
Sten Rynning
Professor i statskundskab og Danmarks førende analytiker af Nato og europæisk sikkerhed og internationalt anerkendt Nato-ekspert. Holder engagerende foredrag om NATO og Europas Sikkerhed.
Professor i statskundskab og Danmarks førende analytiker af Nato og europæisk sikkerhed og internationalt anerkendt Nato-ekspert. Holder engagerende foredrag om NATO og Europas Sikkerhed.
Sten Rynning er Danmarks førende analytiker af NATO og europæisk sikkerhed og ofte citeret ekspert i medierne. Som professor i statskundskab og forfatter til den internationalt anmelderroste bog om NATO’s historie fra 1949 til i dag giver han jer et unikt indblik i de kræfter, der former vores forsvar og internationale relationer. I sine foredrag kan Sten Rynning trække tråde bagud i historien og dermed klæde jer på til at forstå, hvordan Danmarks forsvar og sikkerhed binder sig ind i historiske mønstre af internationale spændinger, konflikter og partnerskaber. Med stort engagement og gør Sten Rynning komplekse emner nærværende og relevante for alle.
Sten Rynning er uddannet i USA i internationale Studier ved University of Southern California , og udover at være ansat som professor i statskundskab ved Syddansk Universitet siden 2002, er han direktør for Syddansk Universitets tværfaglige eliteforskningscenter, Danish Institute for Advanced Study. Forinden var han stifter og leder af ”War Studies”. I næsten 30 år har han således skabt indsigt i det transatlantiske samarbejde, der udgør rygraden i Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik. Som ridder af Dannebrog, flittig klummeskribent og med sin status som internationalt anerkendt NATO-ekspert er Sten Rynning en efterspurgt foredragsholder i både ind- og udland (han har holdt oplæg i både USA, Canada, Storbritannien, Belgien, Holland, Italien, Finland og Norge). Gennem sit virke har Sten Rynning således sat sit tydelige aftryk på forståelsen af alliancens betydning i en tid præget af kriser og forandring.
I 2024/2025 udgav Yale University Press Sten Rynnings internationalt anmelderroste bog om NATO’s historie fra 1949 til i dag. Bogen cementerede hans position som en førende stemme i debatten om, hvordan NATO har udviklet sig og hvilken fremtid alliancen står overfor. Med udgangspunkt i både akademisk forskning og mange års personlig erfaring fra NATO Defence College i Rom – hvor han har forelæst over 30 gange de seneste 10 år – giver han publikum en enestående mulighed for at forstå alliancens indre dynamikker og de geopolitiske brudlinjer, der præger vores tid.
Et foredrag med Sten Rynning er en rejse gennem historiske begivenheder, aktuelle konflikter og fremtidige scenarier. Få viden om USA’s rolle i Europa, om Europas forsvar, Rusland og Kinas evne til at ændre Europa og Ukraines skæbne. Med et skarpt blik for både det store strategiske billede og de konkrete politiske beslutninger får publikum indsigt i, hvorfor fremtiden ikke kan løbe fra fortiden.
Med Sten Rynning på scenen får I ikke blot en analytiker, men en særdeles engageret formidler, der generøst deler ud af sin begejstring for historie og politik. Som en af hans studerende rammende har sagt: ”Sten Rynnings forelæsninger skal opleves”.
Ønsker I et foredrag, der giver indsigt, udfordrer og skaber forståelse for NATO’s betydning, Europas fremtid og Danmarks sikkerhedspolitiske udfordringer, så book Sten Rynning til jeres næste arrangement.
Sten Rynning foredrag:
Europæiske lande har i NATO givet hånd på, at 5% af samfundskagen skal bruges til forsvar og sikkerhed. Men hvilket forsvar kan man købe for den slags penge? Og er det realistisk, at Europa sigter efter at stå på egne ben? Foredraget gennemgår debatten om byrdedeling på tværs af Atlanten, den smertelig erfaring fra 2014 med at sigte efter 2%, og nu løftet om at komme op på 5%. Erfaringerne peger i en række sammenhænge på, hvad Europa nu realistisk kan sigte efter og håbe på. Der er nok at tænke over for forsvarsindustrien, ambitiøse politikere, samfundsengagerede borgere og organisationer, som ønsker at sætte præg på fremtidens Europa.
Foredraget giver jer:
Sten Rynning foredrag:
Præsident Trump har sat Europa under stort forsvarspolitisk pres, men hvor nyt er det egentlig? I foredraget her dykker vi ned i NATO’s historie for at forstå det amerikanske lederskab i NATO. Flere amerikanske præsidenter har kæmpet for at få Europa til at tage større ansvar, og de har brugt forskellige greb med varierende succes. Foredraget kigger på tværs af historiske trends og vurderer, i hvilket omfang og på hvilken måde Europas og dermed Danmarks handlerum nu mere grundlæggende kommer til at forandre sig.
Foredraget giver jer:
Sten Rynning foredrag:
Hvor gik det galt i samarbejdet mellem Rusland og Vesten efter afslutningen på den Kolde Krig? Foredraget udreder de argumenter, der tegner debatten, og som i vid udstrækning kommer fra hhv. Rusland og Vesten. Men ikke kun. Mange i Vesten mener, at Vesten selv har skabt problemer i Øst-Vest forholdet. Foredraget gennemgår kritisk de begivenheder, som folk strides om, og vurderer, hvad der gik galt, og hvad vi nu kan forvente. Foredraget vil udfordre publikum til at gentænke sit syn på væsentlige begivenheder de seneste 10-15 år.
Foredraget giver jer: