Jakob Clausen
5. generation af Danmarks ældste fiskeforretning om ansvarlig, bæredygtig fiskehandel - og om at respektere, forstå og tilberede flere danske fisk og skaldyr.
5. generation af Danmarks ældste fiskeforretning om ansvarlig, bæredygtig fiskehandel - og om at respektere, forstå og tilberede flere danske fisk og skaldyr.
Jakob Clausen er 5. generation af Danmarks ældste fiskeforretning P. Clausens Fiskehandel anno 1888. Han er oplært af sin far i det gamle håndværk og kæmper for, at flere danskere skal vælge dansk fisk og skaldyr.
Han fik stor opmærksomhed, da han fjernede al opdrættet fisk fra butikken, heriblandt danskernes favorit - laksen, og satte gang i en vigtig debat om ansvar, kvalitet og bæredygtighed. Et nødvendigt opgør, da Jakob Clausen tror på, at fremtiden for den danske fiskehandel kommer fra faglighed og ansvar og ikke bør baseres på kundernes købelyst.
Oplev Jakob Clausen som en levende og autentisk formidler, der tør gå mod strømmen og vise vejen for, hvordan vi kan respektere, forstå og tilberede flere danske fisk og skaldyr - hvis vi tør vælge anderledes.
Fiskefaget handler ikke kun om fisk. Det handler om stolthed, håndværk og nysgerrighed. En fiskehandler er ikke en sælger bag en disk - de er fagpersoner med viden og et ansvar.
Det viser Jakob Clausen på sine sociale medier. Han er blevet populær for hans videoer på YouTube, Facebook og Instagram, hvor han deler sin hverdag i fiskebutikken, sin holdning og ikke mindst lækre opskrifter, der inspirerer os alle til at lave velsmagende retter med fisk på nye måder - og måske endda noget de fleste aldrig har prøvet før - f.eks. havtaskekæber.
Jakob Clausen er ærlig, praktisk og lige til at gå til - og det er nok netop derfor, at folk følger med. Han taler i øjenhøjde, har humor og formidler med en jordnærhed og tilstedeværelse, hvor alle kan være med.
6. januar 2025 blev dagen, hvor Jakob Clausen fjernede al opdrættet fisk - inklusive laksen - fra sin butik i protest mod uigennemsigtighed, mærkeforvirring og industriens kontrol med fødevarevalg. En nødvendig beslutning, der satte gang i #LAKSEGATE og skabte stor medieomtale og opbakning, men også modstand - blandt andet blev han smidt ud af bestyrelsen i Danmarks Fiskehandlere.
Jakob Clausen er ikke bange for at gå forrest. Han tror på, at faglighed og ærlighed skal stå over profit, for hvis vi ikke kan leve af den naturlige ressource, må historiebøgerne ende med, at det ikke er muligt at føre en ærlig forretning. Det er ikke symbolpolitik - han ønsker en bevægelse og drømmer om, at ærlige forretninger igen får plads i et system, hvor værdier alt for ofte sættes på udsalg.
Jakob Clausen er en foredragsholder, der taler lige ud af posen og ind i virkeligheden. Med en skarp kniv, en køletaske fuld af frisk, dansk fisk og et klart budskab tager han publikum med ind i en verden af fisk, faglighed og fødevareansvar. Han stiller spørgsmål ved det, vi tager for givet, og giver svar, der ikke er pakket ind.
Publikum får både indblik, holdning og konkrete redskaber - hvad enten det handler om at forstå fiskens vej til disken, udfordre mærkeforvirringen eller få mod på at tilberede råvarer, man aldrig har turdet røre. Hans stil er levende, praktisk og befriende ærlig. En fiskemand, der mener det, han siger - og får dig til at tænke over det, du spiser.
Hvis I ønsker et anderledes foredrag og opleve en passioneret fortæller med noget på hjerte, bør I booke Jakob Clausen til et nærværende, ærligt og tankevækkende oplæg. Med glimt i øjet og jysk charme åbner han jeres øjne for at gøre tingene anderledes.
Jakob Clausen foredrag:
Jakob Clausen tager sin ”rejsekuffert” med i form af en lysegrøn køletaske, som er pakket til randen med hele fisk og skaldyr.
Han vil vise nogle af de danske spisefisk, vi har, som ikke nødvendigvis er dem, vi kender - men som vi skal blive bedre til at spise. Set ud fra et bæredygtigt syn på, hvilke bestande der kan tåle, at vi fisker dem - og hvilke fisk egner sig som alternativ til f.eks. torsk, rødspætter og laks.
Imens Jakob Clausen fileterer, flår og skærer i sæsonens bedste råvare, giver han råd med på vejen til tilberedning og udnyttelse. Når han er færdig, er du godt klædt på til f.eks. at give dig i kast med fjæsing, knurhane, blæksprutter, østers, muslinger, havtaske og et hav af andre danske delikatesser fra havets spisekammer.
Jakob Clausen foredrag:
Jakob sætter i dette foredrag fokus på, hvorfor det er vigtigt at spise vildtfanget fisk i stedet for opdrættet fisk.
Han vil snakke om, hvad han har lært igennem hele forløbet ”#laksegate”, som hans oprør mod opdrættet fisk er blevet kaldt. Igennem foredraget vil han komme ind på flere emner, som sætter fokus på fisk som fødevare, og hvorfor vi i Danmark er så dårlige til at arbejde med fisk og skaldyr.
Han dykker ned i og giver et indblik i, hvorfor det egentlig er, at vi skal spise dansk fisk, og hvordan fremtiden ser ud for den danske fiskeforretning og fiskebranche generelt. I får et nutidigt blik på, hvilke tendenser der rører sig samt et fremtidigt blik på, hvilke fisk vi skal spise i fremtiden.