Vores foredragsholdere kan også bookes til events der afholdes online. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

Chris MacDonald Ingen ko på isen

Bliv top-motiveret med en af Danmarks mest populære foredragsholdere

Chris MacDonald foredrag

Chris MacDonald

En af Danmarks største foredragsholdere, Top-motivator og inspirator - blandt andet kendt fra TV og storsælgende bogtitler.

Forespørg nemt på pris og dato

5 ud af 5 stjerner

"Jeg har aldrig oplevet noget så inspirerende, motiverende og livsbekræftende som Chris MacDonald, han var helt fantastisk. Meget rammende og bramfri, og jeg og mange af Telenors Idrætsklubs medlemmer kan anbefale ham og hans foredrag 110 %. "

Margrethe Wilquin - Telenor Danmark Se alle referencer

Et foredrag med Chris MacDonald giver dig:

 • Danmarks måske mest populære foredragsholder!
 • Foredrag der har høstet topkarakterer – uanset målgruppe, deltagere og emne
 • Et foredrag, der med garanti efterlader folk med masser af motivation, viden og grin
Uforpligtende forespørgsel på Chris MacDonald

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Chris

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Interviews icon

Artikler

Forespørg nemt på pris og dato

Oplev Danmarks foredragsholder nr. 1! Chris MacDonald scorer gang på gang topkarakter for sine foredrag, fordi han formår at møde, gribe og inspirere sine tilhørere med humor og sin autentiske personlighed. Chris Macdonald indfrier som altid de tårnhøje forventninger fra sine tusindvis af tilhørere - og mere til. En aften i selskab med Chris er gode grin med plads til selvrefleksion, og så er det en oplevelse i sent vil glemme. Photocredit: Just Human

Et foredrag med Chris MacDonald giver dig:

 • Danmarks måske mest populære foredragsholder!
 • Foredrag der har høstet topkarakterer – uanset målgruppe, deltagere og emne
 • Et foredrag, der med garanti efterlader folk med masser af motivation, viden og grin

Chris MacDonald er en af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere – og med god grund. Han har vundet prisen for årets motivator i både 2008 og 2009 samt vundet prisen for årets underviser og Danmarks bedste foredragsholder inden for sundhed og humor i 2010. Gør dig selv og din organisation en tjeneste – book et Chris MacDonald foredrag med top-motivatoren over dem alle, og du går fra foredraget fyldt med begejstring og nye sunde initiativer, der kan bruges i dit privatliv såvel som i dit professionelle arbejdsliv. 

Når det gælder den sunde og aktive livsstil er Chris MacDonald foregangsmand. Han besidder unikke evner til at inspirere sine tilhørere, om det er til et foredrag eller et kursus, og formår at give dem et kærligt spark bagi – uden løftede pegefingre. Det er blandt andet derfor, han er blevet verdenskendt i Norden for at slå et slag for den sunde livsstil.  Når du har deltaget i et foredrag med Chris MacDonald vil du være klar over, hvorfor de positive anmeldelser regner ned over ham.

Chris MacDonald er også især kendt for tv-programmerne “Chris på chokoladefabrikken,” “By på skrump,” “Chris på vægten” og “Chris på skolebænken.” Derudover er han en fast benyttet klummeskribent hos blandt andet Berlingske og BT. Chris er samtidigt forfatter til flere bøger, blandt andet “Ikke til forhandling” der udkom i starten af 2020, en bog der ligeså har høstet en perlerække af flotte anmeldelser af sig.

Og han ved, hvad han taler om. Chris Macdonald er uddannet cand.scient. i Human Fysiologi ved Københavns Universitet. Desuden er han skaber  af konceptet “Strong Body – Strong Mind” og “Sundhed i Balance.” Chris MacDonald er født og opvokset i USA, men har boet i Danmark siden 1999. Han har en baggrund som eliteatlet, og blev i 2005 nummer to i Race Across America, der er et 5000 km langt cykelløb tværs over USA. Her cykler deltagerne i 22 timer hvert døgn. Chris’ opløftende tilgang til træning og en sund livsstil har hjulpet mange med vægttab, diabetes og andre livsstilssygdomme – fysisk såvel som psykisk.

Se foredrag med Chris MacDonald

  Chris MacDonald foredrag

  Ikke til forhandling

  • Kom med til et helt nyt inspirerende, morsomt og videnskabeligt funderet foredrag med Chris MacDonald, der tager afsæt i hans nyeste og meget anmelderroste bog, Ikke til forhandling.
  • Humanfysiologen Chris MacDonald har brugt de sidste 20 år på at grave i menneskets urgamle genetik og moderne videnskab for at finde svaret på, hvad der skal til, for at vi mennesker trives.
  • Chris inspirerer med sit legendariske fortælletalent publikum til at se på dem selv og hinanden med helt nye øjne og ruster os til at tænke på anderledes vis. Det bliver alt sammen gjort uden løftede pegefingre, men i stedet med en masse humor.
  • Under det superunderholdende og inspirerende foredrag vil Chris med sin særlige evne til at kombinere humor og solid videnskab fokusere på, hvorfor vi gambler med en bred vifte af de naturlige forudsætninger, der øger vores chance for at præstere og have det godt – altså at trives.
  • Det er et foredrag, som går i dybden med videnskaben bag motivation, god energi og vigtigst de faktorer, der ikke er til forhandling, når vi vil øge muligheden for gode sociale relationer og effektivt samarbejde.

  Chris MacDonald foredrag

  Præstation og trivsel – the science of human wellbeing and performance

  • Vi ved i dag, at mennesket ikke kan trives uden at præstere på en eller anden måde. Men vi ved også, at mennesket godt kan toppræstere uden at trives.
  • Behovet for at præstere er en dyb del af vores biologi. Vi har lyst til det. Og i den moderne hverdag, hvor hastigheden er øget, er det næsten et krav hver dag. Men er det muligt både at præstere og have det godt i en verden, hvor der ikke er langt fra toppræstation til stress, fra høj energi til ”jeg-orker-simpelthen-ikke-mere”?
  • Kan vi toppræstere og trives, samtidig?
  • Netop det spørgsmål har Chris MacDonald søgt at besvare gennem de sidste tyve år, først i sit liv som topatlet og senere i sit virke som fysiolog. Hans søgen efter svaret har taget ham fra elitesport, som roer, blandt andet på det amerikanske landshold til en andenplads i verdens hårdeste sportsbegivenhed. Og fra et ophold hos Afrikas indfødte stammer til samtaler med verdens førende forskere rundt omkring i verden, og et videnskabeligt samarbejde med læger på Riget og Gentofte Hospital.
  • I dette motiverende foredrag præsenterer han os for svaret – sin inspirerende formel for, hvordan vi kan øge vores kapacitet og præstere på højt niveau, samtidig med at vi har det godt med os selv og hinanden. Baseret på den nyeste forskning indenfor fysiologi, biologi og psykologi, præsenterer han den liste over fundamentale faktorer, som videnskaben har identificeret som hjørnestenene bag: Toppræstation og trivsel. svaret. Hør om betydningen af:
   – Energihåndtering
   – Mental indstilling
   – Sociale relationer
   – Og balancen mellem udfordringer og stress
  • Dette er ikke et foredrag baseret på pep-talk og holdninger. Det er en tankevækkende rejse ind i den videnskabelige verden bag toppræstation og trivsel.
  • Et foredrag, der vil inspirere både personer og virksomheder og udstyre dem med de redskaber, der ligger bag at have det godt – og at præstere godt.

