Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

Skab arbejdsglæde med positiv psykologi

René Oehlenschlæger Foredrag

René Oehlenschlæger

Ekspert i positiv psykologi og forfatter

Forespørg nemt på pris og dato

4.75 ud af 5 stjerner

"René gav mig og mine medarbejdere et super godt foredrag, som har givet en stor inspiration, både i forhold til deres arbejde, men også rent privat. Vi fik alle en vitaminindsprøjtning til at få løftet vores arbejdsglæde i enheden, til at blive endnu bedre."

Vivian Karlsen - DSB Se alle referencer

Et foredrag med René Oehlenschlæger giver jer:

 • Energi og motivation til at omsætte positive budskaber til konkret handling og resultater
 • Værdifulde redskaber og øvelser inden for positiv psykologi, som kan implementeres direkte i hverdagen
 • Nyeste forskning og evidensbaserede metoder til at forbedre trivsel, performance og resultater på arbejdspladsen
Uforpligtende forespørgsel på René Oehlenschlæger

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om René

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referencer

Interviews icon

Artikler

Forespørg nemt på pris og dato

René Oehlenschlæger er en dynamisk og inspirerende foredragsholder, der specialiserer sig i positiv psykologi og arbejdsglæde. Med sin energiske og engagerede tilgang formår René at inspirere og motivere sit publikum til at skabe mere trivsel og engagement på arbejdspladsen. Hans foredrag er baseret på solid forskning og præsenteres på en jordnær og underholdende måde, der gør komplekse emner letforståelige for alle.

Et foredrag med René Oehlenschlæger giver jer:

 • Energi og motivation til at omsætte positive budskaber til konkret handling og resultater
 • Værdifulde redskaber og øvelser inden for positiv psykologi, som kan implementeres direkte i hverdagen
 • Nyeste forskning og evidensbaserede metoder til at forbedre trivsel, performance og resultater på arbejdspladsen

Skab arbejdsglæde og øget trivsel med positiv psykologi

Med René Oehlenschlægers energiske og inspirerende foredrag får I redskaberne til at skabe en mere positiv arbejdsplads med højere engagement og trivsel. René tror på, at alle organisationer kan opnå større succes og trivsel ved at fokusere på positiv og styrkebaseret ledelse.

I en tid, hvor stress og mistrivsel er udbredt på arbejdspladser, er Renés budskab om arbejdsglæde og positiv psykologi mere relevant end nogensinde før. Som den første dansker uddannet i positiv psykologi i USA under professor Tal Ben-Shahar, en ledende skikkelse inden for dette forskningsfelt, og med over 17 års erfaring som leder og organisk kemiker inden for pharma- og biotekbranchen har René ekspertisen til at guide organisationer og individer mod større trivsel og succes. Han holder hvert år omkring 40 foredrag om emnet altid fyldt med energi, humor og praktiske anvendelige værktøjer.

René har motiveret talrige virksomheder siden 2011 ved foredrag og temadage. Han udgav i 2018 i samarbejde med journalisten Mikael Kamber bogen “Stærkere”, der med afsæt i positiv psykologi motiverer læseren til at fokusere på sine styrker fremfor sine svagheder.

Renés foredrag giver ikke kun inspiration, men også konkrete redskaber og øvelser, som kan implementeres med det samme og føre til øget arbejdsglæde og performance. René tilpasser altid sit indhold til publikummet og organisationens specifikke behov, så I får mest muligt ud af hans ekspertise og erfaring.

Book René Oehlenschlæger til et foredrag, der vil motivere, inspirere og ruste jer til at skabe positive forandringer og øget trivsel på arbejdspladsen.

Se foredrag med René Oehlenschlæger
René Oehlenschlæger foredrag

Kom i godt humør, med vilje!

Hvordan kan vi bevidst påvirke vores humør og følelsesmæssige tilstande? Eksperter mener, at det er muligt, men det kræver en aktiv indsats.

I dette engagerende foredrag vil René Oehlenschlæger tage dig med på en rejse ind i positiv psykologis verden og præsentere en bred vifte af værktøjer til at komme i godt humør med vilje. Værktøjerne er baseret på PERMA-modellen udviklet af Martin Seligman, og René vil dele sin viden, tips og personlige erfaringer for at hjælpe dig med at integrere disse enkle, praktiske metoder i din hverdag.

