Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover2

Hør om politik, kunst og historie, som samtidig skaber inspiration, debat og underholdning

Georg Metz

Georg Metz

Redaktør og forfatter.

Forespørg nemt på pris og dato

4.5 ud af 5 stjerner

"Mange positive tilbagemeldinger og ingen negative. Interessant, lunt og samtidig skarpt indlæg. Ingen belæring; men informativt. "

Bent Jurs - SAP Danmark Se alle referencer

Et foredrag med Georg Metz giver jer:

  • Indsigt i alt fra politik, kunst og historie
  • Et foredrag der er inspirerende og åbner op for debat
  • Garanti for underholdning, sjove anekdoter og pointer
Uforpligtende forespørgsel på Georg Metz

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Georg

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Forespørg nemt på pris og dato

Oplev en af landets klassiske foredragsholdere. Georg Metz taler om alt fra politik, kunst og historie, og som ligeledes samtidig formår at skabe inspiration, debat og ikke mindst underholdning. Georg holder foredrag, der er gennemsyret af sjove anekdoter og skarpe pointer. 

Et foredrag med Georg Metz giver jer:

  • Indsigt i alt fra politik, kunst og historie
  • Et foredrag der er inspirerende og åbner op for debat
  • Garanti for underholdning, sjove anekdoter og pointer

Politik, kunst og historie

Er I til havnerundfart, journalistik, dansk identitet, medier og myter eller en forfatteraften? Georg kan levere det meste til alle former for målgrupper, og får især ros for sit engagement, autencitet og skarpe viden.

Med mange år hos DR både på Radioavisen, Kulturafdelingen Radio, redaktør ved TV-Avisen og redaktør ved radioens “Ugerevyen”, har Georg samlet en bred journalistisk erfaring. Derudover har han arbejdet som retoriklærer, som Statens filmkonsulent 1988-91 og som Informations kronikredaktør, og var desuden fra 1994-96 bladets chefredaktør, lederskribent, columnist og anmelder.

Som forfatter har Georg blandt andet udgivet: “De tider” (noveller), “Engang” (roman), “Når det først” (roman), “Arbejdsmiljø – sådan set” (novelletter), “Danmarks sang” (kommenteret udvalg af danske sange) og “Det tyvende århundrede” (med Frank Esmann) samt mange flere. Georg er redaktør af og bidragsyder til adskillige antologier, formand for bestyrelsen af Den Anden Opera, 1999-2002, formand for Danske Skønlitterære Forfattere, 2000-2002, og modtog i 1989 også Døssing-prisen.

De efterspurgte foredrag er især populære hos kommuner, styrelser, foreninger, skoler, oplysningsforbund, kirker og biblioteker, hvilket også vidner om, at han spænder bredt.

Book Georg Metz til jeres næste event og oplev en bred indsigt i spændende emner.

Se foredrag med Georg Metz
Georg Metz foredrag

Humor som overlevelse

Hvis man ikke begriber kvantemekanik, kan man forsøge med humor. I princippet kommer det ud på det samme i det forgæves forsøg på at forstå det uforståelige. Humor er dertil et andet udtryk for at løse gåderne om livets mening. Georg Metz har i årevis i skrift og tale gjort forsøget og er efterhånden kommet så langt fra målet at det er værd at høre på. Der gives ikke ved dørene, facit finder man ikke i en liste, men litteraturen linder af og til på låget. Om ikke andet kan humor, ikke mindst den klassiske jødiske finde anvendelse i nødens stund, hvor latteren er en udvej måske et bud på overlevelse. Måske det sidste. Dét er ikke altid lige morsomt.

1 time med pause og mere humor og spørgsmål der næppe altid kan besvares.

Georg Metz foredrag

Den danske selvfølelse

Danmark i 1000 år er en overdrivelse. Det må med historiens kilder for hånden tages med forbehold. Danskerne som forfædre betragtet har dog været her længe, forskellige fra egne til egn og uden at vi i dag har ret meget tilfælles med de gamle. Det lader vi som om vi har ved festlige lejligheder. Det gør imidlertid en væsentlig forskel at indse, hvor meget anderledes fortiden var. Et fremmed land, hvor menneskene opførte sig på andre måder, ikke gik rundt og følte sig særligt danske, ikke vidste hvordan kongen så ud, og heller ikke havde anelse om at de var en nation. Det kom sent til os, selvom nogen hævder det hele tiden har været sådan. Den danske selvfølelse overgår ofte den historiske virkelighed, hvad der givetvis har sikret det lille lands overlevelse i en egen art af lykkelig selvstændighed.

Georg Metz foredrag

Den danske sang

(Med pianist synger vi sammen – uden går det også bare på en anden måde)

Højskolesangbogen, hvori foredragsholderen stolt er repræsenteret, ligner et katalog over danskheden: over tilbageskuende dansk identitet i udvalg fra 1200-tallet til Kim Larsen. Sangbogen er i den grad righoldig at man kan plukke skiftende sange ud og fra disse søge atter nye sammenhænge i opfattelsen af landet og folket fra den tidlige kongestat med den sørgeligt døende dronning Dagmar i Ribe til nutidsironien i blip blop og gud, hvor går det godt; lige fra folkeviserne med stormændene og overklassens liv til romantikkens borgerlige sværmerier i Søndermark og Dyrehave og endeligt til de mere nøgterne, realistiske sociale digtere i o. 1900 da folket på gulvet endeligt blev sat i centrum og fik både mund og mæle.

I sangene ligger kort sagt vores historieskrivning som formuleret digterisk i fortid og nutid.

Georg Metz foredrag

Der var engang en barndom

En af Storm P.’s utallige ældre herrer siger: Når jeg tænker tilbage på de mange år, er det med inderlig glæde – over at de er overstået. Erindringen er som historien. Den er i udvalg. Et live genoplevet i erindringen, kaldte Johanne Luise Heiberg sine erindringer. Edvard Brandes svarede: Et liv genopløjet i erindringen. Erindring er den erindrendes selvfremstilling, som den erindrende kunne ønske sig det engang havde været. Alligevel må man gøre forsøget og finde ind til en eller anden kerne i det tilbagelagte liv. Georg Metz ser ned i 1950´erne og de tidlige 60´ere i sit erindringsværk om den barndom der var engang. En hel del er sikkert rigtigt husket, andet forskydninger og efterrationaliseringer. Men i sidste ende er det formulerede øjeblikke af den tabte tid, hvor der er plads til en hel del mere end vemod. Som når tante Ella altid forlangte at værtinden, forfatterens mor, ventede med løgsuppen. Gæsterne ville jo ikke gå hjem, men forlænge fornøjelserne og livet, med gulvbrædder om det så skulle være.

Georg Metz foredrag

Den politiske redelighed

Til hver en tid overvejelser om den politiske situation, som en ældre iagttager af spillet nuværende kolumnist i Information ser den. I foredragsholderens ungdom, der for en stor dels vedkommende professionelt blev tilbragt på Christiansborg, var tingene selvfølgelig anderledes – dengang med Krag, Anker, Hartling og Schlüter. Men så var de heller ikke så meget anderledes. Kampen om magten er evig, det er midlerne der skifter, og de gør de så heller ikke på det menneskelige plan. Med eller uden sociale medier og telefon i lommen har den mest smarte fordele frem for den mindst smarte i det politiske håndværk, som en af de gamle gerne kaldte blodigt (med hårdt d).

Spørgsmål fra salen er velkomne.

Referencer

Ønsket om at få Georg Metz til Auschwitz-dagen i Odense, tog udgangspunkt i kombinationen af, at Metz selv er af etnisk jødisk afstamning og så naturligvis hans ry i pressen, med velkendte skarpe kulturradikale holdninger, som jeg forventede kunne være et godt match til årets tema: "Farlige forestillinger." GM levede til fulde op til de faglige forventninger. Men det, der gjorde aftenen til mere end et fagligt foredrag, men et brag af en "kulturradikal indsprøjtning" var, at GM også magtede på en både skrap men også humoristisk og selvironisk facon at formidle de svære budskaber ud til en broget forsamling af godtfolk med stor spredning i alder og forudsætninger. Den gamle skolemester giver uopfordret et 13-tal på den gamle karakterskala!

Karsten Henningsen

Odense Kommune, Børn- ungeforvaltningen, Skoleafdelingen

Deltagerne var meget tilfredse. De havde en god, lærerig og morsom aften.

Ib Sørensen

AOF Egedal

Georg Metz var en rigtig god formidler og fortalte nogle rigtig spændende historier om København

Vibeke Schou Christensen

Dansk Reklame Film

Vel tilrettelagt og godt formidlet. Georg Metz er en godt og humoristisk fortæller, som vi nok vil gøre brug af en anden gang.

Bent Olesen

Pensionistforening BikubenVeteranerne

Selvom det var søndag formiddag efter en lang lørdag, lykkedes det fuldt ud for Georg Metz at holde de 450 tilstedeværende i salen i fulde omdrejninger med sit foredrag/causeri.

Poul Erik Jessen

3F, Odense Industri

Han kom, han så, han sejrede! Georg Metz leverede varen og mere til.

Annette Molin Schmidt

Flintholm Kirke

Meget fint foredrag om humor som overlevelse. Vi grinede godt og dertil fik vi mange ting til eftertanke. Det var en fornøjelse!!

Erik Godsk

Bredebro Bogcafe

Mange positive tilbagemeldinger og ingen negative. Interessant, lunt og samtidig skarpt indlæg. Ingen belæring; men informativt.

Bent Jurs

SAP Danmark

Suverænt, velforberedt, veldisponeret, seriøst, men med mange gode anekdoter indlagt.

Margit Juel

Foredragsforening, stiftet 1891
Uforpligtende forespørgsel på Georg Metz

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Georg Metz
Georg Metz

4.5 ud af 5 stjerner

"Mange positive tilbagemeldinger og ingen negative. Interessant, lunt og samtidig skarpt indlæg. Ingen belæring; men informativt. "

Bent Jurs - SAP Danmark Se alle referencer

Foredragsemner med Georg Metz