Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

Dyk ned i verdenshistoriens fortid, nutid og fremtid

Bent Jensen

Bent Jensen

Historiker med speciale i Rusland, dr.phil. og forfatter.

Forespørg nemt på pris og dato

4.5 ud af 5 stjerner

Det var meget interessant at have besøg af Bent til vores markering af flagdagen. Hans oplæg var meget interessant, og han havde fået det til at passe rigtig godt ind i dagens øvrige program. Oplægget var meget informativt og gav også plads til lidt grin indimellem.

Camilla Smith Christensen - Halsnæs Kommune Se alle referencer

Et foredrag med Bent Jensen giver jer:

  • Oplev et historisk foredrag, der giver jer en dybere forståelse for Første Verdenskrigs effekt på Rusland
  • Lad jer blive opslugt af fortidens største konflikter, der stadig runger i nutiden og minder os alle om, hvad vi bør undgå i fremtiden
  • Glæd jer til at reflektere over nogle af de største verdensmagters roller i de ulmende konflikter – vil historien gentage sig?
Uforpligtende forespørgsel på Bent Jensen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Bent

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referencer

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Dyk ned i verdenshistoriens fortid, nutid og fremtid med den anerkendte historiker Bent Jensen. Han er særligt specialiseret i russisk og sovjetisk historie, men lige såvel kan han stille skarpt på emner som Den Kolde Krig, præsident Donald Trump og konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Glæd jer til at blive klogere på bevæggrundene bag nogle af historiens største konflikter og begivenheder.

Et foredrag med Bent Jensen giver jer:

  • Oplev et historisk foredrag, der giver jer en dybere forståelse for Første Verdenskrigs effekt på Rusland
  • Lad jer blive opslugt af fortidens største konflikter, der stadig runger i nutiden og minder os alle om, hvad vi bør undgå i fremtiden
  • Glæd jer til at reflektere over nogle af de største verdensmagters roller i de ulmende konflikter – vil historien gentage sig?

Få ekspertindsigt i verdenshistorien

Bent Jensen er historiker med russisk som bifag og russisk/sovjetisk historie som speciale og var i mange år professor ved Syddansk Universitet i Odense. Han har skrevet adskillige bøger om Danmarks, Ruslands og Sovjetunionens historie, samt om Ruslands/Sovjetunionens forhold til Danmark. Bøgerne bygger bl.a. på kildemateriale, han har fundet i russiske arkiver.

Anerkendelsen af Bent Jensens forskning har vist sig med hædersbevisninger som Kosan Prisen, Adam Smith Prisen, Kaj Munk-prisen og Grundlovsforeningen Dansk Kulturs hæderspris. Desuden har han modtaget flere priser for sine historiske bøger, bl.a. Weekendavisens pris for bogen “Gulag og Glemsel – en dokumentarisk skildring af det sovjetiske system af koncentrationslejre, hvor millioner af uskyldige mennesker gik til grunde. Hans seneste værker inkluderer “Modløber”, “Den lange befrielse” og “Købmænd og kommissærer.

Bent Jensen har gennem årene holdt talrige foredrag og skrevet kronikker og baggrundsartikler om forskellige emner: Hvad drejede Den kolde Krig sig egentlig om? Hvorfor blev Bornholm besat af Den røde Hær i maj 1945, da den øvrige del af Danmark blev befriet af englænderne? Er der udbrudt en ny kold krig mellem Vesten og Rusland? Hvis ja, hvem har så skylden? Hvad går konflikten mellem Israel og palæstinenserne egentlig ud på? Hvorfor er der aldrig blevet oprettet en palæstinensisk stat, sådan som FN besluttede det, da det britiske Palæstina-mandat blev delt mellem en arabisk og en jødisk stat? Hvordan var det at vokse op i et indremissionsk miljø i en stationsby i Midtjylland?

Book Bent Jensen til jeres næste event og bliv klogere på verdenshistorien fra en ekspert.

Se foredrag med Bent Jensen
Bent Jensen foredrag

Hvorfor gik det gamle Rusland under i 1917?

I foredraget går Bent Jensen i dybden med, hvorfor det gamle Rusland gik under i 1917 og de følgende år i et orgie af vold, massehenrettelser og blodig borgerkrig, der også drev omkring to millioner russere på flugt ud af landet.

