Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Freja Polonius

Hvorfor vil du dø, Preben? En historie om aktiv dødshjælp

Freja Polonius

Foto: Elona Sjøgren

Freja Polonius

Forfatter og debattør.

Forespørg nemt på pris og dato

5 ud af 5 stjerner

Freja Polonius er en formidabel foredragsholder. Hun formår med det svære emne dødshjælp at balancere mellem det stærkt personlige og hjertegribende og det rationelle og fornuftsbetonede. Hun bliver aldrig sentimental, men heller aldrig som en, der koldt betragter sit emne udefra. Efter et foredrag med Freja Polonius er man ikke kun godt oplyst om dødshjælpens komplicerede aspekter. Man er grebet og er ikke et sekund i tvivl om, hvordan hun forholder sig til aktiv dødshjælp. Jeg kan på det varmeste anbefale hende.

Poul Joachim Stender, Præst i Kirke Saaby Se alle referencer

Et foredrag med Freja Polonius giver jer:

  • En personlig fortælling, der åbner op for den vigtige debat om aktiv dødshjælp, assisteret selvmord og tilstrækkelig livshjælp
  • Indsigt i, at aktiv dødshjælp ikke bare er et ”ja/nej-spørgsmål”, men derimod har utrolig mange facetter
  • En ekstraordinær fortælling om venskab, frihed og kærlighed – og ikke mindst et foredrag der er,  på trods af det alvorlige emne, humoristisk og muntert
Uforpligtende forespørgsel på Freja Polonius

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Freja

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Interviews icon

Artikler

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Freja Polonius har været ved sin ven Prebens side gennem hans sidste tid. Hun har fulgt – og udfordret – hans valg om aktiv dødshjælp, og hun har på helt tæt hold oplevet, hvad der sker med et menneske og dets nærmeste pårørende i dødens venterum. Freja stiller skarpt på aktiv dødshjælp og assisteret selvmords mange facetter og kompleksitet, og hun sætter spørgsmålstegn ved, hvor grænsen for selvbestemmelse går, og om vi i Danmark er dygtige nok til at udøve den nødvendige livshjælp.

Et foredrag med Freja Polonius giver jer:

  • En personlig fortælling, der åbner op for den vigtige debat om aktiv dødshjælp, assisteret selvmord og tilstrækkelig livshjælp
  • Indsigt i, at aktiv dødshjælp ikke bare er et ”ja/nej-spørgsmål”, men derimod har utrolig mange facetter
  • En ekstraordinær fortælling om venskab, frihed og kærlighed – og ikke mindst et foredrag der er,  på trods af det alvorlige emne, humoristisk og muntert

Min ven vil dø

Debatten om aktiv dødshjælp er måske større, end den nogensinde før har været. Holdninger og følelser blandt folk er markant forskellige, og det er for mange svært at komme til enighed i diskussionen om emnet.

Freja ønsker at sætte fokus på debattens mange komplekse nuancer og facetter. Hun har skrevet bogen “Min ven vil dø” om smeden Preben Nielsen, som i 2019 kom ud for så slem en ulykke, at han blev lam fra halsen og ned. I den dybeste afmagt beslutter han, at han vil dø – og Freja er der for ham i året op til hans død. Det er en dybt personlig fortælling om aktiv dødshjælp, mangel på tilstrækkelig livshjælp, selvbestemmelse og dét at være pårørende. I tiden, hvor hun brugte meget tid sammen med sin ven, tog hun og Preben også initiativ til DR-dokumentaren “På tirsdag skal jeg dø”, hvor Anders Lund Madsen følger Preben i den sidste tid.

Freja er oprindelig uddannet scenekunstner og terapeut, og i 2008-2018 grundlagde og drev hun tre danseskoler i København, Roskilde og Odense – en iværksætterpassion, der kom i forbindelse med, at hun forlod en voldelig ægtemand. Hendes fokus har i særdeleshed været på at hjælpe kvinder med at finde styrke og selvtillid gennem dans, og hendes passion for at løfte andre kvinder har altid været en drivkraft i hendes arbejde.

Med Frejas foredrag får I en personlig indgangsvinkel til at sætte gang i debatten om det yderst komplekse emne aktiv dødshjælp. Oplev et foredrag, hvor I både vil græde og grine.

Book Freja Polonius og få sat gang i tankerne og følelsesregisteret.

