Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

En gribende historie, der holder publikum opslugt fra start til slut

Daniel Rye

Photo: Michael Kjærgaard

Daniel Rye

Fotograf og forfatter.

Forespørg nemt på pris og dato

4.75 ud af 5 stjerner

"Det var bare SÅ godt - alle 200 "lyttere" var helt opslugt af foredraget og Daniel fortalte meget levende og autentisk."

Anne Stougaard - Filskov Kirke Se alle referencer

Et foredrag med Daniel Rye giver jer:

  • En hudløst ærligt, levende og detaljeret fortælling om hans fangenskab og det mareridt han gennemlevede der
  • Et indblik i, hvor svært det er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag igen
  • Et foredrag som har fyldt sale over hele landet
Uforpligtende forespørgsel på Daniel Rye

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Daniel

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referencer

Interviews icon

Artikler

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Daniel Rye fortæller sit foredrag levende, åbenhjertigt og med grusomme detaljer, hvorved han giver et sjældent indblik i det mareridt han gennemlevede som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien – en på én gang forfærdelig og gribende historie, der holder publikum opslugt fra start til slut. Daniel Rye er en dansk freelancefotograf, der under en reportagetur i Syrien, med det formål at fotodokumentere konflikten i Syrien og civilbefolkningens levevilkår, blev pågrebet og taget til fange af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Et foredrag med Daniel Rye giver jer:

  • En hudløst ærligt, levende og detaljeret fortælling om hans fangenskab og det mareridt han gennemlevede der
  • Et indblik i, hvor svært det er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag igen
  • Et foredrag som har fyldt sale over hele landet

Barske beretninger fra den virkelige verden

I 13 måneder blev Daniel Rye holdt som gidsel af IS sammen med 23 andre vestlige gidsler, og han var det sidste gidsel, som slap levende fra Islamisk Stats berygtede fængsel i den syriske by Raqqa. Efter en forhandling om løsesum, løslades Daniel Rye d. 19. juni 2014, hvorefter IS i sommeren 2014 dræber de tilbageværende gidsler, Daniels medfanger, én efter én, heriblandt amerikaneren James Foley. James Foley blev det første offer for en videodokumenteret henrettelse af IS en video der gik verden rundt. Under deres tilfangetagelse, blev han nær ven af Daniel Rye, og det var Daniel der viderebragte Foleys ”brev” og afsked til hans familie, som Daniel fik overbragt mundtligt og memorerede.

Af hensynet til hans sikkerhed, blev Daniel Ryes fangenskab først kendt for den brede offentlighed efter hans løsladelse, da medierne af samme årsag afholdte sig fra at dække historien. Mens Daniel var til fange iværksatte hans familie en indsamling til løsesummen, og kredsen af mennesker, der blev indviet i den offentlige hemmelighed, blev hermed større, hvilket var en stor risiko at løbe i projektet om at få deres søn og bror hjem.

Daniel Rye stod frem offentligt og fortalte sin grufulde historie, der også skildres i Puk Damsgaards roman “Ser du månen Daniel, som hun fik Cavlingprisen for.

I september 2023 udkom Daniel Rye med sin egen fortælling om livet efter tiden som gidsel ved Islamisk Stat. I “Nærmest fri – Min vej ud af mørketfortæller Daniel en universel historie om at forlige sig med sin fortid og fremtid. I bogen tager han læseren med på rejsen, fra han trådte ud i friheden efter 13 måneder som gidsel. Fra dette første skridt begyndte en ny overlevelseskamp, den universelle kamp for at finde sig til rette imellem den, man er, den andre ser, og den man gerne vil være. Gang på gang har han troet, at han havde lagt fortiden bag sig, for så igen at blive revet tilbage. Til sidst konfronterede han sig selv og sin historie.

Daniel Rye har desuden været i Malawi og fotodokumentere de barske konsekvenser af klimaforandringerne der samt været vært på en række tv programmer blandt andet På Kanten af Mørket.

Book Daniel Rye til jeres næste event og oplev et personligt og livsbekræftende foredrag.

Se foredrag med Daniel Rye
Daniel Rye foredrag

Nærmest fri– min vej ud af mørket

Hør hvad der skete, da Daniel endelig blev fri og vendte hjem? Og hvordan har det været at sidde over for sin IS-fangevogter under retssagen i USA?