  Chris MacDonald foredrag

  Sund energi & Motivation

  • Et medrivende foredrag om koden, der ligger bag sundhed.
  • Vi ved i dag, at homo sapiens har en række dybe og naturlige behov, der skal opfyldes, hvis vi vil opleve energi og sundhed. Og de behov handler om meget mere end broccoli og løbeture. Sundhed er flettet sammen med din psykologi og sociale relationer:
  • Naturen har udstyret os med en liste af behov; og i dag kan videnskaben fortælle os, præcis hvad der står på den liste. Koden til sundhed.
  • I dette medrivende foredrag fortæller Chris MacDonald, hvad der skal til for, at vi som art har det godt og oplever energi og mentalt overskud. Et overskud, der er tæt forbundet med vores evne til at præstere og skabe stærkt teamwork. Og med afsæt i den nyeste forskning indenfor fysiologi og psykologi præsenterer han den liste, han arbejder ud fra i hele sit virke med mennesker: Naturens-ikke-til-forhandling-liste.
  • Listen har fire hjørnesten. Restituation, den rigtige kost, bevægelse, og gode relationer:
   – Hør i foredraget, hvordan den rigtige restitution og søvn er en forudsætning for vores evne til at holde os sunde, fysisk og mentalt.
   – Få en dyb forståelse for, hvad der skal til for, at du oplever sund energi. Nøglen er, hvordan kroppen reagerer på udfordringer, der gør os stærkere, og den stress, der bryder os ned.
   – Og få den essentielle indsigt i den videnskab, der de seneste årtier har vist, at mennesker omkring os er langt vigtigere for vores trivsel og sundhed, end vi har gjort os klart.
  • Og motivationen? Den opstår ikke på den måde, vi ofte tror. Chris punkterer myten om, at det altid skal være ”lysten, der driver værket.” I stedet deler han med skøn selvironi sin motiverende strategi for, hvordan vi træner viljestyrken og skaber rutiner, der gør det bare lidt nemmere at leve op til naturens liste.
  • Med sin inspirerende kombination af humor og videnskab sender Chris MacDonald sine tilhørerne hjem med et smil på læben og den nyeste viden om, hvad der skaber sund energi og motivation. Et foredrag, som uundgåeligt vil generere mange tanker og gode grin både på aftenen – og i dagene efter.

  Chris MacDonald foredrag

  Sund Præstation – et halv-dags seminar med fokus på at performe optimalt og trives mens man gør det

  • Vi, der i dag skal trives og performe på arbejdsmarkedet, har oplevet en verden, der på kort tid har forandret sig radikalt. Vi har fart på og oplever dagligt masser af forandringer. Det er utroligt spændende, og den nye verden giver så meget godt. Mange af os kender også presset, den giver. Og vil vi fungere bedst i det, er det en stor hjælp med god energi, konstruktive sociale relationer og en sund robusthed. Men kan vi få de ting? Og hvordan?
  • Chris MacDonald bliver i stigende grad benyttet til at hjælpe arbejdspladser med at kombinere performance og trivsel, så arbejdsopgaverne bliver løst effektivt – i et miljø og med et mindset, der fremmer sundheden og styrken hos den enkelte.
  • Over de sidste femten år har Chris MacDonald, i sin forskning og i sit liv som topatlet og coach, forsøgt at besvare, hvordan vi kan præstere bedst og have det godt, samtidigt. På dette tankevækkende og medrivende seminar deler han sine unikke perspektiver.
  • Med videnskabeligt overblik og et stort formidlingstalent går han i dybden med, hvordan den enkelte kan iføre sig et godt sikkerhedsudstyr mod stress og manglende energi. Og hvordan virksomheden kan skabe en kultur, hvor alle kan trives mens de præsterer optimalt. Tilhørerne går motiverede fra dagen med helt konkrete redskaber, som er enkle at tage i brug.

  Chris MacDonald foredrag

  Chris skræddersyr altid sine foredrag

  • I dette foredrag tager Chris fuldt ud udgangspunkt i jeres ønsker til indholdet og drejning indenfor nedenstående kategorier: Motivation, Attitude, Trivsel, Robusthed og Resiliens, Energy Management and Enhancement, Videnskaben om søvn, Sundhed og Motion og livsstil som forebyggelse. I samarbejde med kunden tilrettelægger Chris foredraget, så det passer til jeres ønsker og de redskaber, I gerne vil have med hjem fra foredraget. Som udgangspunkt har foredraget en varighed på 2 x 45 min. + 15. min. pause. Foredraget kan evt. Aafkortes og tilpasses et program for dagen.

Referencer

Fantastisk, levende, fagligt og humørfyldt. 1300 personer var meget, meget tilfredse. Chris MacDonald er top-professionel og giver sig 100%.

Merete Lorentsen

Randers Kommune, Afd. Børn

Fantastisk inspirerende, simpelthen. :-) Chris MacDonald fik alle med, også dem, der inden foredraget var lidt skeptiske, og troede at de skulle høre "sundhedsguruen over alle sundhedsguruer".

Dorthe Pape

Novo Nordisk A/S

Perfekt. Med en god kombination af god humor. Har fået ros blandt kolleger her, og vi glæder os allerede til næste gang.

Tina Nielsen

SKAT

Det var fantastisk godt. Chris var både meget "personlig" og ligetil over for deltagerne inden og efter kurset (gik rundt og sagde goddag, farvel og var meget åben mht. billeder og autografer), og 100% på da han leverede foredraget.

Eva Maria Kretschmar Pedersen

Københavns Kommune, Socialforvaltningen

En meget dygtig formidler, som kan kunsten at forklare komplekse budskaber på en "simpel" måde.

Jens Thiel

TEKNIQ

Megen professionel håndtering fra Chris MacDonalds side; ankom 2 timer før han skulle gå på for at få styr på generel praktik samt for at overhøre de andre oplæg som han efterflg. kommenterede i sit foredrag. Et meget motiverende og relevant foredrag hvor han formåede at engagere de internationale studerende og fastholde deres interesse.

Dorit Kjærulff Torp

University College Nordjylland

Chris MacDonald forstod at tilpasse sit foredrag til både arrangør (Kræftens Bekæmpelse) og publikum.

Flemming Simested

Kræftens Bekæmpelse, Vejen

Chris MacDonald forstod (som altid) at formidle et budskab på en humoristisk måde uden at det blev plat. Det er tydeligt, at han har en stor viden, så der er belæg for det, han siger. Han har ingen løftede pegefingre men giver alligevel - og måske netop derfor - tilhørerne mod på at gå i gang med nogle sundhedsfremmende tiltag. En foredragsholder, der er virkelig inspirerende og underholdende.

Jette Chouhan

Viborg Kommune, HR og Kvalitet

Chris er fantastisk, inspirerende, underholdende, intens og professionel. En virkelig dygtig foredragsholder.

Camilla

ISS

Chris var meget inspirerende, nærværende og havde tid til at tale med mange, også i pausen.

Maj-Britt Otto

Vordingborg Kommune

Super inspirerende foredrag. Løftede energiniveauet helt fantastisk, hvilket var præcis hvad vi ville opnå.

Camilla Lercke

Danske Bank

Et foredrag af høj kvalitet, og et rigtig godt samarbejde med Chris.

Maria Glud Nielsen

Favrskov Kommune, Ældresektoren

Chris er nærværende. Man kan tydeligt mærke, at dem, han taler til, har en betydning for ham. Hans budskab er oprigtigt ment, og han har et oprigtigt ønske om at skubbe til og motivere hver enkelt person i rummet. Fra deltagerne på temadagen har vi fået tilbagemeldinger, hvor de med et smil på læben har sagt, at det er sundt og godt at få et puf til at komme i gang. De har hørt og forstået budskabet og kan gengive konkrete ting fra foredraget, som har ramt netop dem. - Det er en ikke uvæsentlig faktor og spot on ind i formålet for vores temadag.