Se foredrag med Freja Polonius
Freja Polonius foredrag

Min ven vil dø – et indspark i den komplekse debat om aktiv dødshjælp

Skal vi hjælpe mennesker til at dø, og hvad sker der, hvis vi gør det? Aktiv dødshjælp er ikke lovligt i Danmark og det betyder, at mennesker, som ønsker at ende deres eget liv, søger til udlandet, “klarer det selv” eller lider i ensomhed med deres dødsønske – uden at de nødvendigvis får den tilstrækkelige livshjælp.

Freja fulgte i et år sin ven, Preben Nielsen, der efter en arbejdsulykke var lammet fra halsen og ned. Hun ville prøve at forstå, hvorfor han gerne ville dø, og hvorfor vi ikke tillader aktiv dødshjælp i Danmark. Historien er et gribende livtag med den danske holdning til aktiv dødshjælp – og en nu tavs mands endegyldige bidrag til en debat, han insisterede på at deltage i. I kender måske Preben som “smeden Preben” fra DR’s dokumentarserie, “På tirsdag skal jeg dø”.

Frejas personlige erfaring som ven og vidne til Prebens død belyser behovet for en nuanceret debat om de etiske, juridiske og følelsesmæssige aspekter af aktiv dødshjælp og stiller spørgsmålet: Hvordan skal vi som samfund håndtere denne komplekse problemstilling? Dertil taler Freja også helt generelt ind i det pres, der kan opstå når pårørende er meget udmattede i en traumatiseret situation.

Foredraget er en ekstraordinær fortælling om venskab, frihed og kærlighed, samt om retten til at nægte at tage sin skæbne på sig. Det åbner for en dyb diskussion om livets afslutning og de universelle spørgsmål, der berører os alle.

Oplev et foredrag, der på trods af det alvorlige emne, også er humoristisk og muntert, med garanti for både grin og gråd.

Freja Polonius foredrag

Din krise er din kapital – omdefinér din krise til personlig vækst

Når vi rammes af en krise, oplever vi irritation og ubehag, måske føles det endda helt knusende. Det gør det, fordi kriser truer med at ændre status quo. Depression, vrede og følelsen af at være overvældet og offer for begivenhederne, er blot nogle af de følelser, som måske presser sig på. Vi føler, at livet er imod os, og vi kæmper imod.

Men hvad hvis vi gjorde noget andet? Hvad hvis vi omdefinerede krisen fra at være noget ubehageligt til at være vores største og vigtigste kapital? Krisen skærper vores sanser og vores villighed til at spørge os selv, om det liv, vi lever, virkelig er det, vi gerne vil leve. Krisen tilbyder – fordi den river tæppet væk under vores konformitet – et andet svar end det, vi er vant til at fortælle os selv.

​Freja Polonius tager udgangspunkt i sine egne oplevelser fra et voldeligt ægteskab og flugten derfra, som for Freja både betød at gå under jorden med sine dengang små drenge, men også et løfte om at hjælpe andre kvinder gennem dans, hvilket blev starten på hendes danseskole.

Freja inspirerer til at tage ansvar for eget liv og skabe forandring efter en krise. Hun motiverer til refleksion over eget liv og hjælper til at finde mening og retning i livet efter en krise. Hun giver jer konkrete redskaber og praktiske strategier til at håndtere kriser, genopbygge jeres styrke og skabe et stærkt og sundt liv efter modgang.

Referencer

Tusind tak til Freja Polonius for et rørende, spændende og vigtigt foredrag. Freja Polonius tog udgangspunkt i DR dokumentaren ”På tirsdag skal jeg dø” om hendes ven Preben og ønsket om aktiv dødshjælp. Emnet er svært og kræver mange flere ord og nuancer end der måske er plads til på tv, så derfor havde Freja lovet sin ven Preben, at hun ville tage ud og holde foredrag om emnet og det var vi glade for her hos Folkebiblioteket i Hedensted. Så også en stor tak til publikum for at lytte, spørge, kommentere og den gode dialog. Vi gik alle hjem med en tåre i øjenkrogen fra en god og tankevækkende aften.

Dorthe Kristensen

Hedensted Bibliotekerne

LOF Slagelse-Korsør-Skælskør havde Freja Polonius som foredragsholder med foredraget ”Min ven vil dø” den 3. april 2024. Vi ønskede med foredraget netop at bidrage til en nuanceret debat om Aktiv dødshjælp – og Frejas foredrag viste sig at være et værdifuldt input. Vi oplevede en veloplagt Freja med et vigtigt budskab og hun evnede som få at forholde sig respektfuldt og nuanceret til emnet. Alligevel var det et tydeligt berørt publikum, som opmærksomt fulgte Frejas fortælling. Foredraget gjorde dybt indtryk på os alle – både i forhold til Prebens historie og skæbne - og i forhold til debatten om aktiv dødshjælp.