I sommeren 2021 stod Daniel Rye ansigt til ansigt med Alexanda Kotey, en af de fangevogtere og torturbødler, som gjorde hans tid som gidsel til et helvede. To medlemmer af den gruppe brutale terrorister, der blev kendt som The Beatles, sad for retten i USA. Anklaget for blandt andet kidnapning, tortur, mishandling og henrettelsen af flere gidsler. Og her var Daniel et af kronvidnerne.

Siden Daniel kom hjem fra sin skæbnesvangre rejse til Syrien har den overståede retssag markeret et slags punktum. I dette intense foredrag åbner Daniel endnu mere op om sin voldsomme og svære kamp for at bevare sig selv – både under sit fangenskab, lige efter sin frigivelse, men også i årene efter med afhøringer hos efterretningstjenester og besøg hos sine medfangers efterladte.

Foredraget er baseret på Daniel Ryes bog “Nærmest fri – min vej ud af mørket”, som er fortalt af ham selv og et forsøg på at forlige sig med sin fortid og fremtid. Bogen, såvel som foredraget, er ikke kun en barsk fortælling om en ung mand, der mister sin frihed, men en universel historie om at gennemgå noget traumatisk, men samtidig turde konfrontere sin egen historie. Og at vende tilbage til livet og friheden, men ikke uden ar.

Daniel Rye foredrag

I Islamisk Stats varetægt i 398 dage

Hør den dramatiske og gruopvækkende historie af den danske fotograf Daniel Rye, der var gidsel hos ISIS i 13 måneder, og i sit foredrag giver et åbenhjertigt indblik i, hvad det vil sige at være gidsel hos ISIS.

Daniel Rye fortæller hudløst ærligt, levende og detaljeret om sit fangenskab og det mareridt han gennemlevede de 13 måneder, og ikke mindst om, hvor svært det er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag igen.

Hør i foredraget Daniels rammende fortælling om, hvordan mennesker overlever tortur og fangenskab, skaber venskaber og bevarer håbet, når det ser allermest sort ud. En historie, der understreger menneskets ufattelige overlevelsesdrift, og en historie hvor virkeligheden overgår fantasien.

Daniel Rye foredrag

Mens vi venter – en historie om mennesker på flugt fra klimaforandringer 

Klimaforandringerne er i dag den største udfordring, men kan være uoverskuelige og abstrakte at forholde sig til. Daniel vil i foredraget fokusere på, hvordan mediernes dagsorden og fokus definerer, hvad vi henleder vores opmærksomhed på. Daniels indspark til klimadebatten er baseret på egne oplevelser, i mødet med en malawisk families kamp for ikke at blive de næste klimaflygtninge, som han i sit arbejde som fotograf har fulgt igennem tre måneder fordelt over tre år, hvilket der også er kommet en bog ud af med titlen Mens vi venter.

Der er sket en tydeligt forandring i danskernes holdning til klimaet og vores miljø. Hvorfor kommer den reaktion først nu? I 1956 producerede National Geographic et tv-program om alvoren ved udledning af drivhusgasser og smeltende isbjerge ved polerne. Hvorfor tog det så lang tid at fange vores opmærksomhed?

Skaden er sket i klimaet – men nogle mærker det mere end andre. I 2015 var der dobbelt så mange mennesker, der flygtede fra klimaforandringer, end der flygtede fra krig. Året efter rejser Daniel første gang til Malawi. Han ville finde fremtidens klimaflygtninge og finde ud af, hvad der sender disse mennesker på flugt. I et forsøg på at sætte fokus på de klimaflygtninge, vi helt glemte at tale om midt i menneskestrømmene fra Syrien. I 2050 vil der være 250 millioner klimarelaterede flygtninge i verden. Fire gange så mange som i september 2015, hvor flygtningekrisen var på sit højeste med omkring 63 millioner flygtninge på verdensplan.

På baggrund af sit møde med den malawiske familie fortæller Daniel på nært hold, hvem disse mennesker er, som står midt i klimaforandringernes øje, og som er i fare for at blive de næste klimaflygtninge.

Med dybe personlige oplevelser fortalt med en god blanding af alvor, humor og nærvær og ikke mindst i øjenhøjde med publikum, er Daniels foredrag et yderst relevant og vigtigt input til denne enorme og for mange ikke synlige trussel; nemlig klimaforandringer.

Daniel Rye video

Foredrag af Daniel Rye

Bliv lukket ind i Daniel Ryes verden gennem hans tid som gidsel hos Islamisk stat. Se et udklip her.

Se foredrag med Daniel Rye

Referencer

Et meget fængslende foredrag, der blev godt formidlet

Elinor Vestergaard

Castberggård

Daniel fortalte meget levende om hans oplevelser, eleverne sad helt stille og lyttede i de knap to timer foredraget varede. Meget gribende historie

Maren Kirstine Jensen

Nordjyllands Landbrugsskole

Daniel Rye gjorde det rigtig, rigtig godt og holdt vores elevers opmærksomhed fanget gennem hele oplægget.

Peter Fink

Stenhus Gymnasium & HF

En meget medrivende og personlig beretning, formidlet på en rigtig god måde. Godt, at der var humor midt i al alvoren.

Birthe Nørskov

LOF Midtjylland

Tusind tak for et særdeles fremragende foredrag i tirsdags. Vi var selvsagt noget spændte grundet de nuværende omstændigheder, men du skal vide, at der har været udelt begejstring for arrangementet både blandt lærere og elever. Det kan jo være svært at fornemme, hvordan det forløb, og hvordan det blev modtaget, når man ikke kan hverken se eller fornemme publikum, men vi har efterfølgende spurgt eleverne, og de var vildt begejstrede og fandt foredraget utroligt nærværende, vedkommende og med til at sætte den nuværende situation i perspektiv – så stor stor ros for det! Der var 672 elever, der fulgte foredraget ud af samlet 770 elever på skolen, og som du ved, sad der jo også nogle af de elever, som vi godt må have på skolen, og fulgte dig live, så samlet set er vi meget tæt på at alle så med, hvilket er helt usædvanligt. Derudover var der, som jeg sagde i tirsdags 144 spørgsmål i chatten, hvilket jo igen viser en helt oprigtig interesse for foredraget. Så igen stor respekt for det!

Sune Hother Petersen, Rektor

Kolding Gymnasium

Skide godt, aldrig været så stille under et foredrag

Poul Hegaard

Skyum Idrætsefterskole

Det var bare SÅ godt - alle 200 "lyttere" var helt opslugt af foredraget og Daniel fortalte meget levende og autentisk.

Anne Stougaard

Filskov Kirke

Super fint foredrag der tryllebandt publikum jo længere vi kom ind i forløbet.

Jørgen Gammelgaard

Team Vest Håndbold

Elever og lærere var særdeles begejstrede.

Helene Clemens Petersen

Risskov Gymnasium

Super spændende foredrag som virkelig fangede publikum. Det var også rigtigt godt for vores arrangement at Daniel kunne holde foredraget på engelsk + han var med på at live transmittere foredraget til vores kollegaer i Jylland.

Pernille Beck

FLSmidth A/S

Daniel er en blændende foredragsholder, som i halvanden time formåede at tryllebinde vores elever med sine grufuldt skræmmende, rørende og spændende fortællinger.

Jesper Engsvang

Kalundborg Gymnasium

Topklasse.

Johannes Bjerre

Højskoleforeningen Vendsyssel

Super foredrag. Relevant, spændende og super tilpasset både efterskoleelever og forældre.

Andreas Vind

Brøruphus Efterskole

Daniel formåede at formidle sin brutale historie, så den blev vedkommende for alle. Det meget alvorlige emne blev serveret med en lethed og varme, der gjorde, at de mange indtryk sank helt ind hos vores publikum. Det var ikke mindre end fremragende!

Kristian Roldsgaard

BIG BIO

Daniels oplæg var gribende og inspirerende. Vi brugte oplægget som intro til en temauge, og Daniels historie fangede i høj grad eleverne, og flere henviste til Daniel i deres endelige besvarelser af ugens indhold. Så han formåede at skubbe til deres forestillinger om emner som krig, tortur og menneskeskæbner - men også hvordan man skal forholde sig til en kilde, og information man får af et 1. håndsvidne. Alt sammen ting vi nok kan undervise, men som blev eksemplificeret så fint gennem Daniels oplæg. Flere elever har siden beskrevet, at de synes, at Daniels oplæg var mere gribende og spændende end spillefilmen, og det tænker jeg er meget stor ros fra en 18-årig.