Forbered dig på en oplevelse, hvor du lærer at tage kontrol over dit eget humør og opdager, hvordan små ændringer kan føre til større samarbejde, livsglæde og trivsel.

Positiv psykologi er studiet af psykologiske styrker og positive følelser. I dette foredrag lærer du, hvordan du kan anvende teorien fra positiv psykologi og omsætte til praksis for at styrke din trivsel og performance. Du lærer, hvorfor du SKAL anvende teknikker fra positiv psykologi og får mindst fem konkrete værktøjer, som du let kan implementere og anvende i din travle hverdag.

Alle værktøjer i foredraget stammer fra videnskaben om positiv psykolog, der handler om, hvordan mennesker trives bedst og kan præstere optimalt. Hvis I vil bevare jeres dårlige humør, skal I ikke booke dette foredrag.

René Oehlenschlæger foredrag

Værdifulde arbejdsfællesskaber starter hos dig selv

Et værdifuldt arbejdsfællesskab er essentielt for at tiltrække, fastholde og udvikle medarbejdere. Stærke fællesskaber byder på mange fordele: højere effektivitet, bedre samarbejdsevne, færre sygedage, et længere liv og ofte en god balance mellem arbejde og privatliv, selv i en travl hverdag.

I dette foredrag vil ekspert i positiv psykologi René Oehlenschlæger udforske dette afgørende tema. Med sin karakteristiske energi og positivitet vil han dele indsigter fra videnskaben og vise, hvordan I selv kan bidrage til at skabe et værdifuldt arbejdsfællesskab.

Forvent, at René ærligt deler personlige oplevelser og inviterer jer til at deltage i praktiske øvelser sammen med jeres kolleger. Disse øvelser vil hjælpe jer med at opleve og forstå, hvordan I kan implementere disse indsigter i jeres arbejdsliv. Udover masser af gode grin vil I tage nyttige værktøjer med hjem, som kan anvendes i dagligdagen.

Glæd jer til at blive inspireret til aktivt at medskabe et værdifuldt arbejdsfællesskab.

René Oehlenschlæger foredrag

Dyrk dine styrker, mest!

Her præsenterer René Oehlenschlæger det bedste og mest effektive fra forskningen i performance og trivsel. Samtidigt viser han, hvorledes du ganske enkelt og effektivt kan sætte det i spil i en fortravlet hverdag. Foredraget tager afsæt i bogen ”Stærkere – dyrk dine styrker, håndtér dine svagheder” skrevet sammen med journalist Mikael Kamber. Foredrag og bog bygger på dokumenteret forskning om fordelene ved at fokusere på sine styrker for at skabe stærkere fællesskaber.

Medarbejdere, der bruger deres styrker, oplever:

 • Større selvsikkerhed
 • Mindre stress
 • 6 gange mere engagement
 • Et mere meningsfuldt arbejde
 • Højere glæde
 • Mere energi og effektivitet

Fordelene ved at have sit fokus på dine styrker og kompetencer er åbenlyse, og derfor er det Renés mission at hjælpe folk til at finde, bruge og blive ved med at bruge deres styrker på arbejdet og i livet som helhed. René leverer et kompas, der sætter dig i stand til at identificere og udnytte dine og andres styrker således, at du kan træffe bedre valg i livet og på arbejdet.

Når vi fokuserer på styrker hos os selv og vores omgivelser, løfter vi både os selv og hinanden.

René Oehlenschlæger foredrag

Styrkebaseret ledelse – fremtidens ledelse af mennesker

Vil du være en del af den nye bølge inden for ledelse? Så book foredraget “Styrkebaseret Ledelse” og dyk ned i, hvordan du kan anvende principper fra positiv psykologi til at forbedre både arbejdsmiljø og resultater i din organisation. Ekspert i positiv psykologi René Oehlenschlæger, en anerkendt praktiker inden for ledelse, vil guide dig gennem et inspirerende foredrag, hvor du lærer at identificere og maksimere dine medarbejderes styrker.

