Tlf. 35 11 21 31
Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenterTlf. 35 11 21 31
Hospitalspræst med dybdegående budskaber om død, sorg og magtesløshed.
Forespørg nemt på pris og datoSend os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.
Om Lotte
Foredrag
Referencer
Lotte Mørk er blevet en stærk stemme i debatten om emner som sygdom, død, sorg og eksistentielle temaer som håb, mening, skyld, skam, kærlighed, ensomhed, angst og meget andet i velfærdssamfundet. Hun har stor erfaring med at tilpasse sine foredrag til den kontekst, hun taler i, og efter kundens ønsker til foredragets fokus.
Med Lottes teoretiske baggrund som cand. theol. og nuværende job som hospitalspræst på Rigshospitalet har hun dannet grobund for at tage diskussionen om, hvordan vi moderne mennesker skal håndtere, at livet hører op før eller siden. I Lottes foredrag vil hun komme med tankevækkende og udfordrende ideer om døden og vores magtesløshed overfor netop dette.
Livet kan ikke altid fikses og ordnes. Derfor sætter Lotte fokus på mødet mellem liv og død, livsmod og afmagt, glæde og sorg, der er uomgængelige vilkår i vores liv. Det er alle skilleveje og følelser, som vi kan møde ved sygdom, død og ensomhed. Midt i vores selvsikre, travle og kontrollerede hverdag vælger Lotte at få dig til at standse op og møde afmagten.
Det kan vi nemlig godt tåle, mener Lotte. Vejen til lykke går ikke nødvendigvis gennem tidens selvhjælpsbudskaber, og et godt liv er ikke et quick fix af hurtige trin for trin-råd. Giv dig i stedet tid til fordybelse og ro i Lottes foredrag.
Lotte er forfatter til bogen “På en måde skal vi dø” (2016), hvor hun også gør op med tabuet og konfronterer livets mange skyggesider.
Se foredrag med Lotte MørkDet er en helt naturlig del af livet at gå ned med flaget af og til. Men det har vi glemt, siger hospitalspræst Lotte Mørk.
“Hvad, vi ikke dør af, gør os stærkere” er en af de floskler, der bliver brugt hyppigt. Vi kan godt lide tanken om, at svære perioder gør os stærkere. Lotte holder ikke hemmeligt, at hun finder denne tankegang absurd – den holder sjældent i virkeligheden.
Lotte vil i dette foredrag sætte fokus på
at livet kan være godt trods svære omstændigheder med sorg, død og angst
at du skal erkende, at magtesløsheden er et menneskeligt vilkår. Den angår os alle, og hvis vi lærer at hengive os til den, kan den åbne for det fællesskab, vi har brug for, når vi konfronteres med magtesløsheden.
Spørgsmålet er bare hvordan? For de fleste er det en angstprovokerende tanke, fordi døden er så fremmedartet og ukendt – vi snakker så sjældent om den. Men i dette foredrag bliver døden og dens vilkår talt helt ud af Lotte.
Døden bliver af mange betragtet som et tabu i vores tid, fordi vi er så vant til at have kontrol og handle os ud af det meste. Lige netop døden kan selv den stærkeste dog ikke undvige – men hvorfor skal det være så farligt at tale om den?
Særligt på hospitaler hvor succeskriteriet er helbredelse. Lotte stiller det undveget spørgsmål: Skal man partout behandle for enhver pris, hvis patienten er uhelbredeligt syg? Er de sundhedsprofessionelle for længe om at tage samtalen om, hvad der i sidste ende ville give bedst mening for den enkelte patient og de pårørende. I foredraget vil der blive reflekteret over disse temaer, samt hvad der sker for et menneske, når det bliver lagt ned – både i bogstavelig og overført forstand.
Hvilke tanker gør man sig, når døden er tæt på? Og hvordan passer disse tanker ind i sundhedssystemet, der har fokus på at løse problemer? Døden er ikke et problem, vi kan løse – eller behandle os ud af. Døden er et vilkår, vi alle lever under.
Foredraget tager afsæt i Lottes sjælesørgeriske praksis med eksempler fra den gæstebog, der ligger i Rigshospitalets Kirke.
Målgruppe: Foredraget er sælig relevant for det sundhedsfaglige, da Lotte stiller spørgsmålstegn ved nogle af de praksisser, der udføres i dette felt.
Døden er den ultimative fallit-erklæring, som vi skal undgå for enhver pris. Og sorg er en sygdom, man skal kureres for. Sådan tænker samfundet om død og sorg, fordi det konfronterer os med magtesløsheden. De fleste mennesker er på vild flugt fra det eneste, de kan være helt sikre på sker. Men vi skal en anden vej: For både døden og sorgen er ikke blot uundgåelige, de er også en uundværlige for os mennesker, fordi de former os og intensiverer vores liv. At være magtesløs kan skabe en mulighed for fordybelse. Der sker noget når vi står stille et øjeblik – også når vi møder steder i livet, hvor vi bliver konfronteret med sorg og død.
Derfor skal vi ikke flygte fra døden og kurere sorgen – i stedet skal vi hengive os til den transformerende kraft, begge kommer til at udsætte os for, hvad enten vil vel det eller ej. For vi kan godt tåle at møde afmagten, finde en måde at være i den, en mening i den. Vi skal leve med et frugtbart liv med de døde, der alligevel ikke har tænkt sig at gå væk. Der er enormt meget liv i døden.
Det er nogle af de provokerende budskaber fra de to foredragsholdere, der lever intenst med døden, sorgen OG livet hver dag – på hver deres måde.
Lotte Mørk har det enkelte menneskes død tæt inde på livet hver dag i sit arbejde som hospitalspræst. Mickey Gjerris forsker i de eksistentielle aspekter af den naturødelæggelse, som omgiver os i form af klimaforandringer og arter, der uddør. Til fælles har de mødet med menneskets behov for håb og mening, når døden og håbløsheden truer.
I en åben og personlig samtale med hinanden baseret på deres faglige viden og levede liv bidrager de med hvert deres unikke blik på de livsvilkår som vi lever under som individer og som biologiske skabninger på en planet i krise. For selvom der er langt fra børnekræftafdelingen på Rigshospitalet til udryddelsestruede orangutanger på Borneo, så kan vi lære noget om at leve i dødens skygge med livets skrøbelighed begge steder. For livets grundvilkår går igen og viser sig som ikke alene udfordringer, men også muligheder for at lade glimt af glæde og meningsfylde lyse op i mørket.
Så er der håb for verden.. for livet… og døden? Svaret er ja, men måske ikke det håb, som du går og tror. For nogle gange det handler mere om at leve med smerte og sorg end om at prøve at løse problemer, der ikke findes en løsning på.
Mickey Gjerris (1969) er uddannet teolog (PhD) og arbejder som lektor i bioetik ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Han har de sidste 20 år forsket i etiske spørgsmål vedrørende natur, etik, teknologi og mennesker og udgivet en lang række artikler og bøger om disse emner – senest bøgerne “Skildpaddetanker” i 2017, “Naturens Sprog” i 2018 og ”Upraktisk håndbog i lysegrønt håb” i 2019. Fra 2011 – 2016 var han medlem af Det Etiske Råd. Mickey er en flittigt anvendt foredragsholder og optræder ofte som ekspert i medierne.
Lotte har udelukkende fået ros. Både fra personale, såvel som gæster. Vi er yderst tilfredse
Jeppe Christensen
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.