Zar-Rusland var i perioden 1860-1914 inde i en rivende reformudvikling økonomisk, politisk og kulturelt. Bønderne blev i 1861 befriet for livegenskabet og kunne nu dyrke deres egen jord. Der foregik også i perioden en meget kraftig vækst i industrien. I 1906 blev der valgt et parlament – på russisk Duma, indført ytringsfrihed og samtidig skabt forudsætning for, at bønderne kunne få deres talrige jordstrimler udskiftet og i stedet få et samlet stykke jord, egnet til mere rationelt landbrug. Danskeren C.A. Koefoed spillede her en vigtig rolle.

Ruslands deltagelse i Første Verdenskrig var en katastrofe for landet. Den militære disciplin og den sociale orden brød sammen under krigens pres. En lille gruppe fanatiske og hensynsløse revolutionære med Lenin i spidsen erobrede magten og indledte et nådesløst opgør med det eksisterende samfund.

Oplev et historisk foredrag, der giver jer en dybere forståelse af Første Verdenskrigs effekt på Rusland.

Bent Jensen foredrag

Den Kolde Krig

Den Kolde Krig var en af Europas hidtil største og mest langvarige konflikter – i perioden 1945-1991 var Europa og verden delt og splittet i to. Grundlæggende drejede det sig om, hvilket samfundssystem der skulle præge verdens stater – demokratiske samfund baseret på ytringsfrihed og markedsøkonomi eller totalitære systemer med kommandoøkonomi.

Konflikten var en langvarig kappestrid, der også skabte indre fronter i de demokratiske samfund, hvor den totalitære kommunisme havde sine tilhængere. Var de landsforrædere, spioner eller agenter for en fremmed magt?

Hvordan foregik denne strid konkret? På hvilken måde forsvarede de demokratiske samfund deres frihed, hvilke midler blev taget i brug for at inddæmme de indre trusler mod det demokratiske system? Hvorfor endte kappestriden med de demokratiske systemers sejr? Alt dette svarer Bent Jensen på i dette indsigtsfulde foredrag.

Lad jer blive opslugt af en af fortidens største konflikter, der stadig runger i nutiden og minder os alle om, hvad vi bør undgå i fremtiden.

Bent Jensen foredrag

En ny kold krig?

Der er mange, som mener, at vi nu igen befinder os i en kold krig med Rusland. Hvordan er det kommet dertil efter en kort periode med afspænding og fordragelighed efter Sovjetunionens og Warszawapagtens opløsning? Er det nuværende Rusland i virkeligheden bare en fortsættelse af Sovjetunionen med Putin som en ny Stalin?

I foredraget argumenterer Bent Jensen for, at begge sider i den nuværende konflikt bærer et ansvar for den nuværende konflikt og dermed også for Ruslands angrebskrig mod Ukraine, og at der er store økonomiske, ideologiske og befolkningsmæssige forskelle mellem det nuværende Rusland og den opløste Sovjetunion.

Glæd jer til at reflektere over nogle af de største verdensmagters rolle i de ulmende konflikter. Vil historien gentage sig?

Bent Jensen foredrag

Trump og Kreml

Lige siden Donald Trump blev valgt til USA’s præsident i november 2016, har det svirret med forlydender og påstande om, at han i virkeligheden er Kremls redskab, og at han kun blev valgt, fordi Rusland påvirkede det amerikanske præsidentvalg. Der har derfor været iværksat flere officielle undersøgelser for at få afklaret disse påstande.

Foredraget forklarer oprindelsen til de sensationelle forlydender om, at Trump er i lommen på Putin, og hvad undersøgelserne af påstandene har vist. Bl.a. diskuteres det såkaldte ”Trump Dossier”, som blev offentliggjort i januar 2017, og som indeholdt en række påstande om lyssky forbindelser mellem Trump og Moskva. Foredraget afviser disse påstande, der har udspring i russisk desinformation, som blev udbredt af Trumps politiske modstandere i Washington.

Bent Jensen foredrag

Den israelsk-palæstinensiske konflikt

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne har stået på, lige siden FN i november 1947 besluttede at dele det britiske mandatområde Palæstina i en arabisk og en jødisk stat. I dag – 76 år senere – eksisterer der fortsat kun en internationalt anerkendt jødisk stat, Israel.