Dorte Grosen

Aarhus Kommune

Super godt, alle var meget positivt overraskede over hvor morsom Chris var, aldrig er der blevet grinet så meget!! Ikke engang da vi havde Frank Hvam på besøg, og samtidig, skal man ikke tage fejl af, at Chris også fik formidlet sit budskab. Godt gået! Han var også rigtig sød til at blive bagefter og skrive autografer, og stille op til diverse foto-shoots, imponerende at han orkede. Mere end pengene værd!!

Karina Ryborg

Den Danske Dyrlægeforening, Sektion vedr. Hund, Kat og Smådyr

Det er sjældent at møde et menneske, der er så videnklog og livsklog på samme tid. Videnskab, psykologi og livsvisdom i samme fortælling. Samtidig er det sådan, at han både taler om energi og livsglæde og spreder energi og livsglæde. Stort!

Finn Tarpgaard

Efterskoleforeningen, Region Midt- og Vestjylland

Super godt og underholdende foredrag. Chris er ganske enkelt fantastisk.

Bente Søndergaard

Vestjyllands Andel

Hylende morsomt! Han rammer bredt, alle kan være med. Han kommer helt ud over scenekanten og vi havde bare lyst til, at han blev ved en time til. Specielt pigerne. :O)

Anja Nielsen

Slagelse Kommune, Entreprenørservice

Vildt godt, lærerigt og enormt underholdene foredrag. Vi har kun fået rigtig mange positive tilbagemeldinger. Vi fik alle sat rigtig godt gang i lattermusklerne og der var gang i den lige fra start til slut. Rigtig go’ aften og Chris MacDonald var helt nede på jorden, gav sig tid til at tale og skrive autografer med alle, der ønskede det, både i pausen og efter foredraget. Kun ros og en stor tak til Chris her fra Gårslevhallen. :O)

Sanni L. Kyed

Foreningen Gårslevhallen

Fantastisk foredrag - sjovt og lærerigt

Sanni Kyed

Foreningen Gårslevhallen

Kanon-foredrag, med en yderst levende og engageret foredragsholder, der virkelig havde sat sig ind i netop vores behov, og ramte plet!

Thomas Bloch

Fredericia Kommune, Plejen i Fredericia

Chris levede 100% op til forventningerne og leverede varen til alles fulde tilfredshed!

Vivi Pedersen

Chr. Hansen A/S

Chris er alletiders foredragsholder. Kommer med meget spændende og indholdsrige informationer på kort tid. Information, som giver stof til eftertanke. Kommer ud med sit budskab på en god måde, så man vil huske og tænke længe på det sagte. Er samtidig rigtig god til at formidle emnet på en sjov og god måde. Man kan sagtens se billeder for sig, af det han beskriver og taler om.

Heidi Skaaning

OUH, Svendborg Sygehus

Stor oplevelse med en meget engageret og dynamisk Chris MacDonald. Kun positive tilkendegivelser fra deltagerne. C. M. kom fint i dybden med emnet, så der var stort udbytte til alle.

Ida Grex

De kommunale Tandplejer i Region Nordjylland

Vi havde meget store forventninger til underholdningsværdien og alvoren i Chris MacDonalds foredrag, og begge dele blev indfriet til fulde.

Carsten Stanley Mortensen

Aalborg Kommune, Ældre- og Handicapforvaltningen

Medarbejderne kedede sig ikke. Der var megen latter og jeg har kun fået positive tilbagemeldinger. Vi fik utrolig mange informationer på meget kort tid. Chris er meget dygtig, kommer fint til aftalt tid. Virker meget positiv og venlig. Er meget god til at snakke med alle. Og hans stand-up-show er ekstraordinært godt.

Kirsten Azuz

Arla Foods, Birkum Ost

Chris er jo en fantastisk foredragsholder. Han havde en god evne til at fastholde elevernes opmærksomhed ved det første foredrag, og ved det andet for de voksne var der vist flere, som havde ondt i kæberne over at grine så meget.

Andrijana Brinch

Nordby Skole i Fanø Kommune

Han er jo en ren stand-up-komiker. Han forstår at levere de vigtige budskaber på en meget underholdende måde og med en god selvironi og god timing. Er dygtig til at fastholde deltagernes opmærksomhed hele vejen.

Lisbeth Lund Jensen

Hillerød Kommune

Jeg bookede Chris MacDonald på opfordring fra en kollega, og jeg havde ikke selv set ham live før, men kendte ham fra tv. Chris var på alle måder fantastisk og over forventning. Jeg var især positivt overrasket over, at han var så morsom, og at folk grinede så meget. Det var et perfekt foredrag til vores arrangement.

Kasper Duus

Syddansk Universitet

På trods af at det er tredje gang indenfor tre år, at jeg er til foredrag med Chris, er jeg glædeligt overrasket over hvor lidt af materialet, der er gået igen fra gang til gang. Dette selvom temaerne har været tæt forbundne. Chris har en energi, der smitter og er god til at formulere svært håndgribelige ting så alle kan være med.

Kaspar Liebst Bundgaard

CPH WEST

Har fået mange meget positive tilbagemeldinger - han var både sjov og meget vedkommende.

Gitte Olsen

Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune

Chris gjorde et fantastisk stykke arbejde. Han formåede at sparke energi ind i en sal med 700 deltagere og løbende linke til vores interne faglige præsentation, som havde være umiddelbart inden. Vi var MEGET tilfredse med Chris' performance.

Louise Uggerhøj Kornerup

NNIT A/S

Chris formåede at ramme alle med god energi og et relevant oplæg, der var tilpasset vores ønsker.

Michael Bruhn

PFA

Super foredragsholder. Fuld af energi og entusiasme og var god til at holde os i gang. Fantastisk aften.

Vibeke Uhre

Aarhus Universitet

Chris er en bemærkelsesværdig foredragsholder - man fristes til at kalde hans foredrag en performance. Den efterfølgende evaluering af konferencen, hvor han var med, viste meget stor tilfreds ham.

Calle Tresselt

KAB

Kun positive tilbagemeldinger fra deltagere. Meget professionel tilgang fra Chris - også før og efter selve foredraget.

Allan Hedegård

Holstebro Iværksætterforening

Et sprudlende sjovt og energifyldt foredrag, der faldt i rigtig god jord hos vores medarbejdere. Vi kan helt klart anbefale Chris og hans foredrag.

Stine Friis Dybdal

Dansk IngeniørService A/S

I følge vores evaluering af vores fællesmøde med CM er der stor tilfredshed blandt alle deltagerne. (ca. 180 personer)

Anne Mette Gaardsdal

Center for HR, Region Hovedstaden

Chris var velforberedt, meget flexibel og leverede et foredrag om det emne som vores HR-direktør bad ham om umiddelbart før han gik på. Og han gjorde det med masser af humor.

Melanie Chambers

CSC Danmark A/S

Udpluk fra evalueringerne: Nytænkning, samarbejde, energiboost, Trivsel "Chris MacDonald er fantastisk - man bliver fuldstændig opslugt"

Susanne Kabel

Københavns Kommune - Center for familiepleje

Det var aldeles fremragende.

Søren Frøstrup-Agger

Børnehuset Kærnen

Meget positiv tilbagemelding fra deltagerne, der synes det var en fantastisk oplevelse. Stor ros til Chris MacDonald og hans store engagement. Meget veloplagt og forberedt.