Ditte Jørgensen

Tietgen Handelsgymnasium

Det var rigtig godt, og vores elever var meget begejstrede. Det var yderst relevant i forhold til vores faglige arbejde. Anbefaler det til alle, jeg kender!

Flemming Sørensen

Det Blå Gymnasium Tønder

Vi har kun hørt meget positive tilbagemeldinger om foredraget, og den måde Daniel greb det an på fra tilhørende. Daniel er et meget sympatisk og positivt menneske, hvilket også gav sig udslag i foredraget og i selve fremlæggelsen. Jeg havde læst bogen, set filmen og tv udsendelsen med den amerikanske journalist, men var dybt imponeret af den måde Daniel holdt foredraget på.

Anthon Hald

Den Lokale Højskole i Svenstrup for pensionister

Daniel forstår at tage udgangspunkt i hvilke tilhører han har foran sig. Han involvere sig, er autentisk og man mærker hans interesse i andre mennesker.

Pernille Petersen

Redernes krisecenter

Utrolig spændende og meget personligt og tankevækkende foredrag.

Suzan Boran

Specialoplysningsforbundet
14-06-19

Daniel Ryes fangenskab hos Islamisk Stat filmatiseres

Daniel har været foredragsholder hos os, siden han vendte hjem efter at have været gidsel hos Islamisk Stat. Og vi har har fulgt Daniel gennem årene. Til foredrag hos oplysningsforbund, skoler, uddannelsesinstitutioner og til udsolgte turnéer hos vores samarbejdspartner Tikko.

En gribende historie, der holder publikum opslugt fra start til slut
Daniel var freelancefotograf på reportagetur i Syrien, da han blev pågrebet og taget til fange af terrororganisationen Islamisk Stat. I sit foredrag fortæller Daniel om de gruopvækkende og barske 13 måneder, hvor han sad som gidsel, og ikke mindst om, hvor svært det var at vende tilbage til den danske hverdag, da han endelig blev købt fri.

Filmpremiere 29. august
Vi glæder vi os meget til at se filmatiseringen af Daniels historie og Puk Damsgårds prisbelønnede roman. Og så håber vi selvfølgelig, at endnu flere oplever foredraget, hvor man får en helt unik mulighed for at møde Daniel.

17-09-19

Daniel Rye aktuel med ny bog om klimaflygtninge: "Klimaforandringer skræmmer mig mindst ligeså meget som terrorisme"

MENS VI VENTER er en en visuel fortælling om klimaflygtninge. Gennem tre år har fotograf og foredragsholder Daniel Rye fulgt bonden Mr. Mkundiza og hans familie i den lille landsby Kakoma i Malawi, der ligesom resten af Syd- Østafrika oplever, at vejret bliver stadig mere ekstremt og utilregneligt. I billeder og ord skildrer Daniel Rye familiens kamp for at overleve en hverdag, hvor ekstrem tørke og altødelæggende oversvømmelser stiller store krav til evnen til at omstille sig. På trods af bogens personlige udgangspunkt er den et indspark i en langt større debat om det vakuum, der eksisterer lige nu.

På baggrund af sit møde med den malawiske familie fortæller Daniel i sit nye foredrag, hvem disse mennesker er, som står midt i klimaforandringernes øje, og som er i fare for at blive de næste klimaflygtninge. Med dybe personlige oplevelser fortalt med en god blanding af alvor, humor og nærvær og ikke mindst i øjenhøjde med publikum, er Daniels foredrag et yderst relevant og vigtigt input til denne enorme og for mange ikke synlige trussel; nemlig klimaforandringer.

Om Daniel Rye: Daniel Rye er fotograf og tidligere elitegymnast. I 2013 blev han tilfangetaget og holdt som gidsel hos Islamisk Stat i 13 måned. Siden har Daniel holdt flere tusind foredrag om sin tid som gidsel og har sammen med forfatter Puk Damsgård skrevet bogen Ser du månen, Daniel om tiden i Syrien. Bogen er forlæg for en dansk biograffilm, der har haft premiere i 2019 med Esben Smed i hovedrollen som Daniel. Til efteråret er Daniel selv aktuel med en bogen Mens vi venter – en visuel fortælling om klimaflygtninge.