Palæstinenserne har selvstyre i Gaza-området og på Vestbredden, men de to palæstinensiske selvstyreområder ligger i indbyrdes konflikt. Styret i Gaza-området kræver Israels udslettelse som stat, mens styret på Vestbredden officielt er indstillet på et kompromis med den jødiske stat. Hvad er de afgørende årsager til, at denne konflikt synes uløselig?

Bent Jensen foredrag

En by i Jylland

Foredraget handler om forfatteren Bent Jensens opvækst i et indremissionsk miljø i en midtjysk stationsby, Kjellerup. Hvordan var det? Der findes mange forestillinger om, at en sådan barndom og ungdom må have været forfærdelig med streng hustugt og korporlig afstraffelse.

Bent har skrevet en fiktiv fortælling, “I begyndelsen“, om sin barn- og ungdom, hvor han blev udlært elektriker, før han brød op, tog studentereksamen og valgte at studere historie og russisk på universitetet. Det er livstykker, hvor han beretter om et meget rummeligt indremissionsk miljø, som ikke afgørende adskilte sig fra hans ikke-missionske kammeraters. I 2022 har han udgivet sine erindringer, “Modløber, hvor det store første kapitel handler om det MiniDanmark og den verden, der var, men som ikke længere findes.

Bent Jensen video

Foredrag med Bent Jensen

Få en forsmag på Bent Jensens foredrag om Den Kolde Krig

Se foredrag med Bent Jensen

Referencer

Det var meget interessant at have besøg af Bent til vores markering af flagdagen. Hans oplæg var meget interessant, og han havde fået det til at passe rigtig godt ind i dagens øvrige program. Oplægget var meget informativt og gav også plads til lidt grin indimellem.

Camilla Smith Christensen

Halsnæs Kommune

Modløber

At Bent Jensen (f. 1938) lærte russisk og læste historie var en tilfældig beslutning. Modløber er fortællingen om, hvordan det kom til at forme resten af hans liv. Og det er Bent Jensens personlige erindringer om, hvad han er rundet af, hvad der har formet ham og optaget ham – fra barndommens indremissionske miljø i Kjellerup til et nutidigt blik på det Rusland, han har fulgt tæt i årtier.

Som historiker har han været med til at forme vores fortælling om Danmark og Sovjetunionen i årtierne under den kolde krig, og som aktiv og fremtrædende debattør har han gennem et langt fagligt liv stået i til tider stormfulde offentlige debatter om denne tid og facetter af dens til tider omstridte historie.

Dermed bliver erindringerne også et blik ind i den tid, hvor holdninger og handlinger gennem den kolde krig skulle graves ud af arkiverne og bringes ud i lyset – en kulturkamp, hvor fortiden ikke var på så lang afstand af tidens aktører, at det ”bare” var historie. Og det bliver et aktuelt blik ind i Ruslands historie og nutid, en fortælling om Rusland, rejser, møder og mennesker, og de tanker, Bent Jensen gør sig om det Rusland, vi ser i dag.

Udgivelse: November 2022
Forlag: Gyldendal

Den lange befrielse. Bornholm besat og befriet 1945-1946

“Der er tre hovedspørgsmål, som i en vis forstand sammenfatter hele Bornholm-spørgsmålet 1945-46, og som denne bog vil søge at besvare:

1) Hvorfor var det sovjetiske – og ikke britiske styrker, der kom til den danske ø i maj 1945, da de tyske besættelsesstyrker kapitulerede?

2) Hvorfor blev de sovjetiske styrker så længe og i så stort antal på øen?

3) Hvorfor forlod de sovjetiske styrker øen så uventet og hurtigt i foråret 1946?”

Historieprofessor Bent Jensen sætter et længe tiltrængt fokus på den sovjetiske besættelse af Bornholm i året umiddelbart efter, tyskerne havde overgivet sig efter anden verdenskrig. Bogen bygger på omfattende kildemateriale fra russiske, danske, britiske og amerikanske arkiver, der i flere årtier var lukkede for offentligheden.