Helle Jacobsen

LOF Slagelse Korsør Skælskør

Freja er super sød, humoristisk og livsbekræftende at høre på.

Bente Rye

Solrød60plusmotion

Freja inddrog sin nye bog ’Min ven vil dø’ og fik os alle til at reflektere over, om det at vælge aktiv dødshjælp er den ultimative offerrolle, eller om det kan være det bevidste og helende valg, når livet synes helt ubærligt at leve. Freja kommer ikke med nogen nemme svar, men viser gennem sin egen historie, at det er muligt at rejse fra den største modgang – og det ovenikøbet flere gange i løbet af livet.

Maria Eva Napier, Præst

Roskilde stift

Kære Freja. 1000 TAK for et meget gribende foredrag i Blixenklub-mandag om Aktiv dødshjælp til din ven Preben. Du fortjener stor ros for din evne til at formidle dine og Prebens oplevelser om en svær tid med mange følelser, tanker og handlinger. Du udstrålede ro, sikkerhed og talte præcist og tydeligt. Jeg vil glæde mig til at høre foredrag med dig igen - mange tak.

Kirsten Berg

Blixen Klub

Tak for et medrivende foredrag. En fin og bevægende fortælling om et meget aktuelt emne. Man forstod dilemmaet mellem ønsket om at hjælpe sin bedste ven med at opfylde hans ønske om at komme herfra og samtidig være den, der var medvirkende til den absolut sidste handling. Det satte mange tanker igang omkring emnet aktiv dødshjælp.

Dorthe Svenningsen

Blixen Klub

Kære Freja Du er en dygtig formidler. Selv om du er personlig involveret holdt du dit oplæg på en saglig, faglig måde, men så jeg mærkede din vens personlighed og din egen medvirken som værende ikke uden holdning. Jeg er stadig meget påvirket af dit oplæg og har efter din anvisning været på nettet og sondere Behandlingstestamentet. Tak for et godt oplæg

Lise Rosdahl

Blixen Klub

Et virkelig spændende, medrivende og ikke mindst nærværende foredrag, hvor overskriften ’Din krise er din kapital’ kom til sin ret. Indsatte i Jyderup Fængsel havde en inspirerende formiddag med stof til eftertanke.

Mette Kruse Andersen

Jyderup Fængsel og Hjembæk-Svinninge sogn

Freja leverer et meget spændende foredrag, hvor hun er informativ, nøgtern og samtidig er hun utrolig nærværende og personlig. Hun er anerkende overfor tilhørernes følelser, holdning og spørgsmål. Freja er en dygtig formidler og meget rolig. Vores kirke dannede en fin ramme om et så følsomt emne som aktiv dødshjælp er. Det er et foredrag, man ikke lige lægger fra sig.

Stina Carlberg, formand for menighedsrådet

Menighedsrådet i Korsvejskirken

Kære Freja, jeg hørte dit foredrag i Korsvejskirken. Jeg kom med en af de afsluttende kommentaren om ‘livet & lidelsen - om det er livet eller lidelsen, vi ønsker at fravælge’ ‘om vi som mennesker er blevet for fremmede og for bange menneskelivet og alt hvad, det indebærer’. Jeg gik til foredrag med en forventning om en lukket agenda i retning af ja/nej til aktiv dødshjælp, men blev meget positivt overrasket over, du fortalte en åben historie, der gav mulighed for at danne indre billeder, nuancere, mærke efter og blive klogere på sig selv og dette store, komplicerede spørgsmål. Jeg vil sige dig tak. Et kæmpestort tak for at turde at være både i det svære forløb, i dine nuværende foredrag og for eftertiden, hvad end der måtte komme. Din stemme er vigtig og du er modig. Ikke mindst fordi du bevarer din integritet, er tro mod dig selv og dine værdier i kærlighedens, etikkens og oplysningens navn.

Christel Justesen

Korsvejskirken

Vi havde i januar 2024 fornøjelsen at have Freja på besøg med sit foredrag ”Min ven vil dø”. Et utroligt stærkt og tankevækkende foredrag. Freja gjorde det rigtig godt og det er også de tilbagemeldinger jeg har fået fra de omkring 80 deltagerne, så stor ros herfra. Freja er rigtig godt til at formidle – selv et rigtig svært emne. Og jeg er sikker på det fik sat en masse tanker i gang rundt omkring i salen. Så stor tak for det.

