Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

Udforsk Danmarks skjulte fortid og sandheden bag vikingemyten

Anders Lundt Hansen

Anders Lundt Hansen

Historiker, Cand.mag. og forfatter

Forespørg nemt på pris og dato
Uforpligtende forespørgsel på Anders Lundt Hansen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Anders

Lecture icon

Foredrag

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Anders Lundt Hansen er historiker, der med afsæt i fortiden afdækker, hvorfor verden ser ud, som den gør – og revser vikingetiden undervejs. Han er desuden forfatter til flere bøger, herunder “Danmark – de første 1000 år”, samt ”Kong Haralds ringborge – en rejse gennem Danmark i år 984” om Danmarks nyeste verdensarv, og bidragsyder til Weekendavisens forskningssektion.

Et foredrag med Anders Lundt Hansen giver jer:

  • En guide gennem historiens dramatiske begivenheder
  • En opdatering med den seneste viden baseret på nyeste forskning
  • Indblik i, hvordan fortidens begivenheder former vores nutid og kan give os perspektiver på fremtiden

Hvordan er vi nået frem til dagen i dag?

I sine foredrag tager Anders Lundt Hansen jer tusind år tilbage i tiden og afslører fortidens mysterier baseret på den nyeste forskning. Helt fra 400-tallet og op til 1700-tallet afdækker han de virkelige grunde til, at vores verden ser ud, som den gør, og udforsker myter, legender og romantiserede forestillinger om fortiden, primært middelalderen inklusive perioden kendt som vikingetiden.

Anders er forfatter til bøger som “Kong Haralds ringborge – en rejse gennem Danmark i år 984”, “Danmark – de første 1000 år” og “Sølv, blod og kongemagt – bag om vikingemyten”. Han skriver desuden for Weekendavisens forskningssektion og har bidraget som ekspert i tv-serier som “Gåden om Odin” og “Gåden om Danmarks første konge” samt i podcasts og radioprogrammer som “Hjernekassen” og “Kampen om historien”.

Book et foredrag med Anders Lundt Hansen og få flere brikker til at falde på plads i det store puslespil om vores eksistens.

Se foredrag med Anders Lundt Hansen
Anders Lundt Hansen foredrag

Trelleborgene – Danmarks nyeste verdensarv

Rejs med gennem Danmark i foråret 984, og besøg alle kong Haralds ringborge.

Fra Aggersborg ved Limfjorden over Fyrkat ved Hobro til Nonnebakken i Odense, Trelleborg ved Slagelse, Borgring ved Køge og Borgeby i Skåne.

Rejsen går mellem runemonumenter, handelspladser og landsbyer i nok det sidste fredsår i kong Haralds regeringstid. For snart stod borgene i flammer mens pilene smældede mod palisaden.

I dag er de store ringborge kommet på UNESCO’s prestigefulde liste over verdensarven, sammen med vidundere som Ægyptens pyramider og Kinas mur. Her får du historien om, hvad der gjorde trelleborgene til noget særligt.

Anders Lundt Hansen foredrag

Hvor kommer Danmark fra?

Hvordan formedes Danmark? Gennem århundreder har historikere søgt svaret, og nu er vi tættere på en løsning. I de tumultagtige år, hvor Rom mistede grebet om sine provinser, og hunner-krigernes heste dundrede ind over Europas stepper, opstod en ny magt i det sydlige Skandinavien. Traditionelle skikke blev forkastet, tidligere herskere blev nedkæmpet, og nye haller rejste sig, herunder i Lejre. Danerne var kommet til magten.

Hvem var de, hvordan skete det, og hvilken forbindelse har danerne til os i dag?

Tag med på en rejse gennem tid og sted, når vi sammen udforsker mysteriet om Danmarks oprindelse og rolle i fortiden. Book dette fascinerende foredrag, hvor fortidens skygger belyses og få indsigt i, hvordan Danmarks episke fortid fortsat kaster sin skygge over vores nutid.

Anders Lundt Hansen foredrag

Bag om vikingemyten

”Vikingetiden” er det almindelige ord for den skandinaviske ekspansion fra cirka år 800 til 1050. Hvordan kunne de skandinaviske lande i nogle århundreder dominere Nordeuropa og sætte et uudsletteligt aftryk på verdenshistorien?