Bent Jensen (f. 1938) er dansk historiker og forfatter. Han er professor emeritus ved Syddansk Universitet og har været leder af Center for Koldkrigsforskning. Han er oprindeligt uddannet cand.mag. i historie og russisk og har udgivet en lang række bøger om russisk historie.

Udgivelse: Maj 2020
Forlag: SAGA Egmont

Købmænd og kommissærer. Oktoberrevolutionen og dansk Ruslandspolitik 1917-1924

Efter Oktoberrevolutionen i Rusland i 1917 nærede både den danske regering, forretningsmænd og virksomheder enorme forventninger til samarbejde og samhandel med den nye union. Disse forventninger viste sig at være skruet urealistisk højt op, men hvorfor og på hvilket grundlag gik man ud fra, at handel og industri ville nyde så godt af det nye politiske landskab i Rusland?

Bent Jensen undersøger emnet, der har dannet så mange myter op gennem tiden, og præsenterer os både for de kendte sovjetiske skikkelser Lenin, Trotskij og Litvinov og deres danske modstykker, Harald Plum, Emil Glückstadt og H.N. Andersen.

Bent Jensen (f. 1938) er dansk historiker og forfatter. Han er professor emeritus ved Syddansk Universitet og har været leder af Center for Koldkrigsforskning. Han er oprindeligt uddannet cand.mag. i historie og russisk og har udgivet en lang række bøger om russisk historie.

Udgivelse: December 2019
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Den ny Ruslandshistorie

Sovjetunionen er brudt sammen. Og en parentes (den sovjetiske epoke) er afsluttet. Udviklingen har radikalt ændret hele perspektivet på Ruslands nyere historie. Og det er denne blodige og destruktive parentes, indledt med bolsjevikkernes magterobring i 1917, der står i centrum for professor Bent Jensens Ruslandshistorie – fortalt i et let forståeligt og kontant sprog.

“Den ny Ruslandshistorie” beskriver den russiske histories anderledeshed før 1917. Men også udviklingen af de lovende reformer, som prægede Zarens Rusland i perioden op til første verdenskrig.

Bogen fortæller både om implementeringen af marxismen i Sovjetunionen, om unionens fredelige sammenbrud og de kaotiske år, der fulgte, da det russiske demokratis hårde fødsel gik i gang.

Bent Jensen (f. 1938) er dansk historiker og forfatter. Han er professor emeritus ved Syddansk Universitet og har været leder af Center for Koldkrigsforskning. Han er oprindeligt uddannet cand.mag. i historie og russisk og har udgivet en lang række bøger om russisk historie.

Udgivelse: Oktober 2019
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Zarmoder blandt zarmordere. Enkekejserinde Dagmar og Danmark 1917-1928

Da nyheden om, at bolsjevikkerne havde henrettet den russiske zar og zarina og alle deres børn, nåede enkekejserinde Dagmar i hendes sommerbolig på Krim, nægtede hun først at tro det. Hos hendes familie i Danmark og England bredte frygten for hendes liv sig imidlertid, og man tog en lang række initiativer til at redde hende ud af den nyfødte Sovjetunion.

Bent Jensen fortæller om enkekejserinde Dagmars liv i Rusland og om hendes oplevelser af revolutionen, der blev enden på hendes russiske familie og zartiden. Samtidig spørger bogen, om zarfamilien kunne være blevet reddet, hvis de europæiske fyrstefamilier havde skredet til handling.

Bent Jensen (f. 1938) er dansk historiker og forfatter. Han er professor emeritus ved Syddansk Universitet og har været leder af Center for Koldkrigsforskning. Han er oprindeligt uddannet cand.mag. i historie og russisk og har udgivet en lang række bøger om russisk historie.

Udgivelse: September 2019
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Ruslands undergang - Revolutioner og sammenbrud 1917-1921

Natten mellem 6. og 7. november 1917 kuppede Lenin og bolsjevikkerne sig til magten i Petrograd. Bolsjevikkerne vandt ikke et folkeligt mandat ved et valg – de tog magten, og med den russiske revolution gik det gamle Rusland under. Et nyt, hidtil ukendt samfund skulle opbygges. Historiker, dr.phil. og forfatter Bent Jensen skriver fortællingen om Zardømmets fald og bolsjevikkernes vej til magten i et uroligt og tumultarisk Rusland. Hvad var baggrunden for, at bolsjevikkerne kunne tage magten, hvordan kan man forklare årsagerne til, at de kunne vælte det gamle samfund og ikke mindst, hvordan kunne de holde sig ved magten?

Udgivelse: September 2017
Forlag: Gyldendal

Ulve, får og vogtere - Den Kolde Krig i Danmark 1945-1991

Bind 1 af Bent Jensens Ulve, får og vogtere omhandler de trusler og udfordringer, Danmark og landets demokratiske institutioner stod over for: den militære trussel fra Sovjetunionen og Warszawapagten; de ideologiske udfordringer fra Danmarks Kommunistiske Parti, SF og Venstresocialisterne, den stalinistiske fredsbevægelse i 1940-1950’erne, den marxistiske kulturrevolution i 1960-1970’erne, den anden fredsbevægelse i 1980’erne samt de trusler, som den sovjetiske spionage, desinformation og meningspåvirkning udgjorde – herunder den, der blev udført af danske statsborgere.

Bind 2 beskriver de foranstaltninger, det danske demokrati traf for at afværge såvel truslerne fra Øst som udfordringerne fra danske østsympatisører: det militære forsvar, den danske “ikke-provokationspolitik” i forhold til Kreml, de danske efterretningstjenester og deres indsats, private antikommunistiske organisationer og det folkelige Danmarks stilfærdige modstand. Endelig behandles Socialdemokratiets forvandling i Den Kolde Krigs sidste periode, årsagerne hertil og konsekvenserne heraf.

Ulve, får og vogtere bygger på et omfattende trykt og utrykt materiale fra en række danske og udenlandske statslige og private arkiver, hvoraf en stor del kommer til anvendelse for første gang i dansk historieforskning.

Ulve, får og vogtere skildrer, hvordan Danmark under Den Kolde Krig stod mellem et kulturelt, politisk og økonomisk tilhørsforhold til Vesten på den ene side og frygten for den geografisk nærliggende totalitære supermagt på den anden side.

Udgivelse: Februar 2014
Forlag: Gyldendal

I begyndelsen

I begyndelsen er beretningen om en forunderlig barndom i et indremissionsk hjem i fyrrerne og halvtredserne. Der er tale om en form for erindringer, men fortalt i nutid og set med en lille drengs øjne. Drengen har et tæt forhold til sin mor, som fortæller ham om livet og døden, Himmerige og Helvede, Jesus og Djævelen, De Helliges Samfund og Verden. Men det er også beretningen om barndommen i en jysk stationsby blandt andre drenge, store som små, troende som vantro, således som den formede sig udenfor forældrenes rækkevidde og kontrol.

Herefter følger hovedpersonens løsrivelse fra barndommen i ungdoms- og studieårenes stormfulde periode, inden den voksne fortæller slutteligt søger at komme overens med sin baggrund og livets grundlæggende spørgsmål.

Udgivelse: September 2004
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Gulag og glemsel - Ruslands tragedie og vestens hukommelsestab i det 20. århundrede

I Gulag og glemsel fortæller den danske historiker Bent Jensen om Sovjetunionens store forbrydelser i tiden mellem Den Russiske Revolution i 1917 og frem til 1950’erne.

I år 1921 var der 84 sovjetiske Gulaglejre. Disse Gulaglejre, hvor antikommunister blev holdt fanget, er i dag blevet et billede på Sovjetunionens store undertrykkelse og misbrug.

Bent Jensen forsøger at huske os på Sovjetunionens forfærdelige ugerninger, der ledte til millioner af dødsfald. Disse forbrydelser bliver desværre ofte glemt, da nazisternes handlinger stadig skygger for dem.

Udgivelse: Maj 2004
Forlag: Gyldendal

Uforpligtende forespørgsel på Bent Jensen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Bent Jensen
Bent Jensen

4.5 ud af 5 stjerner

Det var meget interessant at have besøg af Bent til vores markering af flagdagen. Hans oplæg var meget interessant, og han havde fået det til at passe rigtig godt ind i dagens øvrige program. Oplægget var meget informativt og gav også plads til lidt grin indimellem.

Camilla Smith Christensen - Halsnæs Kommune Se alle referencer

Foredragsemner med Bent Jensen