Tlf. 35 11 21 31
Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenterTlf. 35 11 21 31
Historiker, journalist og underviser. Medrivende og rørende, men også humørfyldte, foredrag om Livø og Sprogø, kvindesyn, fortidens banditter og julen som vi kender den i dag.
Forespørg nemt på pris og dato5 ud af 5 stjerner
Vi ville have et foredrag med saft og kraft. Det var interessant at blive ført ind på et område, hvor vi ikke befinder os til dagligt, et foredrag med mange spændende detaljer, og det var tydeligt, at det var en historiker, som holdt foredraget.
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.
Om Henning
Foredrag
Referencer
Historiker, journalist og underviser, Henning Frandsen, leverer rørende, medrivende og humørfyldte foredrag, som vi alle kan relatere til. Med en blanding af stor historisk forståelse og unik indsigt i personers privatfortællinger, er Henning den perfekte foredragsholder til at sætte ord på nogle af de begivenheder, der har været med til at forme dagens Danmark.
Hvor godt kender vi egentlig den historie, som har været med til at forme nutidens samfund? Henning Frandsen tager jer med tilbage til nogle af danmarkshistoriens mindre pæne sider, når han med stor entusiasme sætter gang i både tanker og følelser hos publikum. Historierne leveres med en god portion humor, trods de tunge emner.
Med sin baggrund som underviser i rygsækken, formidler Henning fortidens samfundskontekst og de personlige historier med stor indlevelse og begejstring. Han tager jer med til en anden tid, hvor andre regler og samfundsnormer gjaldt, og hvor undvigelser fra flertallets overbevisninger blev hårdt straffet.
Henning har læst historie ved Aarhus Universitet og har arbejdet som journalist for Fyens Stiftstidende i knap 20 år, hvor han har skrevet, fotograferet og layoutet til ugeavis, dagblad og web samt været både litteratur- og madanmelder. Nu leverer Henning artikler mv. til Folkebladet i Aarup. Han bringer sit solide fundament som historiker og journalist i spil, når han leverer skarpe indsigter i fortidens levemåde samt formidler de personlige historier fra mennesker, der var engang.
Hvis I søger en foredragsholder, der besidder en dyb forståelse for historiske begivenheder, der har formet vores verden samt formidler levende, inspirerende og med masser af godt humør, så book Henning Frandsen til jeres næste arrangement.
Se foredrag med Henning FrandsenVi skal ikke ret langt tilbage i danmarkshistorien, blot til tiden lige efter 1. verdenskrig, før vi støder på opfattelsen af, at forskelle i individers, racers og klassers evner skyldtes nedarvede faktorer. Middelklasseforældrene var begyndt at føde færre børn, mens arbejder- og bondebefolkningen fortsat fik mange, og der herskede i landets indflydelsesrige lag en frygt for, at Danmark ville blive oversvømmet af ”undermålere”, ”minusindivider” og ”defekte”. Bekymringen gik også på en dalende kønsmoral og en stigning i antallet af kønssygdomme, hvor den seksuelt aktive kvinde blev anset som smittespreder. Derfor skulle man forhindre disse grupper i at få børn, bl.a. via kastration og sterilisation, i første omgang dog ved at sende dem på anstalt på Livø og Sprogø.
Livø husede fra 1911-1961 en anstalt for såkaldte ’antisociale og kriminelle, åndssvage mænd’, og fra 1923-1961 risikerede ’seksuelt løsagtige åndssvage, unge piger og kvinder’ at havne på Sprogø på en tilsvarende anstalt. Henning Frandsen dykker ned i udvalgte personers privatfortællinger og sætter dem i historisk perspektiv med fokus på darwinisme, degenerationsteori, arvehygiejne og medlidenhedsdrab. Han præsenterer ligeledes en række hidtil ikke-offentliggjorte billeder, stillet til rådighed af en kvinde, der voksede på Livø med forældre og bedsteforældre, som arbejdede på anstalten.
Trods det tunge emne, leveres foredraget med godt humør og pudsige anekdoter, der leder til både grin og gråd.
Henning Frandsen fortæller – med afsæt i historien om sin farmor – om synet på og samfundets sanktioner af kvinder, der fødte uægte børn. Han tager udgangspunkt i 1900-tallet, men trækker tråde helt tilbage til det førkristne Europa, dengang børneudsættelse hørte til dagens orden, dvs. at man(d) skilte sig af med de børn, som var uønskede.
Henning sætter fokus på de kvinder, der havnede på samfundets bund som foragtede enlige mødre – også kaldet faldne kvinder. Nogle af dem fødte deres børn i det skjulte og slog dem måske oveni købet ihjel. Senere blev det almindeligt at få fjernet fostret hos en kvaksalver – en handling, som kvinderne risikerede fængselsstraf for. Sammenlignet med forholdene i 16-1700-tallet var fængsel at foretrække; dengang risikerede enlige kvinder, der fødte for tidligt eller aborterede, nemlig at blive halshugget og få hovedet sat på en stage.
