Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Vores foredragsholdere kan også bookes til events der afholdes online. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

generic-cover2

Historiske og politiske analyser blandet med anekdoter og klip fra familiealbummet

Lars Olsen Foredrag

Lars Olsen

Journalist, forfatter og foredragsholder – cand.phil. i samfundsfag - Foredrag om klassesamfund og uddannelse.

Forespørg nemt på pris og dato

5 ud af 5 stjerner

"Det var på alle måder en god oplevelse at have besøg af Lars Olsen. Han var klar i sin tale, veldisponeret og forstod at inddrage deltagerne."

Alice Malling Thaarup - Fokus Folkeoplysning, Aalborg Se alle referencer
Uforpligtende forespørgsel på Lars Olsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Lars

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Forespørg nemt på pris og dato

Leder du efter en autentisk og anerkendt foredragsholder, der kan inspirere og sætte tanker i gang hos publikum? Så skal du booke Lars Olsen. Han er en ofte anvendt stemme, når snakken kommer til klassesamfund, skole og uddannelse og social mobilitet. 

Som foredragsholder evner Lars Olsen at forene samfundsanalyse med konkrete eksempler og erfaringer – baseret på sin egen hverdag og de mennesker, han har interviewet.

Lars Olsen er journalist, forfatter og samfundsdebattør. Han har skrevet en række debatbøger om det moderne klassesamfund, om folkestyret og om skole og uddannelsesforhold. De seneste er “Det danske klassesamfund” (2012), “Uddannelse for de mange” (2011), “Eliternes Triumf” (2010), “Klassekamp fra Oven” (2014) og “Kampen om seniorårene” (2015). Lars Olsen er uddannet cand.phil. i samfundsfag og har været journalist i over 25 år, blandt andet på Politiken og det nu lukkede Aktuelt. I dag arbejder han freelance, er kolumnist ved Jyllands-Posten  og fast blogger på hos Fagbladet 3F.

Fra 2002 til 2007 var Lars Olsen analytiker på Ugebrevet A4, hvor han tilrettelagde en række undersøgelser af ulighed og sociale skel i dagens Danmark. Analyser, han siden har videreudviklet i sine bøger.

Se foredrag med Lars Olsen

  Lars Olsen foredrag

  Eliternes triumf – folkets protest

  • Brexit. Trump. Jordskredsvalg. Femstjernebevægelse og Podemos. Politisk mistillid. Alternativet og Dansk Folkeparti … En folkelig protestbølge skyller over den vestlige verden. Befolkningen revolterer imod de etablerede partier – nogle steder er det især den hvide arbejderklasse, andre steder især studerende og unge. Hvad sker der – og hvorfor?
  • Undersøgelser viser, at den politiske mistillid i Danmark bunder i voksende utryghed, og at mange er skeptiske over for de seneste års mange »reformer« af velfærdssamfundet. Læg dertil indvandring, skel mellem storbyer og yderområder og følelsen af at Christiansborg er blevet en afsondret boble.
  • Lars Olsen kortlægger det folkelige oprør og de eliter, der protesteres imod. Toppen i samfundet er delt i en liberal erhvervselite og en progressiv kultur- og uddannelseselite, men begge omfavner globaliseringen og de såkaldte »reformer«. Det skaber nye brudflader mellem eliter og folk.
  • Lars Olsens stil er levende og afvekslende. Historiske fortællinger og politiske analyser veksler med anekdoter og klip fra familiealbummet. Foredraget ligger i forlængelse af bøgerne ”Eliternes Triumf” (2010) og ”Klassekamp fra Oven” (2014), men inddrager også aktuelle bøger og analyser fra Danmark og udlandet.

  Lars Olsen foredrag

  Kan vi arbejde, til vi er 70?

  • Reformer af efterløn og pensionsalder ændrer arbejdslivet mere dramatisk, end vi gør os klart. Dem, der i dag er i 40’erne, skal arbejde til de er 70. Kan tømreren og sosu-assistenten dét? Lars Olsen kortlægger reformerne – deres baggrund og konsekvenser.
  • Danskerne bliver ældre og er sundere end før, men der er også stor ulighed i levealder og arbejdsvilkår. De ekstra arbejdsår pålægges især faglærte og ufaglærte, der kommer tidligt på arbejdsmarkedet og i gennemsnit har færrest gode leveår.
  • I foredraget fortælles også om ændringer i folkestyret, der giver Slotsholmen blinde vinkler overfor brede samfundsklassers levevilkår. Lars Olsen diskuterer tillige, hvordan vi undgår store sociale skævheder, når danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet. Stilen er levende og afvekslende. Analyser af arbejdsliv og levevilkår veksler med filmklip og fortællinger fra det virkelige liv.
  • Foredraget ligger i forlængelse af ”Kampen om seniorårene” (2015), men også bøgerne ”Klassekamp fra Oven” (2014) og ”Eliternes Triumf” (2010).

  Lars Olsen foredrag

  Folkestyre uden folk?