Malene Møller Christoffersen

Aalborg Universitetshospital

Meget inspirerende og lærerigt. Norske, svenske og finske kolleger var også begejstrede.

Bente Thorup

Kosan Gas

Chris er en fuldstændig eminent foredragsholder!! Han er yderst velforberedt og formår at fange sit publikum

Karina Waage-Jensen

FOF Københavns Omegn

Jeg vil bare lige sige at der var mange der virkelig fik en dejlig oplevelse, Chris er en fantastisk foredragsholder han får folk til at leve med.

Alex Kristensen

Coop Idræt

Professionelt og god udholdning, meget indholdsrigt og tankevækkende. Rigtig god oplevelse.

Allan Thomsen

Novo Nordisk medarbejderforening

Chris MacDonald sørgede for et fremragende foredrag med masser af energi og nærvær. Han forstod at tale ind i vores kontekst, således deltagerne følte sig set og hørt. En utrolig god oplevelse, som vi bestemt kan befale til andre virksomheder.

Charlotte Dalgaard Petersen

Copenhagen Business Academy

Chris MacDonald leverede et forrygende foredrag, han var sjov med dybde. Chris havde sat sig godt ind hvem han stod overfor og ramte spot on. Der var godt gang i de godt og vel 300 deltagere. Chris stillede ydermere op til både foto og snak både i pausen og efter foredraget, hvilket rigtig mange benyttede sig af.

Jette Boel

Socialpædagogerne Østjylland

Chris MacDonald var Veloplagt, venlig og superprofessionel og leverede 6 styks foredrag, der ramte plet i forhold til målgruppen.

Mikael Mølgaard

Danske Fysioterapeuter

I Danmark er Chris formentlig bedst kendt for sin viden indenfor sundhed og helse. Men hvad de fleste ikke ved er, at Chris har en dyb videnskabelig baggrund og viden inden for motivation og adfærd blandt individer og teams. Det var med udgangspunkt i de egenskaber Chris deltog på vores salgs kick-off med 400 deltagere. Ud over at være en dygtig formidler og have et højt energiniveau formåede Chris at binde dagens budskaber sammen med viden og teori omkring sine kerneområder. Chris var særdeles veloplagt og tilbagemeldinger fra deltagerne var meget positive – og i dagene efter kick-off var der blandt medarbejderne mange referencer til Chris’ indlæg.Jeg har oplevet Chris på en scene flere gange før – og han svigter aldrig. Er altid super professionel og nærværende, og har med tiden udvidet sit repertoire til at gå langt ud over det han er kendt for på TV

Christian Herbert

Lemvigh-Müller A/S

Chris er en meget behagelig sjæl at holde et arrangement med. Han sagde velkommen til alle deltagerne til eventet, hvilke gav deltagerne et rigtigt godt start på en god aften.

Sif Klemp

Gigtskolen

Foredraget var utrolig godt og Chris var meget nærværende. Alle delagere var meget begejstrede.

Katrina

VUC og HF Nordjylland

Det var super godt.

Heidi

John Jensen VVS A/S

”Chris er en gave af de sjældne”. Vi gav vores samarbejdspartnere i ”Aktiv Fritid” en meget tidlig julegave! Og tænk sig, at det rent faktisk er muligt at indkøbe den samme gave til 150 forskellige personer, og at alle som én bliver jublende lykkelige for den! Sådan en gave var Chris for os, og vi er ham dybt taknemmelige for det. Han gav vores vigtige samarbejdspartnere en uforglemmelige oplevelse, som bare ramte spot on og som også ramte folk lige i hjertet. Hans præstation var i særklasse – skarpt, målrettet og super humoristisk. Noget der helt sikkert har sin rod i hans pertentlige forberedelse – intet var overladt til tilfældighederne! Chris var lige den gave, som vi gerne ville give vores vigtige samarbejdspartnere, som tak for den store indsats de gør med kommunens socialt udsatte børn og unge i deres arbejdsliv- som fritidsliv. NB: Udover en superpræstation på scenen, så gjorde han det mindst ligeså godt udenfor scenen. Her gav han sig god tid til både at tale med gæsterne og stille op til fotosessions – og havde sjældent set evne til at være til stede. Nå ja, så var han den første der kom og den sidste der gik - og gav her hånd og bød velkommen og sagde farvel til samtlige gæster.

Karin Schwartz

SSP

Meget inspirerende foredrag, der var tilpasset vores sundhedsprojekt.

Bente Hauberg

Vestergaard Company A/S

Alle vores forventninger blev indfriet og mere til. Vi har alle fået gode håndgribelige værktøjer i vores arbejdsliv og privatliv. Flere af vores kollager har taget søvn-emnet til sig.

Helle Ekelund Kristensen

Interdan

Et meget medrivende foredrag, hvor alle vores medarbejdere fik en eller flere "take away". Vi blev både underholdt, og vi fik alle noget at tænke over ... Chris MacDonald kan varmt anbefales.

Linda Kaspersen

Endress+Hauser A/S

Chris var god til at få emnet gjort spændende og ikke mindst underholdende.

Cæcilie Klavsen

Isabella A/S

Oplysende, vedkommende og morsomt.

Sanne Dinesen

3M a/s

Super inspirerende, interessant krydret med en masse gode grin og a-ha oplevelser. Man blev helt høj af foredraget og satte sig selv en del nye, realistiske mål for en sundere fremtid.

Bettina Meiling-Nielsen

TeleBilling A/S

Det oversteg LANGT vores forventninger. Chris MacDonald var fuldt til stede og havde 400 tilhørere i sin 'hule hånd', han var meget levende og er som født til stand-up.

Henriette Rieks Klinggaard

AOF Østfyn

Vi har fået rigtige mange gode tilbagemeldinger fra vores deltagere. Både omkring foredraget og efterfølgende ved salg af bøger.

Yvonne Lehm

M3 User Group Denmark

Jeg har hørt foredraget flere gange, og denne gang valgte Chris MacDonald en lidt alvorligere afslutning. Det virkede meget stærkt - specielt fordi man havde fået lattermusklerne rørt meget tidligere på aftenen. Der har været mange positive tilbagemeldinger fra medarbejderne!

Lisbeth Langdahl Bruun-Jensen

Faaborg-Midtfyn Kommune

En helt igennem fantastisk oplevelse, hvor Chris MacDonald gav sig helt og aldeles. Mange af mine kolleger har allerede givet positive tilbagemeldinger omkring foredraget, så det levede helt op til vore forventninger. Dejligt med et break midt på dagen i en ellers travl hverdag.

Else-Marie Vagtborg

LEGO Engineering

Chris, du inspirerer os. Tusind tak for et forrygende foredrag, hvor alvorlige budskaber blev præsenteret på en positiv og let måde. Alle morede sig men forstod alvoren. Tusind tak. du har fået mange nye fans, som sikkert vil booke dit foredrag til diverse arrangementer rundt om i Danmark.

Jeanet Lehmbeck

Opto Gruppen

Det var super godt, meget morsomt og levende; Chris havde hele salen med sig - dette kunne ikke ønskes bedre! Han var så sød at blive bagefter og skrive autografer/små tekster, og folk stod i kø en halv time pga. dette, så populær var han. Vi havde stand-up bagefter i en halv time, og denne komiker kunne virkelig ikke følge med Chris.....Chris er den bedste, han styrer, nogle troede sågar han var stand-up-komiker. :-)

Karin Larsen & Anja Dahl Andersen

Føtex Varde

Et forrygende foredrag, som både var motiverende og inspirerende. Chris har virkelig givet os noget. Deltagerne har efterfølgende brugt tpl - moo - p.u og meget mere. Jeg tror at sådanne oplæg fra dygtige foredragsholdere, virklelig er noget, der batter.