Gennem kilder på runesten og pergament afdækkes historien, og der træder tre træk frem, som kan forklare ekspansionen. Det handler om fyrsternes ambitioner, om slægternes stridigheder og om penge.

I realiteten var der overraskende få vikinger i ”vikingetiden”, men troen på en uovervindelig vikingeånd har formet skandinavernes selvforståelse de sidste par hundrede år og sætter stadig sine spor på vores nutid. Book dette foredrag og opdag sandheden bag vikingemyten – og dens indvirkning på vores selvforståelse.

Anders Lundt Hansen foredrag

Legendernes Danmark

Fra sagnkongerne i Lejre til myten om tempelriddere på Bornholm. Intet sted i Danmark er uden sine egne myter og sagn. Som på en rundrejse bliver man i dette foredrag vist rundt i legendernes Danmark og hører kendte som ukendte historier fra fortiden.

Anders Lundt Hansen afslører i dette foredrag, hvordan beretningerne har formet nutidens landskab og videregiver sin indsigt i den virkelige historie bag myterne.

Anders Lundt Hansen foredrag

Tempelriddernes hemmelighed

Fra deres ydmyge start som en sammenslutning af asketiske krigermunke avancerede tempelridderne til positionen som middelalderens mest brutale og effektive stødtropper. I cirka 200 år udviklede de et velstående, velfungerende bureaukrati med økonomisk og militær magt, der strakte sig over hele kontinentet.

Efter ordenens opløsning overlevede fortællingerne om tempelridderne ikke blot gennem de grusomt henrettede ledere, men fortsatte med at spøge i verdenen af fantasi og sammensværgelser. Hvad er sandhed, og hvad er fiktion i historien om de myteomspundne riddere med det røde kors på brystet? Og hvordan navigerer man i junglen af talrige fortællinger?

Book dette foredrag og træd ind i fortidens magiske riger. Lad historien om tempelridderne fængsle jeres publikum og sammen afdække sandheden bag myterne.

Anders Lundt Hansen foredrag

Byvandring: Slagmarker i København

I dag klinger Københavns gader af trafikstøj og cykelklokker, men historiens dybe ekko af krudtrøg, krigsråb og dødsskrig hviler lydløst mellem husmurene. København har været vidne til mange af Danmarkshistoriens mest dramatiske begivenheder, sjældent fredelige, men altid formende.

På godt og ondt har fortidens begivenheder præget byens nuværende udseende, og ved nøje iagttagelse af gaderne i dag kan man stadig se tydelige spor efter datidens blodige bataljer.

Book denne byvandring og opdag Københavns historie, som I aldrig har set den før. Lad fortiden forme jeres forståelse af byen og oplev, hvordan dens historie fortsat lever i hver eneste gade.

Referencer

Danmark: De første 1000 år

Tag med på en rejse gennem de første 1000 år af Danmarks historie fra omkring år 400, hvor danerne første gang optræder i skriftlige kilder, til år 1400, hvor Danmark er blevet et etableret kongedømme. Undervejs ser vi på de genstande og begivenheder, der formede tiden. Vi spejder efter blodige slag, mystiske runeindskrifter og store bygningsværker, men kigger også efter ydmyge stolpehuller og småting, der viser dagliglivet. Vi kommer til at høre nogle af de gamle myter og legender, og vi ser på, hvad der er den rigtige historie bag dem.

Det er en overraskende fortælling, der giver et nyt blik på, hvad ’Danmark’ er, og hvor det kommer fra. Og når vi sætter alle århundrederne sammen, får vi historien om, hvordan Danmark blev til.

Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelse: august 2023

Ulveslægten

Velkommen til middelalderen: En flok af kongesønner med våben i hånden.Ét rige at herske over. Det var den vildeste brødreflok i Danmarkshistorien.Hvem af dem skulle have kronen?

Slægten stammede fra den berygtede Ulf Jarl, Ulven fra Skåne, der endte sine dage myrdet som forræder. Nu kastede hans talrige børnebørn sig over Danmark. Kunne kongedømmet holde til Ulveslægtens hærgen?

Der var Erik, der var så stærk, at han vandt i tovtrækning, selv om han varene mod otte. Der var Knud, der ikke var tilfreds med Danmark, men også ville erobre England. Der var Svend, som drømte om at rejse på korstog og indtage Jerusalem. Og der var flere, for deres far kongen fik masser af børn.

Bogen her giver en indgang til middelalderen, for kvikke børn ca. 9 til 13 år.Den handler om det dramatiske århundrede ca. 1042 til 1146. Her får du både de farvestrålende legender fra fortiden, og den egentlige historiske viden.

Forlag: Valeta
Udgivelse: oktober 2018

Sølv, blod og kongemagt

– Bag om vikingemyten

Sølv, blod og kongemagt er en detaljerig og underholdende fortælling om den periode af historien, vi kalder vikingetiden. Men det er også en ny og tankevækkende fremstilling af en fortid, som vi troede, vi kendte.

Gennem tre af den tids markante personligheder – kong Harald Klak af Danmark, skjalden Egil Skalle-Grimssøn fra Island og dronning Emma fra Normandiet – foldes hele historien ud om de dramatiske århundreder fra år 800 til cirka 1050. Bag disse personer udpeger bogen tre faktorer, der drev den historiske udvikling i Nordeuropa i perioden. Denne treenighed er: SØLV, BLOD & KONGEMAGT. Eller mere prosaisk udtrykt: handel, slægter og centralisering.

Tag med på togt gennem sølvrige handelsbyer, til kongers forhandlingsmøder og over bølgerne til bloddrivende slagmarker, når historiker Anders Lundt Hansen i veloplagt fortælleform giver en samlet forklaring på den skandinaviske ekspansion. Samtidig hæver forfatteren øksen over en af de bærende stolper i den danske identitet: vikingetiden. Bygget på et righoldigt materiale af de nyeste historiske og arkæologiske kilder viser bogen, hvordan forestillingen om vikingerne har stået i vejen for en forståelse af de begivenheder, der i så høj grad har formet Nordens og Europas historie.

Forlag: Gyldendal
Udgivelse: maj 2017

Nordens hersker

En hærfører der spreder skræk og rædsel. En far der var konge. Og en værdig modstander, der gør fortællingen legendarisk. Det er nogle af de folk du skal bruge, hvis du vil være konge af England.

Den unge kongesøn Knud fulgte denne opskrift, og i år 1016 lykkedes det. Med hjælp fra sin kone blev han Englands konge, og senere også konge af Danmark, Norge og dele af Sverige.

Men hvad er sandt og hvad er fantasi i de farvestrålende beretninger, der har overlevet til vore dage? ”Nordens hersker” er skrevet til de ca. 9-14-årige, og fortæller både de gamle sagn og den nyeste forskning fra Nordens fortid.

Forlag: Valeta
Udgivelse: juni 2017

Jellingmysteriet

Fjenderne holdt sig skjult, og da deres konge fik øje på Knud, øjnede han chancen for at afslutte hele krigen med et enkelt pileskud. Han lagde en pil på sin bue, sigtede på den unge mand, og lod den dødbringende spids flyve…”

Blodige kampe, konger og krigere. Jelling var engang centrum for en brutal magt, der udstrakte sit herredømme over hele Danmark og mere til. I dag er det en fredelig by, men sporene efter fortiden ser vi stadig, i form af runesten og kæmpehøje. Talrige legender er fortalt om kongerne ved Jelling, men hvad er sandt og hvad er fantasi?

I denne bog kan du læse om de historiske begivenheder, som formede det Danmark, vi bor i nu. Og du kan læse de fantastiske beretninger, som blev digtet og genfortalt, længe efter de oprindelige hændelser var glemt. I mere end 200 år har forskere prøvet at finde hemmeligheden bag fortidens spor, men jo mere de leder, jo flere spørgsmål finder de. Spørgsmål, som tilsammen udgør mysteriet om Jelling.

Forlag: Valeta
Udgivelse: februar 2016

Uforpligtende forespørgsel på Anders Lundt Hansen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31

Foredragsemner med Anders Lundt Hansen