Dette foredrag vil give dig værktøjer til at:

 • Forstå og anvende styrkebaseret ledelse i praksis
 • Øge engagement, motivation og tilfredshed blandt dine medarbejdere
 • Skabe et tillidsfuldt og positivt arbejdsmiljø, hvor alle trives
 • Drive performance og innovation gennem anerkendelse af individuelle styrker

René Oehlenschlæger bringer en rigdom af viden og praktiske erfaringer, som vil ændre din måde at tænke ledelse på. Med hans ekspertise i positiv psykologi kan du forvandle traditionelle ledelsesstrategier til en dynamisk og styrkebaseret tilgang.

René har sammen med TV2 journalist Mikael Kamber skrevet bogen ”Stærkere”, som i den grad beskriver det at være styrkebaseret og giver ligeledes lederen en ”kogebog” til, hvorledes man er det i praksis.

Tag skridtet mod en mere positiv, anerkende og effektiv ledelsesstil. Book foredraget “Styrkebaseret Ledelse” og begynd rejsen mod en arbejdsplads, hvor alle kan nå deres fulde potentiale og have det godt samtidig.

René Oehlenschlæger foredrag

Positiv ledelse i praksis

Positiv psykologi er studiet af psykologiske styrker og positive følelser – Men hvordan bruges positiv psykologi som leder?

I dette foredrag deler ekspert i positiv psykologi René Oehlenschlæger, hvordan du kan anvende teorien fra positiv psykologi og omsætte det til praksis for at styrke din ledelse, trivsel og performance.

Du lærer, hvorfor du SKAL anvende teknikker fra positiv psykologi, og får mindst fem konkrete værktøjer, som du let kan implementere og anvende i din travle hverdag. Forvent ikke en lang enetale fra René, men at du bliver inviteret til at teste værktøjer af i praksis.

 • Hvorfor det betaler sig at anvende værktøjer fra positiv psykologi i ledelse
 • Hvordan du løfter din performance og trivsel
 • Hvad du gør ved dine ”sure” kolleger eller medarbejdere
 • Fem konkrete og evidensbaseret værktøjer, du let kan implementere i hverdagen

Dette foredrag er ikke blot en præsentation, men en invitation til aktiv deltagelse, hvor du vil blive udfordret til at afprøve nye metoder og tilgange direkte. Gennem praktiske øvelser og direkte feedback vil du få en unik chance for at se positiv psykologis principper i aktion og lære, hvordan du kan anvende dem til at skabe et mere dynamisk, engageret og lykkeligt samarbejde. Kort sagt bedre og mere positiv ledelse.

René Oehlenschlæger foredrag

Anvendt positiv psykologi på arbejdet og i organisationer – Positiv psykologi 2.0

– især for ledere.

Opdag kraften i positiv psykologi, og hvordan den kan skabe forandring i dit arbejdsmiljø eller i livet generelt. I dette foredrag deler og udforsker ekspert i positiv psykologi René Oehlenschlæger effektive strategier for at fremme trivsel, motivation og produktivitet i din organisation. Lær at anvende de seneste indsigter fra positiv psykologi til at skabe et mere engagerende og støttende arbejdsmiljø.

Dette foredrag er generelle om positiv psykologi især fokus på trivsel, performance, motivation, heliotropisk effekt, positiv energis betydning og altid på, hvad man kunne vælge at gøre for at styrke egen og andres trivsel. René kan komme ind på PERMA, styrkefokus, flow, psykologisk tryghed, selvbestemmelsesteorien og Kim Camerons fremragende forskning om POS – Positive Organizational Scholarship.

Gå ikke glip af denne mulighed for at berige både dit professionelle liv og din organisation med positiv energi og nye værktøjer.

René Oehlenschlæger video

Foredrag med René Oehlenschlæger

Optagelse: Gustav Eriksen & Anders Lisborg fra Telenor | Klipper: Mette Fruergaard.

René Oehlenschlæger video

Foredrag med René Oehlenschlæger

Få her en smagsprøve på et foredrag med René Oehlenschlæger.

Foredrag med René Oehlenschlæger

Foredrag med René Oehlenschlæger

Se foredrag med René Oehlenschlæger

Referencer

Rene sætter en fin ramme for sit meget personlige og åbne foredrag. Han skaber meningsfulde og brugbare egen-refleksioner ud fra sin PERMA model.