Forholdene for ”faldne kvinder” ændrede sig først for alvor et stykke inde i 1900-tallet takket være modige og indignerede kvinders kamp, et nyt syn på kvinder og kvinders seksualitet, seksualoplysning og fri abort samt, at kvinder fik økonomisk mulighed for at klare sig som eneforsørgere. Og nok så væsentligt, at foragten for den enlige mor blev afløst af accept. Foredraget krydres af bizarre eksempler på bl.a. seksualundervisning og alternative børnesangstekster.
De gamle nordboere drak jul til Frej og Odins ære – og det gjorde de i januar ved midvintertid. Senere fik julen karakter af karneval, præget af druk og vold, og det fik kongemagten til at reagere. Skiftende konger – bakket op af fromme kristne – greb i 16-1700-tallet flere gange ind over for de populære julestuer, som havde det med at udarte sig til sviregilder med erotiske eskapader og fråseri.
I begyndelsen af 1800-tallet blev kimen lagt til den kristne danske familiejul med god mad, dans om juletræet og gavegiveri som de centrale elementer. Kunstnerne tog julen til sig og begyndte at tegne julenisser, skrive juleeventyr og digte julesalmer. Industrivirksomheder så julen som en chance til at masseproducere julegaver, julekalendere, julepynt, juleøl og julesnaps, og vi påtog os juleskikke fra Sverige, USA, Tyskland og England. Skikke, vi nu kalder danske.
Som med så mange andre højtider gælder for julefejringen, at mennesket både er et legende og et religiøst væsen. Hvad der fylder mest er bundet af tiden, traditioner og helt personlige forhold. Henning medtager en masse sjove finurligheder om julen, som det langt fra er alle, der kender til.
Henning Frandsen tager jer med på en historisk fortælling om slyngler, der snød og bedrog sig til millioner og atter millioner kroner – ind i mellem til stor morskab for omverdenen.
I 1908 er det tidl. justitsminister, Peter Adler Alberti, som melder sig selv for at have begået bedrageri og ”falsk” for ni millioner kroner – i nutidskroner ville der være tale om milliarder. Det fik Danmark til at ryste i sin grundvold og udløste rigsretssager mod landets stats- og indenrigsministre. 14 år senere var den gal igen. Gullasch-baronen Harald Plum krakkede for anden gang med Transatlantisk Kompagni, og det var en medvirkende årsag til, at Landmandsbankens (senere Danske Bank) brød sammen, så staten måtte træde til med millioner.
I møder også de mindre fisk, som Champagne-skrædderen og hans falskmøntnervenner, de tre ærkeslyngler, smuglerkongerne Bent Ricardo, Lille Jørgen Danmark og Leon Owild, samt Jens Asger Bech, en charmerende ung mand, der i 1891 tog fusen på de københavnske ågerkarle og kom fem år i tugthus. Sidst men ikke mindst får de mange falske grever, der førte sig frem efter 1950, fyldig omtale, for om nogen har disse banditter snydt og bedraget sig til millioner.
Foredraget krydres med et indblik i politiets brogede historie og afstraffelsesmetoder gennem tiderne – herunder bl.a. rotting og ris, gabestokken og landsforvisning.
Vi glæder os meget til dit besøg på tirsdag. Jeg skriver for at fortælle dig, at vi netop har fået udsolgt til dit foredrag. Vi kan ”kun” være 80 mennesker i vores lokale. Jeg er sikker på, at vi sagtens kunne have solgt mange flere billetter, men vi har desværre ikke et lokale til flere mennesker.
Rikke Beck Walther
Har du mulighed for et foredrag dom rovmordere og andre? Vi har haft dig før og er glade for dine foredrag.
Jørgen Mikkelsen
Kære Henning Frandsen. Jeg har hørt, at det gik godt i fredags.
Bente Dithmer, Kirke- og kulturmedarbejder
Vi ville have et foredrag med saft og kraft. Det var interessant at blive ført ind på et område, hvor vi ikke befinder os til dagligt, et foredrag med mange spændende detaljer, og det var tydeligt, at det var en historiker, som holdt foredraget.
Eva Ladefoged, Sognepræst
Det var et meget interessant foredrag. Henning Frandsen ved meget om det. Men jeg er sikker på, at vi kun fik en brøkdel af hans viden om emnet.
Lars Jacob Kring
Vi havde dig ude til et foredrag for et par år siden. Det var foredraget ”Min farmor og de andre faldne kvinder”. Vi var meget begejstrede for det, og vil derfor høre om du endnu engang vil lægge turen forbi Hvirring/Hornborg sogn? Vi vil gerne høre foredraget om ”Deporteret til Livø og Sprogø”.
Karen Jensen, Næstformand
Vi var alle meget begejstrede for dit foredrag, meget spændende.
Jytte Hansen
Det var et virkelig godt og tankevækkende foredrag, du holdt hos os. Skræmmende som synet på kvinderne udviklede sig.
Camilla Balslev Fage-Pedersen, Sognepræst
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.