Linda Thomsen

Esbjerg Kommnune, Sundhed & Omsorg

Super. Tilpasset målgruppen i overlegen grad. Verdensklasse. Selvom vi lever af at formidle viden, kunne vi lære meget af Chris MacDonald.

Frank Andersen

Vestjydsk Handelsskole

Chris MacDonald er god til at komme helt ud over scenekanten og ud til den enkelte medarbejder. De fleste gik hjem med et smil på læben og god inspiration til måske at ændre lidt på egne sundhedsvaner!

Birte Friis Skytte

Odsherred Kommune

Chris MacDonald levede 100 % op til de forventninger vi havde, og han ramte hele målgruppen med sin super gode evne til at formidle sine budskaber, så alle kunne forstå dem. Hans engagement og humoristiske indgangsvinkel gjorde hele foredraget utroligt underholdende og levende.

Lone Mathiasen

Dansk Energi

Meget aktuelt og relevant. En mand med karisma, han er morsom og samtidig er det hele meget levende og lærerigt. En blanding af stand-up og foredrag. Alle kolleger gav udtryk for stor tilfredshed også dem, der på forhånd var lidt skeptiske.

Joan Staun

Taleinstituttet Aalborg

Chris i hopla. Mødte i god tid og var meget velforberedt. Det er længe siden man har grinet så meget i 2 timer samtidig med man fik noget at tænke over. Vi glemmer nok ikke sådan lige Chris' tegninger af en hest og hans ko på flipoveren. Meget engageret og kom virkelig ud til ALLE. Superaften.

Kennet Høy

Primo Danmark A/S

Chris levede mere end op til forventningerne. Et utrolig godt foredrag, givende og meget humoristisk. Jeg har aldrig tidligere modtaget så positive tilbagemeldinger fra medarbejderne. Det bedste foredrag vi endnu har tilbudt vores medarbejdere.

Frits Christensen

Arresthuset i Odense, Kriminalforsorgen

Super god oplægsholder, der formidler sit budskab klart og enkelt - og humoristisk - uden at være fald-på-halen komik!

Birgitte Foged Christensen

Boligselskabernes Landsforening

Chris er bare super, super sympatisk, sjov, inspirerende, motiverende og ganske enkelt et fantastisk menneske.

Britt Thorhauge

Biogen Idec

Fantastisk underholdende og lærerigt foredrag. Vi havde 300 tilhørere, de var vildt begejstrede og efterlyser et nyt arrangement.

Anne-Lise Christoffersen

AOF Gundsø

Der har ikke været en eneste negativ tilbagemelding. Det er væltet ind med tilmeldinger til foredragene og det er væltet ind med positive tilbagemeldinger fra dem, som har set foredraget. Folk er rejst langvejs fra for at høre ham. Han er en super formidler, en sød og venlig person og meget nærværende. Han skaber begejstring.

Dorte Schjønning

SKAT, Nordjylland

Super energi, og en kompetent person, der havde tilhørerne i sin hule hånd.

Henrik Læsø

Firmatrim

Vi gik alle mere glade hjem fra foredraget end da vi kom. Iflg. mine kolleger var det et rigtig godt boost at få, både psykisk og fysisk, så vi er meget motiveret til det nye år mht. vores planlagte nye tiltag, til både psykisk og fysisk sundhed. Vi kan og vil anbefale Chris til andre, der måtte være interesserede.

Susanne Liberoth

Radiologisk afdeling, Nyborg Sygehus

Det var meget, meget inspirerende og meget personligt, forstået sådan, at han er god til at inddrage sig selv og samtidig relatere til IKEA. Alle medarbejdere har været meget begejstrede for foredraget og overrasket over hvor godt han bruger humor til at formidle sit budskab, og samtidig har det videnskabelige grundlag på plads, hvilket understøtter foredraget. Stor tak til Chris, der på trods af ødelagt bilrude, kører 4 timer for at komme til Aalborg og inspirere os.

Mathilde Møhring

IKEA

Fantastisk godt og inspirerende, har kun fået gode tilbagemeldinger.

Charlotte Frøsig Hansen

Sundhedsplejen, Dragør Kommune

Helt bestemt et foredrag, som vil blive husket for dets indhold. En eftermiddag i Chris’ selskab er som et skud vitaminer til en hel vinter. Det giver stof til eftertanke og fornyet energi. Sjældent får man præsenteret fagindhold med så megen humor. Der er talt og leet meget siden vi sagde farvel til ham efter foredraget. Der er et par pigehjerter, som har banket stærkt siden. Men mændendes kommentar har nu også været, at det er lang tid siden de har hørt noget så godt.

Pia Drotten

Region Nordjylland, Personaleforeningen

Meget underholdende og inspirerende. En topmotiveret Chris MacDonald kom flyvende på scenen. Stor ros for at give sig god tid til spørgsmål, kommentarer og fotografering efter foredraget.

Helle Kring

Sydbank, Odense

Chris MacDonald Levede helt op til vores forventninger, og jeg tror samtlige 325 deltagere var yderst tilfredse med foredraget. Citat fra en deltager: 'man skulle tro han havde haft overvågningskamera i vores hjem og vores bil.

Erik Buhl

Ølgod Håndværker og handelsstandsforening

Rigtig godt foredrag, underholdende og med humor. Og alligevel noget man kunne tage med sig hjem og tænke over.

Lisbeth Kristensen

Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup

Dejlig ikke fordømmende tilgang til emnet, som faldt i deltagernes smag. Humoristisk, forfriskende og fremfor alt POSITIVT.

Mette Marie Dragsdal

Raaco International A/S

Fantastisk, han havde publikum i sin hule hånd. Vi har fået SÅ megen positivt respons.

Solvejg Stephansen

Familie og Samfund, Klinkby

Fantastisk energibombe, giver et kick for resten af dagen og noget at arbejde med bagefter.

Vicki Mikkelsen

Per Aarsleff A/S

Chris var super god til at nå målgruppen og det var dejligt, at han tog sig tid til os bagefter. Alle var glade og tilfredse!

Mette Rohde

Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Personaleforeningen

Det var helt fantastisk og Chris MacDonald kom ind på alle de underemner som jeg havde håbet og drømt om. Virkelig professionel og simpelthen et kæmpe tak for det.

Pia Skovborg

Roskilde Sygehus, Neurologisk afdeling N61

Chris er en helt fantastisk formidler - han forstår at møde tilhørerne der, hvor de er. På hans egen meget friske, ligefremme og utrolig kompetente facon, fanger han folk med sit budskab, som giver mange gode dialoger efter endt foredrag.

Conny Vørts

DGI Nordsjælland

Helt enkelt fantastisk. Meget, meget levende og samtidig interessant og med en passende mængde reelle pointer til at "tage med hjem". Spændende fra start til slut.

Carsten Nørrelykke

Nørresundby Bank

Super underholdning på en jordnær facon som alle kunne forstå. Rigtig god humor som understregede budskabet. En del troede, at der ville komme en moralprædiken, hvilket der ikke gjorde. Det var rigtig sympatisk.

Jonna Haugaard

Kohberg Brød A/S

Suverænt - 1. klasses - alle var tryllebundet i 2,5 time.

Birgitte Skaarup

Lederne, Sjælland Øst

En fantastisk god oplevelse: inspirerende og motiverende.

