Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Gå på opdagelse i stress- og søvnudfordringerne

Tilbage til blog

11. april 2024

Jeg bliver nogle gange spurgt – lidt i sjov og lidt i alvor, om ikke jeg lige kan lære medarbejderne at sove bedre, så de ikke er så stressede. MEN at løse stress- og søvnudfordringerne handler sjældent kun om at sove i et mørkt, køligt rum, børste tænder på bestemte tidspunkter eller lære at tænke på noget andet, når man ligger søvnløs. Fakta er, at søvnmangel giver stress, men fakta er OGSÅ at stress giver søvnmangel.

Ofte handler det om, at dagligdagens oplevelser og udfordringer påvirker evnen til at falde i søvn eller sove hele natten. Løber du stærkt om dagen uden mentale pauser for at nå deadlines, er det rigtig svært at geare ned og få hjernen til at slappe af, når du rammer puden. Når hovedet rammer puden, vil hjernen gennem fysiske symptomer og tanker advare dig om, at der er brug for mere balance i din hverdag. Hjernen skruer op for larmen, indtil der bliver lyttet til den.

Vi har en tendens til mest at se på de symptomer, der viser sig hos de enkelte mennesker, for derefter at behandle symptomerne. Menneskeheden kan rigtig godt lide quick-fixes. Har man hovedpine, får man en pille. Har man bihulebetændelse, får man antibiotika. Har man søvnproblemer, får man en tyngdedyne, melatonin og sovepiller. Har man stress, bliver man sendt hjem og får at vide, man skal gå ture og lære at trække vejret. Har man haft stress, kan man få en tracker, der kan vise, om man er ”på vej ned igen”.

Udover biologien skal der også ses på de psyko-sociale faktorers betydninger. Det er virkelig ikke godt for menneskets sundhed på lang sigt – hverken den mentale eller den fysiske sundhed, at der alt for sjældent set på de bagvedliggende årsager.

De mennesker, der mærker ubalancerne først, er ligesom de kanariefugle, der fløj ind i minerne for at varsle om, hvorvidt der ville blive iltmangel. Alle minearbejdere skulle ud af minen, når fuglene faldt om. Vi skal lytte til hverdagens kanariefugle, hvis vi vil sørge for, at ikke kun de falder, men også de næste, der bliver påvirket, undgår at falde.

Vi kommer først søvnproblemer og stressudfordringer til livs, hvis vi ser bagom systemer og organisationer. Der skal være opdagelsesjagt både samfunds-, organisations-, gruppe- og individniveau, uanset om man er i arbejde eller er i et ledighedssystem, der bygger på mistillid og kontrol. Nogle gange er der også i individets familie udfordringer, og det kan vælte én, når udfordringer på jobbet eller som ledig også skal takles. Her bliver udfordringerne i familielivet dråben.

Tager man et individ ud til quickfixes, inden de vender tilbage til udfordringerne, kan det godt være, at de kan klare sig i en periode, men det er ofte ikke længe, hvis de kommer tilbage til uændrede forhold. De giver op og flygter eller bliver sygemeldt igen ofte med en lurende fyring. Det kan vi ikke være bekendt over for vores medmennesker eller de næste, der ”går ned med stress. Vi skal i langt højere grad være bedre til at få øje på og udføre de ændringer, der er brug for, for at mennesket ikke bliver stresset.

Der er heldigvis noget at gøre, og jeg vil gerne slå fast, at optimering, effektivisering og overvågning sjældent giver de ønskede resultater, når det handler om søvn og stress.

Begynd opdagelsesrejsen her:
– Er der en oplevelse af indflydelse på arbejdet?
– Er der en oplevelse af mening i arbejdet?
– Er der de nødvendige kompetencer til at løse opgaverne?
– Er der mange forandringer og tid til dem?
– Se på de 5 R’er: Er der klarhed over eller udfordringer i Relationer, Regler, Retning,
Roller og Rammer

Skal vi hjælpe dig med at finde den perfekte foredragsholder til dit arrangement?

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.