Christina Wriedt

Køge Handelsskole

René er rigtig dygtig til at holde foredrag. Han er god til at holde deltagerne "fanget" og gøre indholdet spændende og relevant for dem.

Maria Flindt

Aalborg Kommune

René var super god, og han fangede virkelig publikums interesse.

Lene Kjellerup

Marselisborg Centrets Oplysningskreds

Rene levede fuldt ud op til vores forventninger med et meget underholdende foredrag.

Mette Kromand

Mölnlycke Health Care

Dejligt at modtage nyheds mails med oplæg målrettet vores interesser, det kan ellers være uoverskueligt at gennemgå alle jeres oplægsholdere. God kontakt med jeres medarbejdere både før og efter.

Liselotte Bak Nielsen

Børnehuset Pelikanen

René var en meget levende og personlig foredragsholder, som gik rent ind hos tilhørerne. Også selvom det var lørdag formiddag, ovenpå en festlig fredag aften.

Trine Bollhorn

DLF

Foredraget fik meget positiv respons fra deltagerene. Foredragsholderen var god til at formidle og underholde, og favnede et bredt publikum.

Christina Clausen

Sundhedscenter Tårnby

Nærværende og dejligt der ikke var et langt power point.

Tina Hansen

Socialpædagogernes Landsforbund

Super foredrag af Rene med veksling af teori og praktiske øvelser. Samt at Rene brugte sig selv som eksempel, det er noget alle kan forholde sig til :-)

Teddy Larsen

Vordingborg Sociale Virksomhed

Det var en god blanding af informationer og humor.

Rebekka Trier Høisgaard

Kompetencecenter Skanderborg

Rene formidler på en super måde - der er glimt i øjet og stor seriøsitet.

Kjeld Møller Christensen

Vejen Forsyning A/S

Vedkommende, anvendeligt, friskt.

Lis Dalgaard

UCplus A/S

Det var rigtig godt formidlet. Stor tak.

Berit Klit Larsen

Ældreområdet Ollerup Plejecenter

Rigtig godt, meget nærværende. Sendte mail efterfølgende og takken for en dejlig aften.

Glen Hviid

Sønderborg kommune/Dybbøl Plejecenter

Vi var meget tilfredse med René's work shop. Alt klappede. Han var velforberedt, og vi var flere gange i dialog med ham forinden. Meget engageret person.

Kenneth Lundskov

Wella

Det var rigtig godt og personligt oplæg, som fik rørt os alle og givet os noget vigtigt at overveje. Jeg har modtaget mange positive tilkendegivelser fra medarbejdere, der lige som jeg var begejstret for oplægget. PERMA Avisen er en god måde at huske oplægget på bagefter, til forskel fra et traditionelt slide show.

Martin Olsen

SFOdin

Gik helt som forventet og ønsket.

Bo Kær

SAGRO

Foredraget ramte lige plet, Havde haft en snak med Rene inden foredraget, så hans foredrag på den måde blev nærværende, som om han "kendte os".

Gitte Clasen

CSV Odense

Underholdende og vedkommende. Matchede godt vores forventninger.

Eva Hede

Sejergaardsskolen

Et foredrag alle kunne forholde sig til. Rigtig godt.

Lisbeth Poulsen

Brønderslev Kommunale Tandpleje

Han ramte helt plet i forhold til hvilken kontekst vi står i. Vi havde haft kontakt før foredraget både pr. mail og telefonisk, vi følte han var velforberedt.

Vivi Von Mehren

Sjællands Universitetshospital

God formidler, godt match til vores behov.

Kim Lassen

Indasia A/S

Velforberedt og velorganiseret oplægsholder, der formåede at fange folks opmærksomhed igennem hele oplægget. Gode tilbagemeldinger fra tilhørerne.

Marianne Knudsen

Social- og Sundhedsskolen

Glimrende - veloplagt og behagelig. God til at aflæse målgruppen.

Cathrine

Ungdomsskoleforeningen

Særdeles velfungerende og intelligent oplæg, som er let at lade sig inspirere af og som giver indspark til hverdagen både på job og hjemme.

Anne-Mette Krejberg

Aabenraa Statsskole

Tak for et verdensklasse oplæg, der virkelig fik god feedback hele dagen igennem. Det var super godt! Og tak for styrkesky og links.. jeg deler naturligvis videre og glæder mig til at bygge lidt videre oven på din inspiration i vores hverdag. Vi gik inspirerede derfra, og det var hele meningen.

