Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

Bliv udfordret på dine værdier og holdninger, når etiske dilemmaer belyses fra flere sider

Mickey Gjerris

Foto: Thomas Rønn

Mickey Gjerris

Teolog og ph.d. i bioetik. Indsigtsrige foredrag om etiske emner og dilemmaer, som sætter gang i tanker og dialog.

Forespørg nemt på pris og dato
Uforpligtende forespørgsel på Mickey Gjerris

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Mickey

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

Interviews icon

Artikler

Forespørg nemt på pris og dato

Mickey Gjerris er uddannet teolog, har en ph.d. i bioetik og arbejder på KU som lektor i bioetik. Han har de sidste 25 år studeret, forsket og undervist i etik, ligesom han har skrevet bøger, artikler, klummer og blogs for at fremme samt præge den offentlige debat om emner, der står hans hjerte nært. Disse tæller bl.a. natur, dyr, teknologi, klima, sundhed og sygdom, liv og død og meningen med hele – i et etisk, filosofisk og teologisk perspektiv.

Et foredrag med Mickey Gjerris giver jer:

  • Nye vinkler på debatholdige emner
  • En dybere indsigt i dine egne værdier og holdninger
  • Mulighed for at skabe grobund for en saglig dialog om svære emner

Udforskning af etikkens kompleksitet

Idealerne bag Mickeys formidling af etikkens univers er simple: for ham handler det om at udfordre deltagerne på deres holdninger og lade dem genopdage, at verden ikke blot er sort/hvid. Han lægger vægt på, at folk skal opdage nye sider af emner, som de troede, at de kendte til bunds. Han diskuterer værdier og holdninger, hvordan magt og ansvar går hånd-i-hånd, og hvordan etikken er stedet, hvor vi overvejer hvilke værdier, som bør lede os i de mange valg, vi tager.

Mickey er fast tilknyttet medvært i programmet NEWS og Co. på TV2 News, og han giver ofte interviews til samt skriver kronikker og debatindlæg til landsdækkende medier, herunder bl.a. Politiken, Berlingske, JP, Kristeligt Dagblad, DR og TV2.

Mickey Gjerris var fra 2011-2016 medlem af Det Etiske Råd, hvor han var formand for arbejdsgrupper vedrørende prioritering i sundhedsvæsenet, neuroetik og etisk forbrug, ligesom han deltog i en lang række andre arbejdsgrupper om bl.a. bioenergi, organdonation, nudging og sundhedsdata.

Han har deltaget i en lang række debatprogrammer på både TV, radio og i podcasts, herunder bl.a. Deadline, Aftenshowet, Debatten, Genstart P1, P1 Debat og Bæredygtig Business. Dertil modtog han i 2022 Demokratistafetten fra Oplysningsforbundet DEO i samarbejde med Vartov, og han blev af Dyrenes Beskyttelse kåret som ’Årets Dyreven’.

Mickey er en engageret formidler, som bruger humor og inddragelse af hverdagseksempler til at gøre etiske emner mere nærværende og forståelige. Alle Mickeys foredrag kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Book Mickey Gjerris til dit næste arrangement og bliv klogere på etik, værdier, og den komplekse verden af etiske beslutninger.

Se foredrag med Mickey Gjerris
Mickey Gjerris foredrag

Håb i en håbløs tid – klimaforandringer, etik og håb

Klimaforandringerne er her og nu. Arterne uddør med samme hast, som da dinosaurerne forsvandt. Det kan være svært at bevare et håb for fremtiden, hvis man samtidig vil være ærlig om situationens alvor. Men uden håb er det svært at finde lysten til den grønne transformation af samfund og tilværelse, som er nødvendig. Skal vi finde mod og lyst til at tage fat ved roden af problemerne, må vi derfor genfortælle historien om, hvem vi er, og hvilken rolle vi har i den natur, som bærer vores liv. Her spiller etiske begreber som forundring, fællesskab og respekt en væsentlig rolle.

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

Naturens sprog

Ingen tvivler på, at vi har brug for naturen til vores fysiske overlevelse. Men ser vi kun naturen som en ressource, der kan opfylde vores fysiske behov, går vi glip af meget. For naturen kan også ses som et fællesskab, vi er bundet til gennem millioner af års evolutionær udvikling. Et fællesskab, der giver vores sind og sjæl oplevelser, udfordringer og et hjem.

Foredraget vil diskutere forskellige natursyn og søge at vise, hvad der kan ske, hvis vi begynder at forstå mennesket som en del af et større fællesskab i stedet for som verdens selvkronede konge.

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

De svære valg: prioritering i sundhedsvæsenet

Udgifterne til sundhedsvæsenet vokser og vokser. Nye dyre behandlingstyper, stigende forventninger hos borgerne og voksende udgifter til at håndtere livsstilssygdomme presser budgetterne. Bunken med problemer, som vi gerne vil have løst, vokser – men bunken af penge til at gøre det med, vokser ikke i samme takt.

Prioriteringsdiskussionen handler om mange ting. Det er en lægefaglig og en økonomisk diskussion. Men det er også en diskussion om, hvilke værdier, der skal guide de mange valg, som skal træffes – og hvordan de valg bør træffes. Prioriteringsdiskussionen er med andre ord også en etisk diskussion.

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

Giv mig dit hjerte – organdonationens dilemmaer

Informeret eller formodet samtykke? Tilhører vi staten, os selv eller fællesskabet? Organdonation er en teknologi, der på én gang tager håbet fra de, der sidder og håber på det umulige ved deres kæres side, og på den anden side en teknologi, der giver håb til de, der ellers skulle dø. Hvordan vægter vi bedst hensynet til de syge og deres pårørende i forhold til de døende og deres? Hvordan sikrer vi, at næstekærlighedens gave ikke bliver en pligt og fører til mere skade end gavn?

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

Livet er udskudt død – etiske aspekter af aktiv dødshjælp

Aktiv dødshjælp eller ej? Det er et spørgsmål uden klare svar. For det rummer vores angst for smerte og død. Vores ret til at bestemme over eget liv. Vores syn på os selv, hinanden og livet.

Foredraget beskriver dødens rolle i vores liv, de muligheder som vi i dag har for at hjælpe døende, de vigtigste argumenter for og imod aktiv dødshjælp og stiller spørgsmålet, om vi er bedst stillet med at fastholde et forbud mod aktiv dødshjælp samtidig med, at vi anerkender, at det kan være det eneste rigtige at gøre i nogle situationer.

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

Hvor går grænsen – om bioteknologi og etik

Bioteknologien rejser mange store etiske spørgsmål: Hvem skal bestemme, hvilke børn der skal fødes? Skylder vi det tidlige menneskeliv respekt? Må vi klone mennesker? Må vi genskabe uddøde dyrearter? Må vi blande hjerneceller fra mennesker og dyr? Det er ikke underligt, at mange tøver overfor de nye muligheder.

Foredraget beskriver de nye muligheder, som teknologien giver os, fokuserer på de værdier, der er på spil og giver et bud på, hvordan skal vi navigere i det bioteknologiske århundrede.

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

Også de kan smage livets sødme – om dyr og etik

Dyr spiller en stor rolle i vores liv. Vi spiser dem, klapper dem og afprøver vores medicin på dem. Og så diskuterer vi, hvad vi kan tillade os at gøre ved dem i forsøget på at få opfyldt vores behov og ønsker. Samtidig skelner vi skarpt mellem forskellige dyr ud fra, hvad vi har gang i, men ser sjældent på, hvad dyret er i sig selv.

Foredraget sætter fokus på de etiske argumenter i diskussionen om dyr, ser nærmere på forskellen mellem mennesker og dyr, diskuterer hvad dyrevelfærd egentlig er og spørger, hvorfor det, at vi har magten over dyrene, automatisk giver os retten til at slå dem ihjel.

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

Skildpaddetanker – banale sandheder om fødsel, død og det utrolige liv ind i mellem

Vi lever med små og store historier i vores liv for at kunne holde det hele ud. Der er vores egne små historier om meningsfyldte øjeblikke, menneskelige relationer og interessante opgaver, der for en stund gav det hele mening. Og så er der de store historier, som vi sætter os selv ind i: historier om Gud, kosmos, arten, slægten og ideologierne. Alle historierne trues konstant af dødens og tilfældighedens meningsløshed, og gør det til en udfordring at fastholde meningsfuldheden.

Foredraget tager udgangspunkt i Mickeys bog, Skildpaddetanker, og søger efter at minde os om det, som vi har det med at glemme, men som kan gøre livet til at bære.

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris foredrag

Har du set en flodhest? – Kristendom og natursyn

Kristendommen anses normalt for at være en fortælling om forholdet mellem Gud og mennesker. Resten af skabelsen udgør kun den scene, som det egentlige drama udspiller sig på. Derfor har mange også svært ved at se, hvordan kristendom og teologi kan spille en rolle i forhold til de naturkriser, som vi står i.

Men hvad nu, hvis kristendommen også rummer en anden fortælling om menneske, natur og skabelse? En fortælling, hvor Gud er til stede i alle sine skabninger, og mennesket er sat til at tage ansvar for det hele. Hvor livets gave er en gave, der er udstrakt til alt det skabte? Og hvor dét, sådan for alvor, at se en flodhest er et møde med Gud?

Foredraget kan tilrettelægges ift. specifikke ønsker og behov.

Mickey Gjerris om klimakrise og håb
Se foredrag med Mickey Gjerris

Referencer

Uforpligtende forespørgsel på Mickey Gjerris

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31

Foredragsemner med Mickey Gjerris