Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover2

Dyk ned i verdenshistoriens fortid, nutid og fremtid

Bent Jensen

Bent Jensen

Historiker med speciale i Rusland, dr.phil. og forfatter. Dybdegående foredrag om verdens største konflikter.

Forespørg nemt på pris og dato
Uforpligtende forespørgsel på Bent Jensen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Bent

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

Forespørg nemt på pris og dato

Dyk ned i verdenshistoriens fortid, nutid og fremtid med den anerkendte historiker Bent Jensen. Han er særligt specialiseret i russisk og sovjetisk historie, men lige såvel kan han stille skarpt på emner som Den Kolde Krig, præsident Donald Trump og konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Glæd dig til at blive klogere på bevæggrundende bag nogle af historiens største konflikter og begivenheder.

Bent Jensen er historiker med russisk som bifag og russisk/sovjetisk historie som speciale og var i mange år professor ved Syddansk Universitet i Odense. Han har skrevet adskillige bøger om Danmarks, Ruslands og Sovjetunionens historie samt om Ruslands/Sovjetunionens forhold til Danmark. Bøgerne bygger bl.a. på kildemateriale, han har fundet i russiske arkiver.

Et foredrag med Bent Jensen giver dig:

 • Oplysning og stor indsigt i det område, som Bent Jensen fortæller om, der bygger på stor viden og mange års erfaring.

 • Foredrag, der bygger på unikt kildemateriale, som Bent Jensen har arbejdet med ifm. tilblivelsen af sine mange bøger om Rusland og Sovjetunionens historie.

Anerkendelsen af Bent Jensens forskning har vist sig med hædersbevisninger som Kosan Prisen, Adam Smith Prisen og Kaj Munk-prisen. Desuden har han modtaget flere priser for sine historiske bøger, bl.a. Weekendavisens pris for bogen Gulag og Glemsel – en dokumentarisk skildring af det sovjetiske system af koncentrationslejre, hvor millioner af uskyldige mennesker gik til grunde.

Hans seneste værker er Ruslands undergang 1917-1921 (Gyldendal 2017) og Ulve, får og vogtere. Den kolde Krig i Danmark (Gyldendal 2015).

Bent Jensen har gennem årene holdt talrige foredrag og skrevet kronikker og baggrundsartikler om forskellige emner: Hvad drejede Den kolde Krig sig egentlig om? Hvorfor blev Bornholm besat af Den røde Hær i maj 1945, da den øvrige del af Danmark blev befriet af englænderne? Er der udbrudt en ny kold krig mellem Vesten og Rusland? Hvis ja, hvem har så skylden? Er præsident Trump i lommen på Putin, fordi Kreml har belastende materiale om USA’s præsident? Hvad går konflikten mellem Israel og palæstinenserne egentlig ud på? Hvorfor er der aldrig blevet oprettet en palæstinensisk stat, sådan som FN besluttede det, da det britiske Palæstina-mandat blev delt mellem en arabisk og en jødisk stat? Hvordan var det at vokse op i et indremissionsk miljø i en stationsby i Midtjylland?

Se foredrag med Bent Jensen
Bent Jensen foredrag

Hvorfor gik det gamle Rusland under i 1917?

 • I foredraget går Bent Jensen i dybden med, hvorfor det gamle Rusland gik under i 1917 og de følgende år i et orgie af vold, massehenrettelser og blodig borgerkrig, der drev omkring to millioner russere på flugt ud af landet.
 • Zarrusland var i perioden 1860-1914 inde i en rivende reformudvikling økonomisk, politisk og kulturelt. Bønderne blev i 1861 befriet for livegenskabet og kunne nu dyrke deres egen jord. Der foregik også i perioden en meget kraftig vækst i industrien. I 1906 blev der valgt et parlament – på russisk Duma, indført ytringsfrihed og samtidig skabt forudsætning for, at bønderne kunne få deres talrige jordstrimler udskiftet og i stedet få et samlet stykke jord, egnet til mere rationelt landbrug. Danskeren C.A. Koefoed spillede her en vigtig rolle.
 • Ruslands deltagelse i Første Verdenskrig var en katastrofe for landet. Den militære disciplin og den sociale orden brød sammen under krigens pres. En lille gruppe fanatiske og hensynsløse revolutionære med Lenin i spidsen erobrede magten og indledte et nådesløst opgør med det eksisterende samfund.
 • Oplev et historisk foredrag, der giver dig en dybere forståelse for Første Verdenskrigs effekt på Rusland.
Bent Jensen foredrag

Den Kolde Krig

 • Den Kolde Krig er en af Europas hidtil største konflikter – i perioden 1945-1991 var Europa og verden delt og splittet i to. Grundlæggende drejede det sig om, hvilket samfundssystem der skulle præge verdens stater – demokratiske samfund baseret på ytringsfrihed og markedsøkonomi eller totalitære systemer med kommandoøkonomi.
 • Konflikten var en langvarig kappestrid, der også skabte indre fronter i de demokratiske samfund, hvor den totalitære kommunisme havde sine tilhængere. Var de landsforrædere, spioner eller agenter for en fremmed magt?
 • Hvordan foregik denne strid konkret? På hvilken måde forsvarede de demokratiske
  samfund deres frihed, hvilke midler blev taget i brug for at inddæmme de indre trusler mod det demokratiske system? Hvorfor endte kappestriden med de demokratiske systemers sejr? Alt dette svarer Bent Jensen på i det indsigtsfulde foredrag.
 • Lad dig blive opslugt af en af fortidens største konflikter, der stadig runger i nutiden og minder os alle om, hvad vi bør undgå i fremtiden.

En ny kold krig?

 • Der er mange, som mener, at vi nu igen befinder os i en kold krig med Rusland. Hvordan er det kommet dertil efter en kort periode med afspænding og fordragelighed efter Sovjetunionens og Warszawapagtens opløsning? Er det nuværende Rusland i virkeligheden bare en fortsættelse af Sovjetunionen med Putin som en ny Stalin?
 • I foredraget argumenterer Bent Jensen for, at begge sider i den nuværende konflikt bærer et ansvar for den nuværende konflikt, og at der er afgørende forskelle mellem det nuværende Rusland og den tidligere Sovjetunion.
 • Glæd dig til at reflektere over nogle af de største verdensmagters rolle i de ulmende konflikter.  Vil historien gentage sig?
Bent Jensen foredrag

Trump og Kreml

 • Lige siden Donald Trump blev valgt til USA’s præsident i november 2016, har det svirret med forlydender og påstande om, at han i virkeligheden er Kremls redskab, og at han kun blev valgt, fordi Rusland påvirkede det amerikanske præsidentvalg. Der har derfor været iværksat flere officielle undersøgelser for at få afklaret disse påstande.
 • Foredraget forklarer oprindelsen til de sensationelle forlydender om, at Trump er i lommen på Putin, og hvad undersøgelserne af påstandene har vist. Bl.a. diskuteres det såkaldte ”Trump Dossier”, som blev offentliggjort i januar 2017, og som indeholdt en række påstande om lyssky forbindelser mellem Trump og Moskva. Foredraget afviser disse påstande, der har udspring i russisk desinformation, som blev udbredt af Trumps politiske modstandere.

Den israelsk-palæstinensiske konflikt

 • Konflikten mellem Israel og palæstinenserne har stået på, lige siden FN i november 1947 besluttede at dele det britiske mandatområde Palæstina i en arabisk og en jødisk stat. I dag – mere end 70 år senere – eksisterer der fortsat kun en internationalt anerkendt jødisk stat, Israel.
 • Palæstinenserne har selvstyre i Gaza-området og på Vestbredden, men de to palæstinensiske selvstyreområder ligger i indbyrdes konflikt. Styret i Gaza-området kræver Israels udslettelse som stat, mens styret på Vestbredden er indstillet på et kompromis med den jødiske stat. Hvad er de afgørende årsager til, at denne konflikt synes uløselig?
Bent Jensen foredrag

En by i Jylland

 • Foredraget handler om forfatteren Bent Jensens opvækst i et indremissionsk miljø i en midtjysk stationsby, Kjellerup. Hvordan var det? Der findes mange forestillinger om, at en sådan barndom og ungdom må have været forfærdelig med streng hustugt og korporlig afstraffelse.
 • Bent Jensen, der har skrevet en fiktiv fortælling af sin barn- og ungdom I begyndelsen. Det er livstykker, hvor han beretter om et meget rummeligt indremissionsk miljø, som ikke afgørende adskilte sig fra hans ikke-missionske kammeraters.
Bent Jensen video

Foredrag med Bent Jensen

Få en forsmag på Bent Jensens foredrag om Den Kolde Krig

Se foredrag med Bent Jensen

Referencer

Uforpligtende forespørgsel på Bent Jensen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31

Foredragsemner med Bent Jensen