Nikolaj Meyland-Smith

Solutions Warehouses

Foredraget var meget inspirerende og underholdende og ramte alle deltagere.

Marianne Hansen

Videnscenter for Specialpædagogik, Næstved

rigtig godt foredrag - godt afstemt

Britta Thomsen

Præhospitalt Center, Region Sjælland

René er fuld af energi om det er på scenen foran 2-300 personer eller som hos os foran personalet 22 personer. Han ser medarbejderne og formår at få dem med. Vi havde et fantastisk foredrag på 2 timer som fulgte os resten af vores studietur - vi startede de føgende dage med hver især at sige noget positivt fra dagen i forvejen. Jeg blev inspireret og fik noget meget engegeret personale med hjem. Bestemt pengene værd :)

Gitte Pedersen

Dansk Administrationscenter

Super fed energi fra René, der kom ind med det pust af refleksion som vi ønskede. Han lykkedes ligeledes med at skabe en interaktiv session, som vi også var glade for.

Jeppe Lindquist / Martin Frøling Pedersen

Ørsted Architecture & Technology department

René var sprudlende og kom med et meget relevant foredrag, som bjergtog alle deltagerne.

Jens Hartmann

Vordingborg Boligselskab

Rene formidlede på en humoristisk og samtidig indsigtsfuld måde. Væsentlige budskaber serveret uden en løftet pegefinger men mere som eksistentielle refleksioner. Foredraget gav mulighed for et godt grin og stof til eftertanke.

Susanne Meyer Christensen

Vestskolen, Faxe Kommune

René er super god til at underholde - men også engagere på en god og autentisk facon. Han får alle med :-)

Marianne Nyborg Carl

GEV Holding A/S

Morsomt, klarer benspænd uden problemer, anvendbare metoder, god prescence

Vibeke Tauber

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Glostrup

René var meget jordnær og god til at fortælle og inddrage eksempler fra hans eget liv, som man kan spejle sig i.

Trine Simonsen

Bila A/S - Global AGV

Kan varmt anbefale René og hans oplæg omkring Værdifulde arbejdsfællesskaber starter hos dig selv samt Kom i godt humør, med vilje. Han formåede at blande de to oplæg og havde en visuel rød tråd, der gjorde teorien nærværende og forståelig. René holdte sit oplæg for omkring 100 medarbejdere og alle var underholdt og blev inspireret.

Pia Svendsen

Thy-Mors Energi Holding A/S

Vi havde en godt og grundig dialog med René forud for foredraget. Det var tydeligt at han havde en god forståelse for målgruppen. Oplægget har høstet stor ros - deltagerne oplevede det som relevant og givende.

Katrine Mikkelsen

Institut for Kemi, Aarhus Universitet

En super god og relevant dag hvor alle medarbejder fik rigtig meget ud af den dag vi havde med René. René levere sin viden med humor, gnist og konkrete historier, hvilket gør at alle får noget med hjem. det var så godt at vi har bestilt endnu en dag i det kommende år med René.

Rikke Meilbøg

Friluftsinstitutionen Fuglevænget

Du skal arbejde på at være godt grundglad

I mit sidste blogindlæg præsenterede jeg humørbrøken for jer, og vi kom omkring, hvordan vi bliver bedre til at mindske vores negative emotioner, som har en tendens til at fylde meget for os mennesker.

20-30 procent af din arbejdsplads’ succes er bestemt af dit og dine kollegaers humør, så derfor er det af stor betydning, hvis man aktivt arbejder for at være ”grundglad”.

I får lige humørbrøken her igen, så I kan huske den:

humoerrbroek

P (positive emotioner): – At opleve: lykke, glæde, håb, kærlighed, taknemmelighed, stolthed, inspiration, tillid, morskab eller sindsro

N (negative emotioner): – At opleve: stress, angst, overbebyrdet, frygt, vrede, skyld, skam, tristhed, mistro eller had

Og som lovet, så skal I selvfølgelig også have tips til, hvordan I skruer op for de positive emotioner, nu I forhåbentligt har fået mindsket de negative emotioner. Har du ikke læst bloggen om, hvordan du arbejder med de negative emotioner, kan du finde den her.