Marcia Hershkovitz

aCROnordic A/S

Meget inspirerende foredrag - det er blevet meget rost blandt kongressens deltagere!

Henriette Kruse

Medotech A/S

Det var et festfyrværkeri samtidig med, at det var særdeles lærerrigt.

Per Kjær

Hedegårdsskolen

I forhold til det aftalte (vi skrev lidt frem og tilbage) fik vi absolut den ønskede 'vare'. De 6 timer fløj afsted.

Jens B. Nielsen

Grønnehaven

Særdeles underholdende. Informativt, oplysende, vedkommende for unge såvel som gamle/ældre.

Tine Beck

LOF Sorø

Det var virkelig godt, vi blev alle underholdt, og fik nye informationer, som vi kan bruge fremadrettet.

Bente Hansen

Seacon ApS

Det var utrolig professionelt. Alle elever blev fastholdt og det er tydeligt, at arbejdet med sundhed i dag giver mere mening for vore elever. Chris MacDonald har stor gennemslagskraft i sin formidling. Det var også imponerende at han gav sig tid til små individuelle samtaler med eleverne efter foredraget - det har gjort stort indtryk. Evalueringen var utrolig positiv og overbevisende.

Gitte Lykkehus

Hansenberg, Kolding

Super foredrag - levede op til forventningerne. Engageret, positiv og motiveret foredragsholder, der gav sig tid til publikums spørgsmål og henvendelser. Vi har kun haft positive tilbagemeldinger. Så alt i alt var det en meget positiv, god og stor oplevelse.

Gitte Bremer Andersen

Brydebjergskolen, Guldborgsund kommune

Kanon foredrag, vi fik langt mere end forventet.

Hanne Carstensen

Sødisbakke, Region Nordjylland

Chris MacDonald var inspirerende at høre uden den løftede pegefinger. Der var ca. 100 personer til foredraget og jeg har kun hørt positive tilkendegivelser. Chris forstod at binde enderne sammen, og hele foredraget foregik i et tempo, hvor alle kunne være med. Den energi Chris viste ved at være meget aktiv var smittende og på intet tidspunkt blev det for meget. Foredraget indeholdt også en god portion humor. Chris kunne godt have brugt mere tid. Der var afsat halvanden time inkl. pause. Han brugte ca. 2 timer.

Mogens Bruun

Brårup Skole

Chris MacDonald var som vanligt godt forberedt, og tog dagplejere og pædagoger med storm. Tilbagemeldingerne har været endog meget positive. Citat fra seniordagplejer: 'jamen, jeg har aldrig grinet så meget før, og det er det bedste møde jeg nogensinde har været til!

Winnie Boes Andersen

Roskilde Kommune, Dagplejen

Han gav så megen energi til hele forsamlingen, at vi var høje flere dage efter - kom i meget god tid og var super velforberedt - følte han talte nøjagtig til den gruppe, der sad i salen.

Ellen Matthäi

Jammerbugt Kommune, Dagplejen

Chris MacDonald er en fantastisk levende og engageret foredragsholder, han havde publikum i sin hule hånd og guldkornene blev modtaget med store latterbrøl. Dejlig aften for en udsolgt sal.

Christine Ellebæk Sørensen

Favrskov Bibliotekerne, Hammel Bibliotek

Jeg har aldrig oplevet noget så inspirerende, motiverende og livsbekræftende som Chris MacDonald, han var helt fantastisk. Meget rammende og bramfri og jeg og mange af Telenors Idrætsklubs medlemmer kan anbefale ham og hans foredrag 110 %. Personligt må han helt klart være manden i mit liv.

Margrethe Wilquin

Telenor Danmark, Telenor Idrætsklub/Motionscenter

Det var super godt. Chris MacDonald leverede virkelig varen til alles tilfredshed. Han er en utrolig person og alle deltagerne blev revet med af hans energi og smittende humør. Han får sit budskab helt ned i salen. Det er simpelthen suverænt at een person kan holde så mange mennesker i sin hule hånd. Vi har efterfølgende fået mange positive tilbagemeldinger og mange har tillige forespurgt til fremtidige arrangementer med Chris MacDonald. Vi kunne samtidig henvise til Athenas, hvis det kunne have nogens interesse.

Susan Hatting

FOF Glostrup/Vallensbæk

Foredraget var inspirerende, forfriskende og gav stof til eftertanke. Chris MacDonald var meget veloplagt og formåede at fastholde alle deltagere. Der har kun været positive tilbagemeldinger på foredraget.

Lona Gulstad

SIS Functional Furniture A/S

Det er længe siden vi har grinet sammen - og så så meget. Vi har fået 'fælles sprog' på gangene, MOO, PU, DO-DO og HUHAR, og de, der ikke var med, er ærgerlige. :-)

Gitte Voss Nygaard

Junckers Industrier A/S

Det var et super godt foredrag. Alle de godt 200 tilhørere var ovenud tilfredse og morede sig virkelig meget. Chris MacDonald indeholdt både humor og alvor. Han formåede at få hele salen med kl. 8.30, også selvom mange først var kommet i seng omkring kl. 3.30 pga. et socialt arrangement aftenen/natten inden. Vi vil varmt anbefale Chris MacDonald til alle.

Ulla Vinther

Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup & Boligkontoret Danmark

Det var meget inspirerende og vedkommende. Chris formår virkelig at tage afsæt i de fysiske rammers formåen. Han har en anerkendende tilgang. Det virker godt, at han tager sig tid til at der kan tages billeder af ham, at han vil skrive en hilsen. Super.

Lise-Lotte Højer Thomsen

Kløverhøj Plejecenter

Chris er fantastisk til at få formidlet emnet ud både på en alvorlig men også humoristisk måde. Han har en fantastisk energi!

Lene Schønfeld

Frie Grundskolers Sekretærforening

Vi trængte i den grad til et friskt pust på vores arbejde, både produktionsmedarbejdere og funktionærer, og det fik vi i selskab med Chris MacDonald. Han gav os noget at snakke om efterfølgende. Vi lærte, hvordan vi bedst muligt holder "positiv-knappen" tændt, og hvordan vi lukker ned for de negative vibrationer. Vi vidste det jo i grunden godt, men havde ikke kunnet sætte ord og handlinger på. Det gjorde Chris for os, og tak for det!

Conny Skovgaard

Danfoss A/S, Silkeborg

Meget nærværende og jeg havde en klar oplevelse af, at han havde forberedt sig ift. målgruppen.

Lars Sveistrup Hansen foredrag

DSI-Nettet

Begejstring for Chris og hans nærværende og tilstedeværende facon. Havde virkelig sat sig ind i hvilken organisation han skulle være i. Så kæmpe stor ros for det, han leverede. Jeg har sjældent været så grebet.

Jørgen Eric Clausen

Center for Afklaring og Beskæftigelse

Chris er en fremragende foredragsholder. Han formåede, at fastholde vores opmærksomhed under hele foredraget og levede til fulde op til vores tårnhøje forventninger.

Dorthe Kallehauge

Serviceforbundet, Urmagerne og Optikerne

Det var så fedt, som han havde skræddersyet det til os, så også dem, der havde forventet ”åh nej en masse om kost og motion” fik en positiv overraskelse. Vi har snakket om køer på isen og samfundsomvæltninger hele dagen og hilst på hinanden på hundemåden, så det kunne ikke være meget bedre. Det, han kan, er helt unikt – at accenten i sig selv er underholdende og med til at levere budskaberne med humor, er fantastisk, og at hans brand er så stærkt, at vi kunne samle MANGE flere end sædvanligt, er megafantastisk. Så pointen om, at vi ikke er bygget til at gå rundt med hovedet i hver sin iPhone, bliver udlevet i virkeligheden ved, at vi har været sammen om en oplevelse, der har sat noget i gang, og at folk fortæller, at de gik direkte hjem og dansede med deres børn.

