Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Online webinar eller fysisk foredrag? Sådan brænder du bedst igennem på begge formater

Tilbage til blog

1. juli 2021

COVID-19 har ændret vores hverdag. På flere måder. Den menneskelige kontakt og de større forsamlinger har været indskrænket, og det har især påvirket foredragsbranchen. Men hvad gør man, når en global pandemi påvirker/disrupter ens branche? Man tænker kreativt og i andre baner. I muligheder frem for udfordringer. Og det er blandt andet, hvad Athenas og flere andre arrangører af foredrag og events har gjort. 

Online webinarer, seminarer og foredrag er vokset frem under corona-krisen og det har skabt et nyt rum for formidling. Et online rum, hvor tilhører og foredragsholder ikke er i samme rum. Men hvilke konsekvenser har det? Eller fordele? 

Hør hvad Customer Relations Manager i Athenas Kristian Dalsgård, foredragsholder Rune Strøm og Online Marketing Specialist Andreas Larsen fra Zevio ser som de største fordele og ulemper ved at afholde online og offline foredrag. 

Hvilke fordele er der ved at afholde online foredrag? 

Andreas: Det er en fordel, at man kan gøre webinaret tilgængeligt on-demand efterfølgende. Så kan man som seer selv lægge det ind i sit skema og se det når det passer en – og ikke blot når det er live.

Kristian: Fordelen er helt klart, at alle kan se med, da man ikke er afhængig af konferencestedernes fysiske begrænsninger. Det online foredrag er nemt at tilgå, på farten eller fra hjemmekontoret og dermed kræver det måske også mindre brugt arbejdstid, da medarbejdere som skal høre et foredrag ikke behøver at bruge halve og hele dage på at transportere sig fra en geografisk adresse til en anden. 

Rune: Det er let, tilgængeligt og man kan sende LIVE alle steder fra, og på den måde er det fleksibelt for foredragsholderen. Samtidig kan man nå meget langt ud. Mine seneste online foredrag er blevet streamet helt til Sverige, Norge, Rusland, Rumænien og mange andre steder. Det giver kvantitativt en masse flere visninger, da der pludselig er 10.000 samlet som kan se et oplæg, hvor man, selv før corona, ikke kunne samle så mange. Foredragsholderen får en ekstrem høj eksponering på en nem måde. 

“Foredrag skal helst opleves live, men samtidig kan du også nå mange flere mennesker via den online formidling.”

Hvilke ulemper er der ved at afholde online foredrag?

Kristian: Man mangler ganske enkelt den menneskelige respons, umiddelbarheden, nærheden og ikke mindst ”magien” der opstår i rummet mellem foredragsholder og publikum. 

Rune: For en oplægsholder som mig – der aldrig holder det samme foredrag – er publikum enormt vigtige. Inden jeg begynder at tale, så mærker jeg lige salen. Er der en tung eller let stemning. Jeg har fire forskellige introer alt efter, hvordan stemningen er i lokalet. Så samspillet mellem tilhørere og foredragsholder forsvinder lidt på skærmen. Alle mine stærkeste kort er taget fra mig på mange måder, særligt når jeg fortæller følsomme historier og lyden så begynder at hakke. Der mener jeg, at det online foredrag egner sig bedre til det mere faglige og ikke de store følelser. Mit foredrag om konflikthåndtering er også en vekslen mellem mine ord og en tovejs kommunikation med publikum. Det er svært at spille op ad nogle, når de sidder bag en skærm. Teknikken kan samtidig også ødelægge meget – der er ikke meget investering, dem der sidder og lytter behøver ikke være så committed. Der er ikke samme sammenspil som ved det fysiske foredrag. 

“Online foredrag er det samme som at se en fodboldkamp uden publikum på tribunerne. Stemningen mangler.”

Hvad skal man være særlig opmærksom på, hvis man vil afholde online foredrag (teknik, udstyr etc.)?

Andreas: Man skal have et program til at styre streamingen med. Det kan være Zoom, Streamyard eller MelonApp – men der findes rigtig mange. Der er fordele og ulemper ved alle programmerne, så vælg et der passer til dit behov. Du kan også vælge at outsource dit webinar ud til nogen (eksempelvis Zevio), der så står for teknikken og den tekniske afvikling. 

Kristian: Husk altid at tjekke, at teknikken virker, og brug gerne en af deltagerne eller dine kollegaer med, så foredragsholderen har et menneskeligt ansigt at kigge på og formidle direkte til. Hav god tid til en grundig test af teknik og evt. præsentation, videoer mv. 

Rune: Det er altafgørende, at teknikken virker. Som ved et fysisk foredrag kan det ødelægge meget, hvis noget så simpelt som mikrofonen ikke virker. 

Hvad er vigtigt for at få sit budskab igennem online? 

Andreas: Kedelige powerpoints er en dødssynd. Med mindre du kan lave noget virkelig kreativt og interaktivt, så brug hellere plancher du holder op. Prøv også med interaktivitet. Brug eksempelvis chatten til få spørgsmål du kan svare på (dialog) eller opret afstemninger undervejs i foredraget, som folk kan svare på. 

Kristian: Det kræver forberedelse at lave online foredrag, da foredraget fysisk og online ikke nødvendigvis er éns. Og så er det væsentligt sværere at være sjov online, så det stiller også høje krav til foredragsholderen. 

Rune: Grundlæggende at vi har god teknik og folk der kan finde ud af det. Det er vigtigt forinden at afstemme, hvad foredragsholderen ønsker af setup. Personligt vil jeg meget gerne have, at der er kill switch til mikrofonerne, og at jeg har et levende menneske siddende, som kan grine af mine dårlige jokes. Såfremt man gerne vil benytte en online chat undervejs i foredraget, så er det vigtigt at man kan facilitere det.

Lyst til flere (online og offline) foredrag? Besøg athenas.dk og find din næste foredragsholder eller besøg zevio.com og find dit næste online event. Vi ses!

Skal vi hjælpe dig med at finde den perfekte foredragsholder til dit arrangement?

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.