Skru op for dine positive emotioner

Lad os nu kigge på det, som mange positive psykologer ofte ser på først, nemlig hvordan du kan skrue op for det positive i dit liv og dermed påvirke humørbrøkens tæller.

1. Bevæg dig

Moderat bevægelse i 20 minutter kan forbedre dit humør de næste 12 timer.

2. Meditér regelmæssigt

10 minutters meditation om dagen er nok til at booste din positivitet. Prøv for eksempel appen ”Headspace” for at komme i gang.

3. Brug tid med gode venner

Det at dyrke sociale relationer er så stærkt og pålideligt, at videnskaben anser det for at være en nødvendig betingelse for at trives.

4. Tag ud i naturen

Ting, som er grønne og blå, har vist sig at være særligt godt for dit humør.

5. Brug dine styrker

Brug mest tid på de ting, du er god til og samtidig nyder. Gør det mindst én gang om dagen.

6. Vær venlig over for andre

Vælg en dag, hvor du gør fem venlige ting for tilfældige mennesker.

7. Hvad gik godt i dag?

Tag tiden til at nedskrive det, der fungerer i dit liv, og led efter grunde til at bygge videre på dette. Det kan styrke din selvtillid og optimisme.

8. Lav en aktivitet, du ved, der gør dig glad

Det kan for eksempel være at synge eller lytte til din yndlingssang, se en sjov video, læse et smukt digt eller gør gerne noget aktivt sammen med en god ven eller familien. Lav en liste over dine egne personlige positivitets-boosters! Skab plads til disse oaser i din travle hverdag.

Hvad er så det rigtige humør?

Desværre findes mit ønskesvar på dette spørgsmål ikke!

Det ville være så fedt, hvis jeg bare kunne sige, at humørbrøken skal ligge over 2:1 eller 5:1, men det kan man ikke. Tidligere troede forskerne, at det lå omkring 3:1, men det er det ikke solid enighed om.

Det, vi ved, er dog, at det negative fylder meget mere end det positive, og derfor kan det være klogt og en god tommelfingerregel at stile mod en høj ratio for eksempel 5:1. Du tænker måske PYHA – det var højt, og der er jeg slet ikke, og 1:1 er ok for mig. Så fortæller forskningen tydeligt, at du formodentligt ikke trives topgodt, og at du ikke får det fulde ud at netop dine kompetencer og styrker. Bemærk ordet formodentligt!

Vi mennesker er forskellige, og forskningen indikerer, at denne ret så store forskel på P og N i forholdet 5:1 er nødvendig for, at vi oplever, at vores humør er topgodt, og at vi dermed har større mulighed for lykkedes med det, vi ønsker.

Det kan lade sig gøre, at ændre dit humør fra “Sur for en sikkerheds skyld” til “Grundglad”. Der er ingen vej uden om.

Du skal se det som træning og dermed prøve dig frem, til du finder din optimale humørbrøk for dig i dit liv. Det kan lade sig gøre at ændre dit grundhumør fra ”sur for en sikkerhedsskyld” til ”grundglad”, men det kræver meget træning, og det er vigtigt at tillade sig selv at være trist ind imellem – bare man er mest glad!

Tag din humørbrøk her.

Du kan hjælpe dig selv ved jævnligt at score din humørbrøk. Vælg så ud fra listen i denne artikel, hvad du bevidst vil eksperimentere med at teste af. Se også på de negative emotioner som beskrevet i min tidligere artikel.

Husk, det skal være sjovt at arbejde med din humørbrøk. Så du med vilje er i godt humør, og at det ikke er en tilfældighed.

God arbejdsLYST

René

Er det med vilje, at du er i godt humør?

Vidste du, at 20-30 procent af din arbejdsplads’ succes er bestemt af dit og dine kollegaers humør? Men er det med vilje, at du er i godt humør, eller er det helt tilfældigt? Og hvordan kommer du i godt humør?

Disse spørgsmål og flere kommer jeg med bud på i denne artikel.