  • Undersøgelse på undersøgelse dokumenterer det: Mistilliden til politikerne er den højeste i flere årtier. Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler direkte om »en tillidskrise mellem store dele af befolkningen og os politikere på Christiansborg«. Hvad sker der – og hvorfor?
  • Historisk havde Danmark et bredt favnende folkestyre, skabt af stærke folkelige bevægelser blandt bønder og arbejdere. I dag er miljøet omkring Christiansborg en mere afsondret verden, præget af magtfulde embedsmænd, aggressive medier og yngre politikere med akademisk baggrund. Lars Olsen beretter om dette skifte og dets konsekvenser. Han tager også tilhørerne på en lille rejse tilbage i tiden til de kampe, der i 1800- og 1900-tallet banede vej for folkestyret.
  • Samtidig præsenteres aktuelle analyser og eksempler på tillidskrisen mellem folket og de folkevalgte. En vigtig – men upåagtet – årsag er voksende utryghed, og at mange er skeptiske over for de seneste års »reformer« af velfærdssamfundet.
  • Stilen er levende og afvekslende. Historiske fortællinger og politiske analyser veksler med personportrætter, anekdoter og klip fra familiealbummet.

  Lars Olsen foredrag

  Klassesamfundet 2.0

  • »Klassesamfund« – det er da noget, som var engang, lidt som kakkelovnen, toilet på trappen og det sort-hvide tv. Sådan lyder en udbredt forestilling i den offentlige debat, men det er en myte – hævder Lars Olsen.
  • Danmark præges stadig af markante klasseforskelle, som ikke bare handler om nogle få marginaliserede, men om brede samfundslag. Murersvenden har andre levevilkår end finansanalytikeren og professoren: Mindre indflydelse på arbejdet, færre gode leveår, dårligere uddannelsesmuligheder for børnene. Og klasseskellene vokser – økonomisk, geografisk og mentalt. På nogle områder er skellene dog også anderledes end for en generation siden. Vi har en voksende underklasse udenfor arbejdsmarkedet, præget af destruktive kulturmønstre og negativ social arv. Og vi bor mere adskilt end tidligere. Vi har fået ghettoer for de marginaliserede – og velhaverenklaver for de velstillede. Derfor hedder foredraget »klassesamfundet 2.0«.
  • Lars Olsen tegner et socialt Danmarksportræt ud fra analyserne i »Klassekamp fra Oven – den danske samfundsmodel under pres« (2014), men han viser også billeder fra familiealbummet og fortæller om personlige eksempler på moderne klasseskel.

  Lars Olsen foredrag

  Klasser, uddannelse og social mobilitet

  • Trods velfærdsstat og SU er social baggrund stadig afgørende – hvad enten det handler om karakterer i skolen eller de unges videre uddannelsesvalg. Der er imidlertid også spændende variationer, selv i et lille land som Danmark. Nogle regioner og uddannelsesretninger er markant bedre til at skabe »klasserejser« og social mobilitet. Hvorfor tager langt flere arbejderbørn en uddannelse i Lemvig end i Kalundborg?
  • Et foredrag om klasseforskelle og social mobilitet i uddannelsessystemet, men også om uddannelserne som en kampplads mellem forskellige sociale grupper, deres erfaringer og læringstraditoner.
  • Lars Olsen præsenterer analyser fra »Klassekamp fra Oven – den danske samfundsmodel under pres« (2014), men inddrager også den aktuelle uddannelsespolitiske debat.

Referencer

Det var på alle måder en god oplevelse at have besøg af Lars Olsen. Han var klar i sin tale, veldisponeret og forstod at inddrage deltagerne.

Alice Malling Thaarup

Fokus Folkeoplysning, Aalborg

Lars kontaktede mig på forhånd og sendte også sit PowerPoint-materiale i forvejen så jeg kunne tjekke at det virkede. Under foredraget formåede Lars at inddrage deltagerne i den fælles dialog og det blev et meget relevant og brugbart foredrag. På VUC lyngby er vi så tilfredse med foredraget at vi vil hyre Lars til at komme og holde foredrag for alle lærerne (120 stk.).

Karina Vestergård Madsen

VUC Lyngby

Godt opbygget, og Lars Olsen forstod at inddrage deltagerne.

Liz Kruse

Ishøj Kommune

Lars Olsens oplæg var præget af en meget fin balance (lydhørhed overfor publikum) mellem oplæg og debat i salen. Tak for et god formiddag!

Lise Bertram

Konventum Uddannelser

Han dækkede vores ønsker om Kan jeg arbejde til jeg er 70 år gammel?

Inge M. Jensen

LO Nordvestjylland

Meget spændende og tankevækkende.

Jacob Vad

Byggeriets Uddannelser
Uforpligtende forespørgsel på Lars Olsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Lars Olsen
Lars Olsen

5 ud af 5 stjerner

"Det var på alle måder en god oplevelse at have besøg af Lars Olsen. Han var klar i sin tale, veldisponeret og forstod at inddrage deltagerne."

Alice Malling Thaarup - Fokus Folkeoplysning, Aalborg Se alle referencer

Foredragsemner med Lars Olsen