredsplads i juni 1989.
Udover at se tilbage på 1989 trækker Lykke Friis også de store linjer frem til i dag. Hvorfor er meget af euforien i Central- og Østeuropa forsvundet? Og hvad blev der af at teorien om, at 1989 satte et punktum i verdenshistorien?
Lykke Friis skrev i 2019 bogen Håbets Europa og har i 2022 fulgt op med bogen Tårernes Europa.