Først skal vi kigge på humørbrøken, som ser sådan ud:

 

dit humør

 

P (positive emotioner)

– At opleve: lykke, glæde, håb, kærlighed, taknemmelighed, stolthed, inspiration, tillid, morskab eller sindsro

N (negative emotioner)

– At opleve: stress, angst, overbebyrdet, frygt, vrede, skyld, skam, tristhed, mistro eller had

Vi hænger os i det negative

Det negative fylder helt klart mere for os mennesker end det positive, derfor har det negative den største betydning for dit humør.

Du kender det sikkert fra dig selv, at en enkelt dårlig kommentar eller feedback fra en kollega, god ven eller kunde kan hænge fast i dig i timer og til tider op til dage eller måske år. Positiv feedback fordufter desværre ofte hurtigere igen.

Det har været en god ting for os menneskers evolution, at det negative fylder mere, da det gør os kritiske og varsomme på omverdenen og de ting, vi oplever. Det er nok en af hovedårsagerne til, at vi som art har overlevet.

“Dog behøver vi i dag ikke, som i stenalderen, være helt så meget på vagt længere. Der er jo stor forskel på bare at overleve som stenaldermand og så at leve i år 2017.”

 Du reagerer på det, du oplever

Ordet ”emotion” betyder i daglig tale det samme som ”følelse”, men i psykologien dækker ”emotioner” over vores følelsesmæssige reaktioner. Det er nemlig det, vi har følelserne til – de får os til at reagere på den virkelighed, vi oplever.

Jeg oplever til tider mennesker, der siger til mig og deres kollegaer: ”Jeg har Ja-hatten på og er nu kun positiv”.

Det er efter min mening noget sludder og får min røde telefon til at ringe kraftigt. Prøv at forestil dig, at denne person nu siger ja til alt, helt ukritisk over for egne eller andres behov.

Det er ligeså tåbeligt som det modsatte, nemlig at sige nej for en sikkerheds skyld!

Vi kan ikke styre vores følelser og kun tillade de gode og dejlige af slagsen. Vi må acceptere at de positive og negative emotioner er der, og at de ofte spiller sammen og har en funktion.

“Think of your negative emotions like a telephone ringing. Only when you pick up and listen to the message can you take the most appropriate actions.”

Biswas-Diener

Så når den røde telefon ringer gør vi klogt I at tage den og være nysgerrig på, hvad vi hører og mærker. For kun på den måde kan vi acceptere og efterfølgende håndtere følelserne og samtidig holde vejen åben for de positive emotioner.

Skru ned for dine drænende negative emotioner

Lad os kigge på, hvordan du aktivt og bevist kan påvirke dit humør. Den største effekt får du ofte ved at arbejde med de negative emotioner.

Tag kampen op med de negative tanker

Når du overvældes af frygtelige historier, kan du udfordre dine overbevisninger ved at spørge: ”Er det her sandt? Er det virkelig den eneste forklaring?”

Se, om du ikke kan komme på et ligeså troværdigt alternativ – eller flere – til den historie, så du tænker, føler og handler på mere positive måder.

Hold op med at drøvtygge

Når du i tankerne bliver ved med at gå ind i de samme problematikker om og om igen uden fremskridt, kan du prøve at distrahere dig selv til bevist at flytte dit fokus til et bredere tænkerum, således at du kommer til at se flere muligheder.

Kend dine negative landminer

Udpeg hvem og hvad, der ofte skaber negativ energi omkring dig. Forsøg at undgå eller naviger med stor forsigtighed omkring disse negative ”landminer”, når du kan. Og det kan du desværre ikke altid, men ofte flere steder end du tror.

Vurder dit medieforbrug

Vi får mange input fra de sociale medier, men hvilket humør sidder du ofte med bagefter? Hvordan balancerer du bedst mængden af nyheder, så både læring og udvikling kan vokse, uden at du sidder tilbage med en følelse af hjælpeløshed eller fortvivlelse?

Find alternativer frem for sladder og sarkasme

Når du snakker om andre, så fremhæv deres positive kvaliteter og deres gode sider – ikke deres svagheder og dårlige vaner.

Måske lykkes du med at mindske det negative noget. Måske gør du ikke. Husk at selv en lille reduktion kan have en stor effekt på dit humør og det, du smitter andre med.

Når du har arbejdet med at mindske dine negative emotioner, er der plads til, at du kan skrue op for de positive emotioner.

