Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Vores foredragsholdere kan også bookes til events der afholdes online. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

Bent Melchior Foredrag

Mød debattøren der stadig løfter stemmen når det gælder menneskerettigheder

Bent Melchior foredrag

Bent Melchior

Tidl. Overrabbiner, forfatter og foredragsholder - Fordrag om bl.a. om den hårde opvækst, om videnskab og Gud.

Forespørg nemt på pris og dato
Uforpligtende forespørgsel på Bent Melchior

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bent Melchior er tidligere overrabbiner og har gennem mange år markeret sig som en humanistisk samfundsdebattør, der stadig løfter stemmen, når det gælder om at forsvare menneskerettigheder og forståelse på tværs af religiøse skel. I de tankevækkende Bent Melchior foredrag fortælles om den hårde opvækst, om videnskab og Gud, om tolerance ogat være jøde i Danmark og om den ofte afgørende jødiske humor og selvironi.

I 1943 måtte Bent Melchior flygte til Sverige på grund af de nazistiske forfølgelser, men han vendte siden tilbage til Danmark og blev i 1947 student fra Frederiksberg Gymnasium, ligesom han var frivillig i krigen i Israel 1948-49.

Efter krigen blev Bent lærer ved den jødiske skole i København og i 1963 eksamineret rabbiner ved Jews’ College i London. Samme år fik han arbejde i det jødiske samfund i København som rabbiner, og blev ved sin fars død valgt til Danmarks overrabbiner i 1970, hvor han var frem til 1996. Bent Melchior var efterfølgende ekstern lektor i klassisk hebraisk litteratur ved Københavns Universitet.

Bent Melchior er en rutineret og eftertragtet foredragsholder i Danmark såvel som i udlandet. Han har skrevet flere bøger, bl.a. selvbiografien “Så vælg da livet”, og har oversat De fem Mosebøger. Bent Melchior er desuden første og eneste æresmedlem af Dansk Flygtningehjælp, og var i årene 1993-95 Præsident for den europæiske afdeling af den internationale jødiske menneskerettigheds organisation B’nai B’rith. Bent Melchior er blevet tildelt Ridder af Dannebrog af 1. grad og tysk fortjenstmedalje samt talrige andre priser og æresbevisninger.

Bent Melchior samarbejder gerne med Özlem Cekic i arbejdet for brobygning mellem forskellige grupper i det danske samfund. De har ved flere lejligheder delt talerstole i landet, hvor de har redegjort for deres holdninger ud fra de forskellige synsvinkler som muslim og jøde.

Se foredrag med Bent Melchior

  Bent Melchior foredrag

  Brobyggere – foredrag med den gamle rabinner Bent Melchior og ung muslimsk aktivist Özlem Cekic

  • Özlem Cekic og Bent Melchior kommer fra vidt forskellige verdener, men i dag er Bent en ’ekstra bedstefar’ og rollemodel for Özlem, og Özlem er Bents ’adopterede barnebarn’ og inspiration. Sammen er de brobyggere i en tid, hvor andre har enormt travlt med at grave grøfter.
  • Med afsæt i Anders Jerichows bog Brobyggere (2020, Gads Forlag) om Özlem Cekic og Bent Melchior, giver de sammen et bud på, hvordan vi alle kan leve sammen i det flerkulturelle samfund. De diskuterer det giftige spørgsmål om ”os og dem”.
  • Deltagerne får et utroligt spændende indblik i de to civiliserede ballademageres liv, der fandt sammen om laksemadder i et køkken i Københavns indre by og som nu har udviklet sig til venskab og makkerpar for demokrati, frihed og større tolerance mellem befolkningsgrupper.

  Bent Melchior foredrag

  Mit liv

  • Bent Melchior har haft en meget omtumlet tilværelse og mødt mange personligheder i både Danmark og i udlandet, statsoverhoveder, politiske og religiøse ledere og fremragende kunstnere. I kraft af klare meninger har Bent Melchior været i modvind blandt egne trosfæller samtidig med, at han har været skydeskive for trusler på livet.

  Bent Melchior foredrag

  Tolerance i Dagens Danmark

  • I 1943 blev Bent Melchior reddet af danske landsmænd i en historisk redningsaktion. Har vi bevaret det åbne sind over for mindretal? Hvordan oplever vi den fremmede, og hvordan kan vi integrere flygtninge? Tolerance kan også være vanskelig over for dem, der ligner os selv og måske opfattes som rivaler?

  Bent Melchior foredrag

  Jødisk humor

  • Jøder har ofte været udsat for diskrimination og forfølgelser. I den situation har man overlevet blandt andet ved hjælp af en underfundig humor, der sjældent har alvorlig brod mod fremmede, og som også kan udtrykke en god portion selvironi. Anekdoterne kan være præget af nationale kulturer, hvor jøder har bosat sig. Bent Melchior er en god fortæller, der giver historierne liv.

  Bent Melchior foredrag

  Videnskaben eller Gud

  • Bent Melchior er medforfatter af en bog med samme titel og repræsenterer en stærk religiøs holdning, der dog giver god plads for de fremskridt, som videnskaben har gjort på eksistentielle områder. Han spørger derfor om, hvordan vi kan forholde os til Bibelens skabelseshistorie og andre fortællinger, ligesom han peger på, at religiøse tekster er åbne for fortolkninger og ikke nødvendigvis skal opfattes bogstaveligt.

  Bent Melchior foredrag

  Jøde i Danmark

  • Siden 1600 tallet har der været en jødisk menighed her i landet, og den har i høj grad bidraget til dansk kultur og offentligt liv. Hvordan har det været muligt at opnå en sådan grad af integration og alligevel bevare egne traditioner? Hvilke problemer møder en gruppe i samfundet, der på same gang fejrer egne fester og højtider og er en del af majoritetens livsrytme?

  Ud over de nævnte emner kan Bent Melchior naturligvis dække emner om jødedom, om jødedom i forhold til kristendom og islam, og ikke mindst om Israels plads i Mellemøsten.  

Referencer

Uforpligtende forespørgsel på Bent Melchior

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31

Foredragsemner med Bent Melchior