Henter Indhold ...

Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Sådan bliver du glad for livet – også i arbejdstiden

Sådan bliver du glad for livet – også i arbejdstiden

Skrevet af Torben Wiese

Har du et ønske om at være glad i livet? Mit mål er hver dag at gå gladere i seng, end da jeg vågnede om morgenen. Ofte er det dog nemmere sagt end gjort – specielt hvis arbejdsglæden halter. Men hvem har ansvaret for din livs- og arbejdsglæde?

Elsker du livet? Måske et stort spørgsmål, men er der noget vigtigere spørgsmål – og svar – specielt når vi nu er her så relativt set kort tid? Savner du anerkendelse, at blive set, at le, skraldgrine og savner du noget mere tossethed i dit liv? Når vi glædes og har succes, udløses der kemiske stoffer som serotoniner (der glæder), endorfiner (som giver velvære) og dopaminer (der belønner) i vores krops og hjernes indre laboratorium, og så har vi det godt og vidunderligt. Herved reducerer vi desuden risikoen for sygdomme og stress, og vi får lyst, energi, tro og mod, vi ser flere nye muligheder, kommer på nye ideer, og forandringsprocesser går nemmere når vi er positive.

Udover de dejlige følelser, er der også masser af fornuftige grunde til at være mere grundglad end grundsur. Jeg taler ikke om at gå lalleglad igennem livet og aldrig være skuffet, ked af det, utilfreds, berettiget vred, indigneret, rasende eller altid gladelig blot affinde sig med alt – slet ikke. Men det at have en gennemgående grundfølelse af livsglæde og taknemmelighed.

Hvem har ansvaret for din livsglæde?

Over en periode kan vi naturligvis have bedre dage end andre, nogle dage hvor vi er mere givende og opmærksomme og andre dage det modsatte. Men hvis du ser på dig selv i gennemsnit, er du så mest en, der udstråler glæde og skaber glæde? Eller er du mere en, der møder op på arbejdet, stråler negativt og med din attitude siger: ”fyld mig op – det har været en forfærdelig weekend… igen”? – og så måske oven i købet kommer hjem og klager over, at der er dårlig eller bare ingen stemning på kontoret?

Glæde er ikke kun noget vi skal have, når vi kommer hjem, holder weekend, tager på ferie eller en gang bliver gamle. Det er (da) ikke nok at leve for dine ferier, weekender og fridage? Så når arbejdet fylder det allermeste af dit liv, så er det jo ulideligt hvis arbejdstimerne trækker fra i dit glædesregnskab. Sørg for at de lægger til i glædesregnskabet i stedet.

Husk imidlertid, at det ikke er chefens, firmaets eller HR afdelingens ansvar, at netop du er grundglad og har livsglæde i dit liv. Jo, de har et medansvar og er de kloge, tager de det alvorligt. Men valget er i sidste ende dit, og du har alle muligheder for at ændre på det, når du vil. Vi er hver især hovedansvarlige for det, vi oplever i livet – også glæden. Det er skønt at være på en arbejdsplads hvor glæden trives, men i sidste ende er og bliver det dit liv – og du har altid et valg. At gøre noget, at kæmpe, sige til og fra eller prøve noget helt andet.

Glade vaner – dit ansvar

Vil du ændre dit glædesniveau, starter det med at:

– Du beslutter for at dine følelser og herunder glæden er vigtigt for dig – og måske også for dine omgivelser

– Du tager hovedansvaret for din egen livsglæde – også på arbejdet

Herefter kan du med fordel:

– Dagligt stoppe op og fokusere på de ting, der gør netop dig glad

– Dagligt gribe andre i, at gøre noget godt – se andre, smil, ros og anerkend dem

– Løbende lære noget helt nyt – vær nysgerrig

– Sig godmorgen og farvel – med øjenkontakt

– Mød/spis/tal med andre – gør noget andet end du plejer

– Planlæg, prioriter og styr din tid – og sørg for små pauser til dig selv

– Sætte dig roligt, luk øjnene, træk vejret dybt og pust langsomt ud – i alt 10 gange og lyt imens til din vejrtrækning

– Hver dag tænke over hvad der gjorde netop i dag rigtig god – og hvad der skal gøre dagen i morgen god

– Vurdere om du er det rigtige sted og være taknemmelig for det

– Sige til hvis du ikke synes tingene fungerer godt nok for dig, kom med konkrete eksempler og gode forslag og vær med til at lave en ændring

I et travlt liv risikerer vi let, at ”forventningens glæde er den største” – større end glæden over det, der sker lige nu og her. Øg dit nærvær og mærk glæden lige nu – den må og skal altid være større end forventningens glæde. Ellers er det på tide at bryde vanen.

Rigtig glædelig dag.

De bedste hilsener

Torben Wiese

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev