Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Giv jeres ansatte produktive superkræfter med AI

Tilbage til blog

25. marts 2024

AI-teknologi har over det seneste år taget verden med storm, og menneskeheden står formentligt overfor historiens største teknologiske revolution. AI-bølgen vil over de kommende årtier transformere de fleste aspekter af vores hverdag og arbejdsplads. Mange selskaber stiller derfor sig selv spørgsmålet: “Hvad stiller vi op med AI-teknologi, og skal vi implementere det i vores arbejdsgange?”

For at kunne besvare dette spørgsmål, er det relevant at at forstå, hvad moderne AI-værktøjer kan bidrage med. Hvis man har prøvet at benytte en AI-chatrobot, som ChatGPT, står det hurtigt klart, at vi nu har adgang til en science-fiction-lignende teknologi, som har et næsten uudtømmeligt antal brugsscenarier.

ChatGPT kan kommunikere som et ægte menneske, og den har derfor allerede transformeret store dele af vores hverdag. Eksempelvis kan ChatGPT på få sekunder skrive en 5 siders arbejdsrapport, udarbejde en sund madplan, skrive et Linkedin-opslag eller opsummere en PDF. Ligeledes fungerer ChatGPT som en “super-Google” eller en informationstjener, der kan servere den efterspurgte information præcist som man ønsker det. Man kan eksempelvis give ChatGPT prompts (AI-term for kommando) som “Forklar fotosyntese for mig på en simpel måde”, “Hvem var de tre vigtigste kunstnere i renæssancen” eller “Opsummér de mest anvendte konkurrence-strategier”.

ChatGPT har også allerede sneget sig ind i mange arbejdsgange på danske arbejdspladser og den kan hjælpe med alt fra korrekturlæsning, oversættelse, opsummering af møder, programmeringsopgaver og rapportskrivning. Personligt er jeg netop nu i gang med at lægge sidste hånd på min kommende bog om AI (Den udgives på forlaget Grønningen d. 4 juni), og ChatGPT har gennem forløbet været en særdeles effektiv kreativitetsbooster, der har gjort forfatter-arbejdet væsentligt lettere.

Moderne AI-værktøjer, som ChatGPT, fungerer i praksis som snydekoder til vores dagligdag og arbejdsplads. De giver os et hidtil uset produktivitetsboost, og opgaver, der før kunne tage timer eller sågar dage, kan nu udføres på få sekunder eller minutter.

Bliv AI-klar

Derfor er det vigtigt, at din arbejdsplads bliver AI-klar så hurtigt som muligt. Kun sådan vil man forblive konkurrencedygtig på fremtidens arbejdsmarked. Men hvordan begynder man? Start med at dyppe tæerne. De kraftfulde AI-værktøjer behøver ikke at revolutionere jeres forretning over-night. Jeg plejer at sige, at man skal se AI som “verdens dygtigste studentermedhjælper”. Man giver nok ikke en studentermedhjælper de mest vitale opgaver, men derimod de monotone og rutineprægede opgaver. Ligeledes skal man måske også kigge studentermedhjælperen en ekstra gang over skulderen for at dobbelttjekke for fejl. Sådan bør man også betragte moderne AI-værktøjer. 

Brug en bottom-up approach

Hvis man vil skabe en AI-klar kultur på sin arbejdsplads, så kræver det, at man får alle sine ansatte med på den nye strategi. Man bør derfor tilskynde en bottom-up approach, så alle ansatte hjælper med til at finde de arbejdsopgaver, hvor AI bedst passer ind. Min erfaring siger mig, at det ikke kræver de store overtalelsesevner at få alle ansatte med på AI-bølgen, for at bruge AI-værktøjer gør mange opgaver hurtigere, sjovere og lettere. Der er ikke nogen manual til, hvordan en given arbejdsplads bedst udnytter AI-værktøjerne og derfor er nøgleordet eksperimentering. Med en eksperimenterende tilgang bliver det lettere og mere overskueligt at identificere de arbejdsområder, hvor AI vil passe bedst ind i ens organisation.

Ovenstående bør gøres regelmæssigt fremover i en iterativ proces. AI-teknologi er fortsat i sin spæde begyndelse, og inden for få år vil vi opleve, at værktøjerne bliver mange gange mere kraftfulde end de er i dag.

Kampen vil fra nu af udspille sig mellem to grupper: “Dem, der bruger AI” mod “Dem der ikke gør”. Fremtidens arbejdsmarked vil være ubarmhjertigt og nådesløst over for sidstnævnte gruppe. Man er derfor nødt til at tage AI til sig, for kun sådan kan man bogstavelig talt give sine ansatte produktive superkræfter og forblive konkurrencedygtig på fremtidens AI-drevne arbejdsmarked.

Skal vi hjælpe dig med at finde den perfekte foredragsholder til dit arrangement?

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.