Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Hvordan introducerer man en foredragsholder?

Hvordan introducerer man en foredragsholder?

Tilbage til blog

27. oktober 2020

Det kan måske lyde som en simpel opgave. Men det er det langt fra. Det er arrangøren, der slår hele tonen an for foredraget, og derfor er præsentationen vigtigere, end du tror! Vi har spurgt foredragsholder og kommunikationsekspert Rune Strøm, hvad der er det vigtigste, når man som arrangør skal præsentere en foredragsholder for et større eller mindre publikum. 

Hvordan man bedst introducerer en foredragsholder afhænger meget af, hvilken foredragsholder det er, der skal tale. Skal du fx præsentere Svend Brinkmann vil indholdet oftest være mere fagligt, hvor en præsentation af Preben Elkjær vil være mere underholdningspræget. Derfor skal du tilpasse din præsentation til foredragets tema og stemning. 

Rune anbefaler, at man som arrangør er proaktiv inden foredraget. Måske er du allerede i dialog med foredragsholderen omkring alt det praktiske, udnyt det og få en god snak om, hvilken måde foredragsholderen gerne vil præsenteres på. Så er du bedre forberedt og dermed vil præsentation og foredrag føles mere som en helhed for dit publikum.  

Ved større events har du måske en moderator, som skal præsentere alle de foredragsholdere, der skal tale på dagen. Det er vigtigt, at denne moderator også har en dialog med foredragsholderne inden, så vedkommende kan matche præsentationen med formålet for eventet og ikke mindst indholdet i foredragene. 

Det er arrangøren, der skaber nærvær og opmærksomhed før selve foredraget begynder. Dvs. at arrangøren skal sørge for at få ro i salen og få rettet publikums opmærksomhed mod scenen. Og her er det altafgørende, at du ikke begynder at snakke, før folk sidder ned og har øjenkontakt med dig. Stil dig midt på scenen, kig ned i gulvet, kig derefter ud på publikum, vent til de opdager dig og har øjenkontakt med dig, og først der bør du begynde at tale. 

Når du har publikums opmærksomhed kan du passende byde velkommen, og indled så med det praktiske. En god præsentation består af to blokke: det praktiske og selve præsentationen af foredraget. De praktiske ting er informationer om pauser, toiletter, evt. bogsalg og signering og Q&A’s, hvis det er en del af foredraget. Når du er færdig med de praktiske informationer træder du fire skridt til venstre, og så begynder du præsentationen af din foredragsholder.

Her kan du byde velkommen og f. eks. sige: “Tak fordi I er kommet i dag. Jeg kan mærke, at I glæder jer, og det kan jeg godt forstå. Vi skal nemlig have en helt særlig person på scenen om lidt.” Fortæl evt. lidt kort om foredragsholderen her. Ifølge Rune er der som foredragsholder ikke noget værre end at skulle gå på scenen lige efter anvisninger til toiletterne. Afslut din præsentation af foredragsholderen med at bede dem tage godt imod den person, som kommer på scenen om lidt. En god og skarp præsentation varer mellem 2 og 5 minutter. 

Og så de vigtigste råd: Træd i baggrunden. Du er arrangør, og det er ikke dig, publikum er kommet for at høre. Anvend headset i stedet for mikron, husk åbent kropssprog, og vær ikke bange for at holde pauser i din præsentation. Det fanger folks opmærksomhed og bygger stemningen op. Det gør publikum klar til at lytte.

Skal vi hjælpe dig med at finde den perfekte foredragsholder til dit arrangement?

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.