Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Verdens fem vigtigste ord om kommunikation

Tilbage til blog

18. marts 2024

En kommunikationsuddannelse, 44 år på jorden og små 2000 besøg i danske virksomheder og organisationer kan opsummeres til fem ord. Hvis du og andre godtfolk omkring dig lærte dem, er jeg sikker på, at din og deres verden vil blive et bedre sted at arbejde og leve. 

De fem ord er… Taddaaaaa:
Alle forstår, men ingen fatter.

Om at forstå
Fra nu af behøver du aldrig mere bekymre dig om, hvorvidt andre har forstået det, du siger. For det har de. Der er enten skabt nye forbindelser på kryds og tværs af skuffer og hylder i deres hjerne, eller også er de tidligere forbindelser forstærket, uanset hvordan I har kommunikeret.

Hele vores væsen kan ikke forlade en situation uden at have sikret sig forståelsens formidable ro. Forståelse betyder at have stået for(an), og det er gjort i øjeblikket. Du har også forstået denne linje, for du har stået for den med dit blik.

Vi tager et billede med det indre polaroidkamera, som ensretter (polariserer) det, vores sanser er blevet præsenteret for. Det er der, vi finder roen. Det umiddelbart kaotiske, som ikke er os selv, bliver ordnet og sorteret, så et billede – en forståelse – kommer frem.

Alle der forlader dit selskab i resten af dit liv, forlader det med en forståelse. De har også gjort det indtil nu.

Så alle forstår. Spørgsmålet er mere, hvad har de forstået? For i modsætning til en maskine, så tager vi altid billedet af nuet med det, vi har tilgængeligt i nuet. Kameraet har de samme dimser hver gang, vi har aldrig de samme. Jeg ensretter med min barndom, min uddannelse, mine tilhørsforhold, mit energiniveau, min tanke om at spille den rigtige rolle, mine følelser i øjeblikket, mine tidligere erfaringer med dig, mine sansninger i rummet og en masse andet, som jeg aldrig finder ud af.

Mine tanker kan være et andet sted end vores fælles rum, og min krop er aldrig i en neutral tilstand.

Problemet er, at jeg sjældent er klar over, at det er vilkårene. Jeg forlader rummet med et nyprintet polaroidbillede, og min verden er tilrettet for mig. 

Om at fatte
At fatte betyder, at jeg kan gribe hele vejen rundt om noget. Jeg tror altså, at jeg er kommet hele vejen rundt om dig, så jeg ved, hvordan du polariserer verden, og så kan jeg også skabe tanken om den fælles forståelse. Kommunikation betyder netop: At gøre fælles. Men du og jeg er ikke gjort fælles. Kun ordene og adfærd er sket i et fælles rum til videre personlig ensretning.

Enhver ven er derfor en fremmed, du endnu ikke har mødt. For der vil altid være noget nyt i verden og mellem os, der skal ensrettes. Som kolleger, venner og ægtefæller sidder vi på en uendelig vippe, vi holder i gang. For hvert hop skal der dannes ny forståelse, da situationen er ny, fordi den både indeholder livet før og efter dette nu.

Med falsk fattethed følger altid en forventning. Og når jeg endda tror, at jeg har fattet dig, skaber jeg en fremtid, hvor du er på en bestemt måde og gør bestemte ting. Når du så bryder de forventninger, handler du forkert. 

Jeg tror altså, at jeg kan vurdere din adfærd ud fra dit perspektiv, fordi jeg jo lever i illusionen om at have fattet dig.  Og så kommer vi til det helt store problem: Så er DU forkert, og der er noget galt med dig som menneske. Du bliver u-menneskelig. Dermed kan jeg også behandle dig derefter.

Jeg vil gerne tilbyde dig og andre omkring dig intet mindre end en frisættelse: Ingen fatter, fordi ingen kan fattes. Et menneske handler menneskeligt, medmindre det er i omstændigheder, som får vedkommendes umenneskelige sider frem. Det betyder, at der altid er mere at forstå.

Når tiden og ressourcerne ikke er der til at hoppe videre på forståelsesvippen, må vi nøjes med at huske på, at vi sidder tilbage med en forståelse, vi må bruge bedst muligt – stadig med plads til alt det, vi ikke har fattet. For det vigtige er i virkeligheden ikke den fælles forståelse. Det er fællesskabet. Og det er det, vi til stadighed skaber ved at give plads til det, vi ikke har fattet og derfor vil forstå endnu mere.

Har du fattet det? Selvfølgelig ikke, hvis jeg har skrevet det her godt nok.

 

Skal vi hjælpe dig med at finde den perfekte foredragsholder til dit arrangement?

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.