Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Interview

Interview med Mads Herschend

Tilbage til blog

23. oktober 2023

Hvad handler dine foredrag om?
Jeg interesserer mig for forandringer, adfærd og arbejdsglæde. Det er det, mine foredrag handler om. De handler om, hvordan vi med små konstante justeringer i hverdagen kan placere os bedre i feltet – både individuelt og som hold. Og herigennem nå vores mål, gå gladere på arbejde og være en bedre kollega. Jeg arbejder med mine metaforer fra cykelsporten – men teorierne bag har fundament i adfærdsvidenskaben.

Hvem er foredragene målrettet?
Mine foredrag henvender sig til arbejdspladser, hvor bare én af følgende faktorer har betydning: samarbejde, high performance, at gå glad på arbejde, at nå sine mål, forandringer og udfordringer. Dvs. private og offentlige arbejdspladser. Ud fra indledende møde bliver foredraget tilpasset den specifikke arbejdsplads i forhold til eksempler, indsigt i deres hverdag, temperament osv.
Foredraget er underholdende – og der er plads til et smil på læben samtidigt med, at der bliver sat gang i refleksionerne direkte til deres hverdag. Foredraget bliver gjort konkret med eksempler fra deltagernes hverdag på deres egen arbejdsplads.

Hvad håber du, at folk tager med fra dit foredrag?
Jeg håber helt overordnet, at folk går fra foredraget med en igangsat refleksion. Det er nemlig her, det vigtige begynder at ske.

Aktuelle emner kunne være:
– At vi hver især kan tage et valg om vores indstillingen til det, vi møder. Og et valg om hvilken indstilling, vi vælger at møde og påvirke vores kolleger med.
– At det ikke er det store mål og de flotte målsætninger, der er det vigtigste… Men at det derimod er vejen mod målet – den indsats der skal lægges for at nå dertil. Det er vores små justeringer og handlinger hver dag, der er nøglen til at rykke sig, forandre noget, nå sine mål.
– En fælles reference! At deltagerne efter foredraget har en fælles reference at gå til hinanden med og snakke ud fra. Det ser jeg som en stor værdi i foredraget.

Hvad er din bedste oplevelse som foredragsholder?
Min bedste oplevelse…? Jeg drejer den og siger: DE bedste oplevelser, det er, når jeg i løbet af foredragene mærker en spørgelyst. Og at folk er kritiske og udfordre det, jeg kommer med. For her har jeg skubbet lidt til nogle tankegange. Det synes jeg helt personligt er det fedeste ved at holde foredrag på arbejdspladser. Den helt konkrete bedste oplevelse… Der mange rigtigt sjove oplevelser. Men en af de helt store, det var nok at stå på Bremen foran over 500 ledere. Det er bare en ikonisk scene at stå på.

Hvordan forbereder du dig, når du skal holde foredrag?
Hmmm… Jeg har en række ting, jeg skal have afklaret inden foredraget. Jeg holder et møde med min opdragsgiver og får et godt indblik i deres hverdag. Det er vigtigt for mig for at kunne være nærværende til selve foredraget – og for at kunne snakke ind deres verden – uden at gøre mig klog på den. Hernæst er der selve turen til foredraget. På de længere ture rundt i landet hører jeg
forskellige lydbøger. Og c. 45min før ankomst, så har sætter jeg min foredrags-spilleliste på – og skråler alt for højt med på sangene i bilen!

Hvorfor fylder arbejdsglæde hos dig?
Fordi jeg helt grundlæggende synes, at det er træls at skulle bruge sit liv et sted, hvor man er hver dag, hvis man ikke går derfra med bare en smule overskud. Selvfølgelig er nogle dage mere langhårede end andre… Men for at vi kan komme hjem med overskud til vores nærmeste – så skal vi have nogle gode dage, hvor vi bliver udfordret fagligt, hvor vi kan bidrage, og hvor vi bliver værdsat for vores arbejde. Arbejdsgivermæssigt så er det jo også en konkurrenceparameter, som man må forholde sig til. Gode medarbejder søger jo derhen, hvor der er godt/sjovt/spændende at være. Derfor fylder arbejdsglæde for mig. Og det er et mega spændende område.

Hvorfor tror du vaner og adfærd er et så stort emne?
Adfærd er nøglen til alt… Det er måske stort at sige – men adfærd er jo det, der skaber forskellen. Adfærd er det afgørende i forandringer – enten som drivkraft til
forandringen eller som resultat af forandringen. Vaner – som er et stort område i adfærdspsykologien – er bare spændende! Det er et interessant emne, fordi de for rigtigt mange er pisse svære at arbejde med. Det kræver forståelse af vaners opbygning – og det modsatte altså nedbrydning – for at kunne arbejde med dem på en måde, hvor vi ikke skal spille hele puljen på vores viljestyrke og motivation… For de to faktorer er langt fra lige så stærke som vaner.

Hvorfor skal vi blive bedre til at arbejde med vaner?
Vaner kan hjælpe os med at blive den person, du gerne vil være – både privat og professionelt. Vaner og små justeringer kan få os til at være mere produktive, komme i bedre form osv. Men de kan også få os til at være mere nærværende med vores børn og ægtefæller. Være bedre til at holde vores sociale relationer ved lige.
Skåret helt ind til benet kan vi sige, at de ting, du opnår og lykkes med, det er et
udtryk for dine vaner – både gode og dårlige.

Har du nogle råd til at arbejde med vaner?
Man kan jo starte med at gøre den ønskede adfærd helt konkret. F.eks. ved at stille en række spørgsmål og klarlægge:
– Hvad er det helt konkret, vi ønsker at opnå eller ændre?
– Hvad gør vi allerede af forskellige indsatser, som bidrager til dette?
– Hvad bliver vi nødt til at tilføje af små justeringer og handlinger for at opnå
det ønskede mål?
– Hvad bliver vi nødt til at stoppe med at gøre – og måske helt fjerne
muligheden for – for at opnå det ønskede mål?
Jeg har en masse andre råd til at arbejde med vaner. Jeg kommer gerne og holder et foredrag om det….

Hvor får du selv inspiration fra til de foredrag, du holder?
Jeg er nysgerrig… Jeg følger med i nye indsigter fra adfærdsvidenskaben. Jeg noterer forskellige hverdagssituationer, som jeg kan bruge som gode eksempler. Jeg elsker at sparre med folk i netværket på forskellige emner og situationer. Det er måden, jeg finder inspiration – ved at være nysgerrig.

Hvordan adskiller du dig fra andre foredragsholdere inden for samme felt?
Jeg formår at komme med min egen historie og kombinere den med konkrete og brugbare redskaber, som deltagerne kan benytte i deres arbejde. Jeg arbejder med mine egne metaforer, som er direkte relaterbare til de forskellige arbejdspladser, jeg besøger. Det gør, at jeg adskiller mig fra andre foredragsholder. For jo – der er mange andre, der har valgt at snakke om forandringer, arbejdsglæde og adfærd. Og som gør det godt og er pisse dygtige! Men der er ikke andre, der kan gøre det med den vinkel og indgang til det, som jeg har. Jeg kan og vil ikke gemme mig bag emnet – men bringer mig selv i spil og gør det nærværende.

Mads Herschend er adfærdsmekaniker, foredragsholder og tidligere cykelrytter i den danske A-klasse med ekspertise i adfærd, forandringer og arbejdsglæde.

Skal vi hjælpe dig med at finde den perfekte foredragsholder til dit arrangement?

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.