Mette Schumacher - Daglig leder

OK-Klubben Kolding

Utroligt interessant og rørende. Flot debat efter selve foredraget - vi havde udsolgt

Lotte

Høreforeningen Kbh

Freja er en fantastisk formilder. Man mærker, at hun brænder for emnet og fortæller det på indlevende og troværdigt vis. Tilskuerne var meget begejstrede og tryllebundne. En hver uvidende følte sig godt orienteret og meget draget. For biblioteket var det en kæmpe succes og vi vil altid anbefale Freja igen.

Mathilde Swati Solhav

Vangede Bibliotek

Her på Randers Bibliotek har vi haft fornøjelsen af foredraget ”Min ven vil dø” med Freja Polonius. Freja er en meget levende fortæller, der formår at fortælle om et barsk og rørende emne på en rigtig god måde. Tilhørerne var grebet fra start til slut, og vi fik mange roser fra deltagerne efterfølgende. Jeg kan varmt anbefale Freja Polonius som foredragsholder.

Inger Nygaard Kaad

Randers Bibliotek

Vi havde i går i Biecentret et både fantastisk og meget alvorligt arrangement med Freja Polonius. Emnet var ventesorg, livsforlængende behandling, assisteret selvmord og Eutanasi. Baggrunden var beretningen om Frejas gode ven gennem 30 år, smeden Preben, der blev lam fra halsen og ned efter en arbejdsulykke, og som fik aktiv dødshjælp i Belgien. For et par timer glemte vi alle vores bastante holdninger, for eller imod, og Freja formåede at drage os med ind i et rum af tvivl, overvejelse og refleksion. Fortællingen inddrog både Anders Lund Madsen, Poul Joachim Stender, politikere, læger, flere prominente fra Etisk Råd og andre. Det kom der et dybt, sårbart og ganske ganske fantastisk arrangement ud af.

Simon Griis Rasmussen

Biecentret Hobro

Meget betagende, interessant, fængslende

Tove Andersen

Kirkerne i Mørkøv

Engageret, medlevende og rørende foredrag, der bjergtog 80 medlemmer af Soroptimist International. Freja bidrager til en nuanceret debat om for eller imod aktiv dødshjælp. Flere tilhørere takkede for, at vi blev gjort opmærksom på livshjælp.

Gunver Jensen

Soroptimist International Kalundborg

Min ven vil dø – en personlig fortælling om aktiv dødshjælp

En juli morgen i 2019 bliver en træpalle kastet ud fra et stillads på Østerbro. Fire etager nede træder en smed i samme øjeblik ud ad døren. Pallen rammer ham, og hans fjerde halshvirvel bliver knust. I et halvt år kæmper han for livet, lam fra halsen og ned. Da han endelig bliver udskrevet, er det til et radikalt anderledes liv: I kørestol i en plejebolig, omgivet af hjælpere døgnet rundt og uden håb om bedring.

I den dybeste afmagt tager den store smed en beslutning: Han vil dø. Men det er ikke let at dø, når man ikke kan slå sig selv ihjel. I denne bemærkelsesværdige bog følger Freja sin ven Preben i hans kamp for at få hjælp til at ende livet samtidig med, at hun prøver at forstå, hvorfor han ikke ser nogen alternativer.

Historien om det sidste år af Preben Nielsens liv er et gribende livtag med den danske holdning til aktiv dødshjælp – og en nu tavs mands endegyldige bidrag til en debat, han insisterede på at måtte deltage i. En ekstraordinær fortælling om frihed, venskab og kærlighed. Og om retten til at nægte at tage sin skæbne på sig.

Udgivelse: Februar 2023
Forlag: People’s

Uforpligtende forespørgsel på Freja Polonius

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Freja Polonius
Freja Polonius

5 ud af 5 stjerner

Freja Polonius er en formidabel foredragsholder. Hun formår med det svære emne dødshjælp at balancere mellem det stærkt personlige og hjertegribende og det rationelle og fornuftsbetonede. Hun bliver aldrig sentimental, men heller aldrig som en, der koldt betragter sit emne udefra. Efter et foredrag med Freja Polonius er man ikke kun godt oplyst om dødshjælpens komplicerede aspekter. Man er grebet og er ikke et sekund i tvivl om, hvordan hun forholder sig til aktiv dødshjælp. Jeg kan på det varmeste anbefale hende.

Poul Joachim Stender, Præst i Kirke Saaby Se alle referencer

Foredragsemner med Freja Polonius