Læs med i mit næste indlæg, hvor du får tips til, hvordan du skruer op for det positive i dit liv.

 

Fordi jeg tager arbejdsglæde alvorligt! Gør du?

Man kan dø af det, men heldigvis overlever de fleste en arbejdsdag.

Mange af dem jeg møder på min vej, spørger jeg: ”Hvordan går det på arbejdet?”, og oftest kan jeg dele svarene op i to kategorier.

Person nummer 1 svarer: ”Det går fint nok, pyha jeg har travlt lige nu, eller jeg skal bare lige igennem denne periode, så…”

Person nummer 2 svarer:  ”Det går pisse godt. Jeg er næsten altid i godt humør, engageret i det, jeg laver og i dem, jeg laver det sammen med. Det giver mening for mig personligt at bidrage, og sidst men slet ikke mindst, så sætter vi ambitiøse mål og arbejder hver dag sammen for at nå dem.”

Er du person 1 eller person 2?

Person nummer 2 er ramt af PERMA. Det er ikke farligt eller svært og ej heller dyrt at blive ramt af. Tværtimod betaler det sig at tage din arbejdsglæde alvorligt.

PERMA er en model for trivsel, og så tænker du nok, uha endnu en hurtig vej til mere succes, lykke eller?

Men nej! PERMA er ikke religion, fra en sekt eller fra en af de til tider meget interessante selvhjælpsbøger.  PERMA er en model for trivsel udviklet af forskere baseret på viden, eksperimenter og masser af data.  Det er en model, som alle bør kende for at høste alle de fordele, der er ved at have en høj arbejdsglæde:  Højere effektivitet, bedre samarbejdsevne, færre sygedage, et længere liv og en ofte god balance mellem arbejde og privatliv.

Derfor tager jeg arbejdsglæde alvorligt ved at arbejde ud fra en model udviklet på baggrund af fakta og forsøg især inden for det forskningsfelt, der hedder positiv psykologi. Et felt der har til formål at kortlægge og dele det, der får os til at trives og præstere i livet.

PERMA ultrakort:

P (positive emotioner): At opleve, lykke, glæde, håb, kærlighed, taknemmelighed og så videre.

E (engagement): Bruge dine styrker, opleve flow, være fuldt nærværende.

R (relationer): Tætte og nære oplevelser med andre med venlighed, tillid og kærlighed

M (mening): Opleve og føle, at livet giver mening, og at det, du gør, har et højere formål

A: (Præstation, accomplishment) Det at sætte mål og arbejde på at få succes med dem. Det at vinde eller gennemføre noget

PERMA og hvad så? – Det kan du gøre

Scor dig selv på hver af de fem elementer på en skala på 1-10, hvor 10 er godt og udregn dit gennemsnit.

Beslut dig for hvilket ét af fem elementer, du har mest lyst til at undersøge nærmere og eksperimenter med det element den kommende uge.

Når du fejler – så husk at for at lære, skal du fejle – Lær at fejle eller fejl med at lære.

Gør det gerne sammen med en kollega eller god ven.

Giv dig selv lov til tage arbejdsglæde alvorligt! Og ja, alle kan forbedre sin trivsel, det kræver hårdt arbejde og ofte meget mere end de fleste tror. Hvis nogen prøver at bilde dig andet ind, ja, så er du nok midt i en selvhjælpsbog eller ved at teste endnu et quickfix, der naturligvis ikke virker.

God arbejsLYST

(PERMA er første gang præsenteret af Martin Seligman i 2011 i bogen” At Lykkes” og siden udviklet og dokumenteret uhyre grundigt som fem nøgleelementer i vores trivsel og evne til netop det at lykkes)

Se foredrag med René Oehlenschlæger
Uforpligtende forespørgsel på René Oehlenschlæger

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
René Oehlenschlæger
René Oehlenschlæger

4.75 ud af 5 stjerner

"René gav mig og mine medarbejdere et super godt foredrag, som har givet en stor inspiration, både i forhold til deres arbejde, men også rent privat. Vi fik alle en vitaminindsprøjtning til at få løftet vores arbejdsglæde i enheden, til at blive endnu bedre."

Vivian Karlsen - DSB Se alle referencer

Foredragsemner med René Oehlenschlæger