Christine Grøntved

ALT for damerne

Chris MacDonald er et varmt menneske, der viser overskud, spreder glæde og giver stof til eftertanke. Der kan skrives meget om Chris, men det er ikke nødvendigt, bare gå ind og se ham. Det siger alt. Chris skal have 6 stjerner ud af 5. Big Smile!

Klaus Irming Rasmussen

Ølgod Håndværker og Handelsstandsforeing

Chris er enormt god til at tale til tilskuerne, som i vores tilfælde er 1. års elever på handelsskolen i Ishøj. Han inddrager dem, taler deres sprog og formår at holde deres fokus på rigtig fin måde!

Charlotte Sandager Jeppesen

CPH WEST, HHX Ishøj

Det var rigtig godt, og fik megen ros med på vejen af kollegerne.

Eva Mosegaard

Uni-Tankers A/S

Deltagerne har alle rost arrangementet.

Janni Juul

Region Midtjylland, Psykiatri og Social

Vi var meget tilfredse med Chris' foredrag. Han var som vanligt veloplagt og velforberedt. Stor ros.

Eva Kaspersen

Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune

Deltagerne var generelt meget begejstrede for Chris' foredrag. Chris formåede i dén grad at spore sig ind på sit publikum og tilrettelægge det videre herfra.

Anne-Mette Schroll

Jordemoderforeningen
6. maj 2015

Interview med Chris MacDonald

Hov, skal den ko stå på isen?

Af Susanne Sayers

Chris MacDonald har forelsket sig i det danske udtryk ‘ingen ko på isen’. Problemet er, at de fleste af os har en eller flere køer på isen. Vores dagligdag har udviklet sig usundt – men vi kan bringe køerne i sikkerhed igen.

For ti år siden kom en fuldstændig udmattet Chris MacDonald i mål i det, der er blevet kaldt verdens hårdeste sportsbegivenhed, the Race Across America, RAAM. Det var en triumf. Han blev nr. 2 og årets debutant, og på målstregen blev han interviewet af en reporter.

“I betragtning af dit fremragende resultat i år, går jeg ud fra, at vi også vil se dig til start i 2006?”

Chris MacDonalds svar var et kort, men eftertrykkeligt “det håber jeg i den grad ikke.”

Journalisten var forbløffet. Hvorfor ikke? spurgte han.

“Fordi jeg håber, at jeg aldrig igen kommer i en situation, hvor jeg føler et behov for at gøre noget lignende,” svarede Chris MacDonald, der på det tidspunkt havde cyklet 5.400 kilometer på 10 dage og sovet sammenlagt 11 timer.

Når Chris MacDonald i dag ser tilbage, har han en fornemmelse af, at reporteren tilskrev svaret udmattelse og søvnmangel, og reporteren bad ikke om en uddybning. I stedet spurgte han om, hvad den næste store udfordring ville være.

Chris MacDonald så frem for sig.

“Det bliver,” sagde han. ”At gøre en virkelig anstrengelse for at få styr på det normale.”

Evige bekymringer.

Chris MacDonald udstråler energi, humor og optimisme, når han taler. Det afvæbner hurtigt de fleste danskeres skepsis over for den type pep-talk, som amerikanere er mestre i.

Men det optimistiske er ikke en selvfølge for Chris MacDonald. Det er noget, han kæmper hårdt for. Angst, stress og uro er ikke ukendte fænomener for ham personligt, og depressioner kender han fra sin nærmeste familie.

“Jeg kommer fra en familie af verdensklasse-bekymrede, og vi har altid sagt, at hvis der var et familie-OL i bekymring, så ville vi vinde det. Det ser ud som om, at vi genetisk er disponeret for det negative, og det mørke vil nok altid have en stærkere magt hos mig end det positive. Det er mere naturligt for mig at tænke ‘det her går nok galt’ end ‘yes, det kører bare for mig.’ Som barn havde jeg den her lammende frygt for ikke at leve op til andres og samfundets forventninger, og den rammer mig stadig fra tid til anden. Det er noget, jeg skal være meget bevidst om og handle på, så de negative tanker ikke løber løbsk.”

Ligesom en ko tygger drøv på sit græs og sluger det, bare for at gylpe det op igen senere, og tygge videre på den halvfordøjede gang opkast, sådan kan de mørke tanker også hurtigt blive noget, Chris MacDonald går og gumler på – selv når han har tygget rigeligt.

“Jeg fik en gang at vide, at jeg er en drøvtygger, når det handler om bekymringer. Jeg var overrasket. Drøvtygger? Mig? Men der er noget om det, og det er et godt billede, som gør mig opmærksom på, om jeg er ved at bore mig ned i en spiral af negative tanker. “Styr din ko, Chris” kan jeg så tænke.

Og netop den ko har med årene fået en stor betydning i hans liv.

”Det var lettere sagt end gjort”

Chris MacDonald, som kom hertil i 1998, taler stadig med et amerikansk islæt, men har for længst mestret det danske sprog og taget flere danske udtryk til sig. Ikke alle kan oversættes direkte til engelsk. Arbejdsglæde fx, er et ord som efter Chris MacDonalds mening siger meget om, hvor vigtigt jobbet, og vores relationer der, er for os i Danmark. Det er også et ord, der ikke findes på engelsk. Det tætteste er ’job satisfaction’, altså arbejdstilfredshed, og som Chris MacDonald siger, så er der alligevel en verden til forskel mellem at være tilfreds med sit arbejde og så faktisk at være glad på det. For ham viser det udtryk en vigtig forskel mellem USA og Danmark. Men hans yndlingsudtryk er og bliver: ‘ingen ko på isen’.

“Det er et skønt udtryk. Man kan se koen for sig,” siger han. ”Når der ikke er nogen ko på isen, er der ingen fare på færde. Desværre har de fleste af os køer på isen. Selv verdens lykkeligste folk har områder, hvor vi mistrives, fordi vi lever i et samfund, der på mange måder gør det svært at være i balance. Vi får stress, vi sover for lidt, vi får sygdomme, vi ikke behøvede at få, og ofte må vi give afkald på socialt samvær og nærhed, for at få tiden til at slå til. Turen på tværs af Amerika var sindssyg hård for mig, alligevel var det nærmest vand i forhold til, hvor hårdt det er, som menneske, at få styr på det normale, den sunde balance, i vores moderne samfund. Der er så mange muligheder for at nå det forkerte facit i vores kamp for at gøre det rigtige.”

Det var det, Chris MacDonald talte om, da han på målstregen sagde, at kampen nu blev at få styr på det normale.

“Men her ti år efter løbet må jeg konstatere, at det med at få styr på det normale har vist sig at være lettere sagt end gjort for mig. Og jeg vil vove den påstand, at det gælder for den moderne udgave af homo sapiens generelt.”

Vi kan ikke jage den væk

I vores samfund, siger Chris MacDonald, er livet nok ikke blevet hårdere end nogensinde før. Vi lever længere, vi har udryddet forfærdelige sygdomme. Men livet er, derimod, blevet mere komplekst end nogensinde før.

”De fleste af os har en dagligdag, hvor det kræver en ekstraordinær indsats at gøre de basale ting for vores krop og psyke,” siger han. ”Som fx, at vi får sovet og bevæget os nok til, at vi har det godt fysisk og mentalt. Det er simpelthen svært, det vi hver i sær står overfor, og vi skal have trukket køerne af isen igen.”