 

Se foredrag med Daniel Rye

Nærmest fri - min vej ud af mørket

Daniel Rye samler tråden op, hvor bestselleren Ser du månen, Daniel slap, og fortæller en universel historie om at forlige sig med sin fortid og fremtid.

I sommeren 2022 tog fotografen Daniel Rye til Washington for at se en af sine torturbødler i øjnene. Turen satte en eksplosion af tanker i gang og blev kulminationen på den indre rejse, han har været på, siden Islamisk Stat frigav ham. På den ene side ville han videre – leve et normalt liv, skabe en familie. På den anden side skulle han se sine traumer i øjnene, forholde sig til efterretningstjenesters spørgsmål og besøge sine medfangers efterladte.

I Nærmest fri– min vej ud af mørket tager han læseren med på rejsen, fra han trådte ud i friheden efter 13 måneder som gidsel. Fra dette første skridt begyndte en ny overlevelseskamp, den universelle kamp for at finde sig til rette imellem den, man er, den andre ser, og den man gerne vil være. Gang på gang har han troet, at han havde lagt fortiden bag sig for så igen at blive revet tilbage. Til sidst konfronterede han sig selv og sin historie.

Bogen følger op på bestselleren Ser du månen, Daniel af Puk Damsgård. Men denne gang er det Daniel Ryes egen stemme, som styrer fortællingen.

Ser du månen Daniel

I “Ser du månen, Daniel” fortæller Puk Damsgård den gribende beretning om fotografen Daniels Ryes 398 dage i Islamisk Stats fangenskab under rædselsvækkende forhold.

I bogen giver journalisten Puk Damsgård os adgang til at følge Daniel Rye, der som fotograf var udsendt til at dække krigen i Syrien. Her venter et uvirkeligt mareridt af dimensioner, da han kidnappes af Islamisk Stat. Sammen med i alt 24 vestlige gidsler sad han fængslet i den syriske by Raqqa. Her tortureres de, imens der forhandles om deres fremtid. En fremtid, der for nogle indebærer frihed og overlevelse, og for andre betyder brutal henrettelse.

“Ser du månen, Daniel” fortæller for første gang historien om, hvordan Daniel Rye overlevede i 13 umenneskelige måneder, og hvordan hans familie i Danmark levede med en konstant frygt for aldrig at se deres søn igen. Det er også en fortælling om Daniel Ryes venskab med den amerikanske journalist James Foley, som blev henrettet. Deres historie viser på rørende vis, hvordan venskaber kan skabes selv, når alt håb synes ude.

Mens vi venter

MENS VI VENTER er en visuel fortælling om klimaflygtninge. Gennem tre år har fotograf Daniel Rye fulgt bonden Mr. Mkundiza og hans familie i den lille landsby Kakoma i Malawi, der ligesom resten af Syd-Østafrika oplever, at vejret bliver stadig mere ekstremt og utilregneligt.

I billeder og ord skildrer Daniel Rye familiens kamp for at overleve en hverdag, hvor ekstrem tørke og altødelæggende oversvømmelser stiller store krav til evnen til at omstille sig.

Flugt er ikke på tale. Tværtimod. Mr. Mkundiza og hans familie bruger al deres energi på at blive i deres hjem. Blandt deres naboer og venner i landsbyen. Og fra at spørge: hvornår flygter i? Sætter Daniel Rye sig for at undersøge, hvordan familien håndterer klimaforandringerne og tiden, der dag for dag tvinger dem et skridt nærmere katastrofen.

På trods af bogens personlige udgangspunkt er den et indspark i en langt større debat om det vakuum, der eksisterer lige nu.

Mens forskerne diskuterer konsekvenserne af klimakrisen, og vi, der befinder os på afstand, forsøger at begribe den, kæmper de mennesker, der bebor de ramte områder, for at overkomme den. Og vi bliver nødt til at spørge os selv: hvad er det egentlig, vi venter på?

Uforpligtende forespørgsel på Daniel Rye

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Daniel Rye
Daniel Rye

4.75 ud af 5 stjerner

"Det var bare SÅ godt - alle 200 "lyttere" var helt opslugt af foredraget og Daniel fortalte meget levende og autentisk."

Anne Stougaard - Filskov Kirke Se alle referencer

Foredragsemner med Daniel Rye