Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover2

Erhvervsinteresser, embedsmænd og demokrati

Jesper Tynell

Fotograf Ricky John Molloy

Jesper Tynell

Forfatter og prisvindende journalist.

Forespørg nemt på pris og dato
Uforpligtende forespørgsel på Jesper Tynell

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Jesper

Lecture icon

Foredrag

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Jesper Tynell er anerkendt journalist og forfatter, og har vundet Cavlingprisen for sin dækning af embedsværkets arbejdsvilkår i sin bog ”Mørkelygten”. Udover sit journalistvirke er Jesper Tynell uddannet cand.mag. i historie og kommunikation. Han har været ansat i DR siden 2003, og har i mange år været fagmedarbejder ved ”Orientering på P1”. I dag er han undersøgende journalist ved DR Dokumentar.

Et foredrag med Jesper Tynell giver jer:

  • Et indblik i, hvordan erhvervshensyn kan forhindre embedsmænd i at gøre deres arbejde ordentligt
  • En forståelse for, hvordan tal, jura og faktuelle oplysninger skæres til, så de bedst muligt sælger regeringens politik
  • En evidensbaseret fortælling om demokratiet i Danmark

Sandheder om det danske demokrati

Jesper har senest udgivet bogen “Af hensyn til erhvervslivet” (2022), der viser, hvordan erhvervshensyn i årevis har forhindret embedsmænd i at afværge den udbytteskatskandale, der har kostet statskassen over 12,7 mia. kroner. Han har også udgivet bogen “Mørkelygten”, der omhandler, hvordan embedsmænd løbende skærer tal, jura og faktuelle oplysninger til, så de bedst muligt sælger regeringens politik. Dertil har han bidraget til antologier og bøger om viden, magt og ledelse.

Jesper har modtaget en række priser for sit arbejde, herunder FUJ-prisen i 2009 og Cavling-prisen i 2010, begge for hans arbejde med gennem 15 radioindslag at afdække, hvordan Beskæftigelsesministeriet brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget. Dertil har han modtaget Hal Koch-prisen i 2013, Blixen-prisen i 2015 og FUJ-prisen for bogen “Mørkelygten”.

Book et foredrag med Jesper, og oplev et spændende foredrag, hvor I kan høre mere om de usynlige faktorer, der påvirker det danske demokrati.

Se foredrag med Jesper Tynell
Jesper Tynell foredrag

Af hensyn til erhvervslivet – når erhvervsinteresser trumfer demokrati og skattekontrol

Kom med ind i erhvervslivets og centraladministrationens lukkede cirkler, når Jesper med udgangspunkt i sin bog “Af hensyn til erhvervslivet” dykker helt ned i udbytteskatskandalen. Mød den prisvindende forfatter og bliv klogere på, hvordan erhvervsinteresser kan sætte embedsmænd under pres og lede til usynlig politik, der bliver ført helt uden om Folketinget.

Jespers bog viser, hvordan erhvervshensyn i årevis har forhindret embedsmænd i at afværge den udbytteskatskandale, der har kostet statskassen over 12,7 mia. kroner. Selvom embedsmænd i årtier har advaret om, at de ikke kan kontrollere de mange refusioner af udbytteskat, og skriver, at de ligefrem mener, at “mange refusioner sker på et falsk grundlag”, bliver Folketingets politikere ikke gjort opmærksom på truslen, og problemet bliver ikke løst. Det gælder stadig den dag i dag, hvor skattemyndighederne selv vurderer, at de fortsat udbetaler millioner af kroner i refusion af udbytteskat til nogen, der ikke bør få det.

Hensyn til erhvervsinteresser forhindrer igen og igen embedsmænd i at få lov til at komme igennem med deres advarsler og få indført den kontrol med aktionærerne, de mener, vil kunne forhindre svindlen. Jesper fremlægger i sin bog store mængder af nye dokumenter, der visualiseres med illustrative eksempler, når han holder foredrag.

Jesper Tynell foredrag

Demokrati i Mørkelygtens skær

Embedsmænd skærer løbende tal, jura og faktuelle oplysninger til, så de bedst muligt sælger regeringens politik. Som spillereglerne er i dag, kan det tilmed være deres pligt. De skal tjene ministeren og kan straffes for ikke at gøre det – også selvom det er tvivlsomt, om de dermed bryder loven eller taler usandt over for vælgerne og de folkevalgte.

Men hvad betyder spillereglerne i praksis for det parlamentariske arbejde og for demokrati? Er reglerne mest befordrende for folkestyre eller for topstyre? Det er blot nogle af de spørgsmål, Jesper kaster lys over, når han stiller skarpt på gråzonen mellem demokrati og topstyring.

Med udgangspunkt i sin bog “Mørkelygten”, ser Jesper nærmere på de sproglige spidsfindigheder, nogle embedsmænd betjener sig af, når en sag spidser til.

Referencer

Af hensyn til erhvervslivet

Af hensyn til erhvervslivet fra 2022 er Jesper Tynells afslørende bog om, hvordan erhvervsinteresser forhindrede embedsmænd i at afværge udbytteskandalen. Jesper giver et rystende indblik i, hvordan indflydelsesrige og magtfulde aktører i dansk erhvervsliv kan presse embedsmænd og demokratiet for at opnå endnu større indflydelse på de politiske beslutningsprocesser. Han viser bl.a., hvordan embedsmænd i Skat gør deres chefer opmærksomme på risikoen for milliardsvindel ved refusion af udbytteskat, mange år før skandalen rammer offentligheden. Deres advarsler blev ignoreret og ikke videreformidlet til Folketingets politikere, hvorfor finansfolk i årevis kunne blive ved med at udnytte det enorme hul i udbytteskattesystemet.

Jesper Tynell har været dybt nede i materien og belyser gennem en enorm mængde dokumenter, hvordan erhvervsinteresser igen og igen forhindrer embedsmænd i at få indført en strammere kontrol, der kan forhindre svindel og ulovligheder.

Udgivelse: November 2022
Forlag: Samfundslitteratur

Mørkelygten

Da Jesper Tynell udgav 1. udgave af Mørkelygten, gav han sine læsere en hidtil uset indføring i, hvordan embedsmænd manipulerer med jura, tal og fakta med det formål at sælge regeringens politik. 2. udgave er opdateret og udbygget, bl.a. med et kapitel om offentlighedsloven.

Mørkelygten er baseret på et væld af dokumenter suppleret med mere end 100 samtaler med embedsmænd. Det er en prisbelønnet bog, der indfører sine læsere i en del af dansk politik, der som regel er godt gemt væk fra offentligheden.

Udgivelse: Udvidet 2. udgave i oktober 2016 (1. udgave i 2014)
Forlag: Samfundslitteratur

Uforpligtende forespørgsel på Jesper Tynell

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31

Foredragsemner med Jesper Tynell