Når han taler om det emne i sine foredrag, sker det, at han tegner en af køerne. Eller forsøger på det. For han er virkelig ikke en mand med artistiske talenter – hvad mange af hans tilskuere da også har erfaret med smil på læberne.

”Guderne skal vide,” siger han. ”At det var min søster, der fik evnerne til at tegne.”

Alligevel lykkes det dog, som oftest, at frembringe en form for ko; så hjælpeløs, at man ikke ved, om man skal græde eller elske den.

”Jeg bliver ikke rig på den ko,” siger han. ”Men når den står ude på isen, er den bare et godt billede på de områder, hvor vi med fordel kunne ændre vores liv. Og det er sådan med køer, at man ikke får meget held af at prøve at skræmme eller jage dem væk. Vi skal stille og roligt hjælpe dem. Ubalancer i livet findes der ikke nemme og hurtige løsninger mod. Det er så svært at prøve at ændre ting i sit liv. Det handler ikke om bare at tage sig sammen eller spise broccoli, og jeg bliver ydmyg af beundring, når jeg ser folk, som kæmper for det. Jeg har så meget respekt for det arbejde, det kræver af et menneske. Derfor gør jeg mig også stor umage med mine foredrag og forberedelserne til dem. Der kommer mennesker for at høre på mig, som virkelig gerne vil have hjælp til at ændre deres liv, så de trives bedre. Det står jeg og tænker på, inden jeg går på scenen. At alle de mennesker har taget dyrebar tid ud af deres kalender for at lytte til mig. Jeg er altid så bekymret for, om jeg lever op til de forventninger.”

Og så er vi tilbage ved bekymringerne, som har en central plads i hans foredrag:

Bekymringer er ikke kun dårlige

I en tid hvor optimisme og positivitet er set som gode egenskaber, mens pessimisme og negativitet bliver sygeliggjort, minder Chris MacDonald om, at sandheden er mere kompliceret. Bekymringerne har deres berettigelse.

“Planlæg efter det værste, og håb på det bedste, sagde min far, og det har jeg taget til mig. Jeg har f.eks. altid mit eget udstyr med i bilen, når jeg skal holde foredrag, selv om arrangørerne forsikrer mig om, at alt er der. Men det kunne jo gå i stykker. Så frygten kan være det, der motiverer dig til forandringer, men det er et virkemiddel, man skal bruge forsigtigt, som det er med krydderi. I den rigtige dosis forstærke det smagen, overdoserer man, er maden ødelagt, og selv ser jeg det ikke som en opgave at skræmme mennesker til at ændre deres liv, men at give dem nogle redskaber, hvis de ønsker at ændre det. Det kræver stor opmuntring og positivitet at skabe varige forandringer.”

Gennem sin opvækst har Chris MacDonald selv prøvet at have velmenende mennesker – ikke mindst skolelærere – der har fortalt ham, at han ‘kunne og burde gøre det bedre’. I andre tilfælde blev det ‘kom så, du kan godt klare det.’, og han ved, at de mente det godt, men for ham var det svært at få at vide, at han skulle tage sig sammen, eller at han kunne klare det, når han ikke vidste hvordan. “Selv i dag hvor jeg er fyldt 42, gør det mig stadig urolig at høre mennesker fortælle mig eller andre, hvad vi burde gøre bedre – med mindre jeg har en stærk tro på, at de ved præcis, hvor svært det kan være at gøre det bedre. Det er noget, jeg tænker meget over i mit arbejde. Det er hårdt at høre ‘gør mere af det og mindre af det’, når det er svært nok bare at få tingene til at hænge sammen. Vil man hjælpe andre, må man give dem nogle redskaber. Første skridt er at kunne sætte sig i andres sted og forstå, hvad deres problemer og udfordringer er. Man må møde dem, hvor de er, som Søren Kierkegaard sagde. Ellers kan man ikke hjælpe. Det tror jeg dybt på.”

Jagten på ‘de fem store’

Kampen for at få styr på en sund balance og redskaber til at hjælpe andre har sendt Chris MacDonald ud på en jagt efter, hvad der gør, at nogle har det træls, mens andre trives. Hvad skal der til, før træls bliver til trivsel?

Den jagt har bragt ham viden om i verden, fra forskningens verden til et ophold hos buskmændene i Tanzania, i den Østafrikanske Great Rift Valley, for det er et kompliceret samspil mellem mange faktorer, der afgør, om vi kan trives som mennesker.

”Det er den rejse, jeg gerne vil tage deltagerne i foredragene med ud på,” siger Chris MacDonald. ”Det bliver en forhåbentligt inspirerende historie om, hvad der fundamentalt gør os til menneske. Og hvad vi mennesker har behov for for at trives.”

Det bliver en rejse og en jagt efter ‘the big five’, som han siger, et udtryk fra safariverdenen, hvor de fem store er de fem mest eftertragtede dyr at opleve.

Hos Chris MacDonald er det jagten på de fem vigtigste faktorer for et godt liv.

“Det handler om meget mere end kost og motion og broccoli. De fem store handler om, hvem vi er i verden, og hvordan vi trives med os selv og andre. Hvad skal der til? Hvor går vi fejl? Hvad gør vi rigtigt?”

Fra træls til trivsel eller…

Det er de spørgsmål, der har optaget Chris MacDonald i hans jagt de sidste år. Og det er svarene på dem, og historien om hans jagt, han vil dele i foredraget, der som alt hans arbejde er bygget på videnskaben. Men foredraget opleves som alt andet end en tør lektion.

“Videnskaben har ikke svaret på alt, og man skal være forsigtig med sandheder. Meget af det, som vi troede for 50 år siden, er forkastet i dag. Men det er vigtigt for mig, at der er videnskabeligt belæg for de redskaber, jeg prøver at give videre. Der skal være solid forskning bag – ikke bare mine eller andres fornemmelser. Der er efterhånden skrevet og sagt så meget om sundhed, og jeg forstår godt, hvorfor mange farer vild. Derfor tror jeg, at der er brug for budskaber, som er til at forstå og handle efter.”

At mange så har oplevet hans foredrag som underholdende, er kommet bag på ham selv.

“Men det er jeg glad for. Når man beskæftiger sig med sundhed, som er fyldt med selvmodsigelser, er det kun dejligt, hvis man kan få publikum til at trække lidt på smilebåndet.”

Og der bliver smilet og grint undervejs. Ikke mindst når han tegner koen på isen. Den ko, som han håber, at vi i sidste ende kan få trukket af isen igen.

”Det er mit håb, men jeg ved også, hvor svært det kan være at skabe gode forandringer. Vi bliver påvirket af vores og andres vaner, vores miljø, vores venner og vores kultur. Men kan vi få trukket bare én ko på land, på egen hånd eller med støtte fra andre, så er vi et skridt nærmere at have styr på det normale. Og det er det, jeg drømmer om at kunne bidrage med under foredragene.”

6. maj 2015

Chris MacDonalds blå bog

Se foredrag med Chris MacDonald
Uforpligtende forespørgsel på Chris MacDonald

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Chris MacDonald
Chris MacDonald

5 ud af 5 stjerner

"Jeg har aldrig oplevet noget så inspirerende, motiverende og livsbekræftende som Chris MacDonald, han var helt fantastisk. Meget rammende og bramfri, og jeg og mange af Telenors Idrætsklubs medlemmer kan anbefale ham og hans foredrag 110 %. "

Margrethe Wilquin - Telenor Danmark Se alle referencer

Foredragsemner med Chris MacDonald