Gå til primært indhold Gå til footeren

Er selvkontrol vigtigere end nogensinde for børn og unge?

Selvkontrol er afgørende for børns trivsel, men nutidens samfund gør det sværere at udvikle denne evne. Ny forskning viser, at børn med lav selvkontrol er særligt sårbare over for sociale mediers negative effekter. Heldigvis kan selvkontrol styrkes gennem målrettet støtte – men hvordan skaber vi de rette rammer?

Rune Kappel
Cand.psych.aut., chefpsykolog og forfatter

I mange år har psykologisk forskning vist en tæt sammenhæng mellem børns og unges trivsel og deres grad af selvkontrol. Evnen til at regulere impulser, fastholde opmærksomhed og modstå fristelser er afgørende for både akademisk succes, sociale relationer og generel livskvalitet. I dag ser denne sammenhæng ud til at være endnu mere kritisk, især fordi sociale medier forstærker nogle af de udfordringer, som lav selvkontrol kan medføre. Ny forskning peger på, at børn og unge med lav selvkontrol er særligt udsatte for de negative konsekvenser af sociale medier. Dette kan føre til øget stress, lavere selvværd og større risiko for afhængighedslignende adfærd. (Læs mere her).

Kan vi styrke børns selvkontrol?

Heldigvis er selvkontrol en færdighed, der kan udvikles. Inden for den praktiske psykologi har vi i lang tid vidst, at vi kan styrke børns og unges evne til selvregulering gennem målrettet træning og støtte. Dog ser vi desværre også tegn på, at nutidens samfund i mindre grad understøtter denne udvikling. Forandringer i opdragelse, uddannelsessystemet og den generelle kultur har skabt et miljø, hvor børn får færre muligheder for at øve sig i selvkontrol, samtidig med at kravene til denne evne stiger.

Dette skaber en bekymrende dobbelteffekt: Unge vokser op i en verden, der i ringere grad hjælper dem med at opbygge deres selvkontrol, men samtidig stiller højere krav til netop denne færdighed. Dette kan være en af de væsentlige årsager til, at vi ser en stigende mistrivsel blandt unge i dag.

Hvad kan vi gøre?

Forældre, lærere og andre fagfolk spiller en afgørende rolle i at styrke børns og unges selvkontrol. Vi skal arbejde aktivt for at skabe miljøer, der giver dem mulighed for at træne deres evne til at regulere følelser, håndtere frustration og modstå øjeblikkelige fristelser. Og forskning viser heldigvis at vi kan gøre rigtigt meget. Selvkontrol er i høj grad en evne der udvikles som en konsekvens af det miljø man vokser op i, og er ikke bare genetisk. Med de rigtige greb kan vi søge chancerne for at børn og unge begynder at træffe og realisere bedre valg for dem selv.

Send en forespørgsel på Rune Kappel

Booking og forespørgsel

Send en forespørgsel her på Rune Kappel

Fandt du blogindlægget inspirerende? Du kan booke Rune Kappel til dit event. Kontakt os i dag og hør mere om mulighederne.

Om foredragsholderen

Cand.psych.aut., chefpsykolog og forfatter
Gå til foredragsholderens profil

Andre blogindlæg