Gå til primært indhold Gå til footeren

Hvad er situationsbestemt ledelse?

Forestil dig to medarbejdere i samme team: Den ene er ny og fuld af gåpåmod, men famler i opgaverne. Den anden er erfaren og selvkørende – og bliver demotiveret, hver gang du blander dig. Skal de ledes på samme måde? Ledelse handler ikke om én metode, der passer til alle. Det er netop her situationsbestemt ledelse kommer i spil. En fleksibel model, der hjælper dig med at aflæse situationen, vurdere den enkelte medarbejders udviklingsniveau – og tilpasse din ledelsesstil derefter.

Teorien bag situationsbestemt ledelse

Modellen blev udviklet af Paul Hersey og Ken Blanchard, og bruges i alle slags organisationer, uanset om det er på et større plan eller som daglig ledelse i mindre teams. Her dykker vi ned i teorien, modellen, fordelene og hvordan du kan bruge situationsbestemt ledelse i praksis – med inspiration fra nogle af Danmarks førende foredragsholdere på området. 

Grundtanken bag situationsbestemt ledelse er: Der findes ikke én rigtig måde at lede på. I stedet justerer lederen sin adfærd afhængigt af medarbejderens evner og motivation i den konkrete situation.

Teorien blev første gang introduceret i 1969 som The Life Cycle Theory of Leadership og siden videreudviklet til Situational Leadership Model. Her skelnes der mellem to nøglefaktorer:

  • Medarbejderens kompetence

  • Medarbejderens engagement/motivation

Koblingen af disse faktorer afgør, hvilken ledelsesstil der er mest effektiv.

Situationsbestemt ledelse kan sammenlignes med og forklares i forlængelse af nyere ledelsestilgange som værdibaseret ledelse, frisættende ledelse og bæredygtig ledelse – hvor relation, mening og kontekst også er i centrum.

“Ledelse er ikke kun et spørgsmål om opgavefordeling – men om mening, motivation og retning.”

Oplev et foredrag af Christian Ørsteds foredrag, ledelsesrådgiver og forfatter til bestsellerne "Livsfarlig ledelse" og "Fatale forandringer", og bliv klogere på bæredygtig ledelse

Er I nysgerrige på bæredygtig ledelse og psykologisk tryghed, kan Christian Ørsted gør jer klogere på dette i hans foredrag "Psykologisk tryghed og ‘Den frygtløse organisation’"

 

Situationsbestemt ledelse model: de 4 udviklingsniveauer

Inden for teorien og praksissen af situationsbestemt ledelse, kan I støde på modellen om de 4 udviklingsniveauer. Modellen opdeler medarbejderens udvikling i fire faser – fra nybegynder til selvkørende. 

U1 – Lav kompetence, høj motivation

Medarbejderen er ny og motiveret, men mangler erfaring. Her har vedkommende brug for klare instruktioner og tæt opfølgning.

U2 – Nogen kompetence, lav selvtillid

Efter de første opgaver daler motivationen, og medarbejderen bliver usikker. Her er det vigtigt med opmuntring og hjælp til at se egne fremskridt. Det minder om bæredygtig ledelse, hvor psykologisk tryghed og udvikling går hånd i hånd.

U3 – Høj kompetence, svingende engagement

Kompetencen er til stede, men engagementet svinger. Måske føler medarbejderen sig undervurderet eller uinspireret. Her hjælper en støttende og lyttende leder – som i værdibaseret ledelse, hvor engagement skabes gennem formål og retning.

U4 – Høj kompetence og høj motivation

Selvkørende og ansvarsbevidste medarbejdere, der har brug for frihed og mulighed for at tage ejerskab – det ideelle udgangspunkt for frisættende ledelse, hvor rammerne er brede, og tillid er det bærende element.

 

Oplev et foredrag af Christian Groes, forsker, forfatter, antropolog og ekspert i ledelse, magt, diversitet - og bliv klogere på værdibaseret ledelse

Christian Groes klæder jer på til værdibaseret ledelse i hans foredrag "Gid min chef var høvding - sådan får vi de ledere, vi fortjener".

 

De 4 ledelsesstile i situationsbestemt ledelse

Udover modellen for udviklingsniveauerne, opereres der også med 4 med fire ledelsesstile i situationsbestemt ledelse (S1–S4), som matches med de fire udviklingsniveauer. Den forløber sig således:

S1 – Instruerende stil

Lederen giver præcise anvisninger og overvåger medarbejder(ne) tæt. Passer til medarbejdere i U1.

S2 – Coachende stil

Lederen forklarer beslutninger og lytter til input. Ideel til medarbejdere i U2, hvor støtte og instruktion skal balanceres.

S3 – Støttende stil

Lederen opmuntrer og støtter. Medarbejderen inddrages i beslutninger. Bruges til U3.

S4 – Delegerende stil

Lederen overlader ansvar og beslutningstagning. Passer til selvkørende medarbejdere i U4.

Her går situationsbestemt ledelse hånd i hånd med frisættende ledelse, hvor lederen løbende vurderer, hvor der skal slippes tøjler – og hvor de stadig skal holdes.

 

Ann-Christina Matzen Andreasen er forfatter og ekspert i frisættende ledelse, og hun vil gøre jer klogere på netop den form for ledelse.

I Ann-Christina Matzens foredrag "90 procent ledelsesløs metode i virkeligheden" får I indsigt i hvordan frisættende ledelse udføres i praksis - som blandt andet bidrog til at den virksomhed som Ann-Christina er virksomhedsleder for tre år i træk fået titlen som ”Europas bedste offentlige arbejdsplads”.

 

Fordele og ulemper ved situationsbestemt ledelse

 

Fordele

  • Skaber individuel motivation

  • Understøtter personlig udvikling

  • Øger ledelsesmæssig fleksibilitet

  • Gør ledere mere bevidste om relationer

Ulemper

  • Kræver høj situationsfornemmelse

  • Tidskrævende, især i store teams

  • Risiko for fejlmatch mellem stil og niveau

  • Ikke alle ledere er komfortable med at skifte stil

 

Sådan bruger du situationsbestemt ledelse i praksis

Modellen kan bruges i daglig ledelse ved at følge tre trin:

  1. Vurder opgaven – Hvor kompleks er den, og hvor vigtigt er resultatet?
  2. Vurder medarbejderen – Hvilket udviklingsniveau befinder vedkommende sig på?
  3. Vælg den rette ledelsesstil – Tilpas graden af støtte og kontrol.

 

Eksempel:
En nyansat salgsmedarbejder (U1) skal introduceres til CRM-systemet. Her kræver opgaven en instruerende stil (S1). Efterhånden som vedkommende bliver mere selvstændig (U3), kan lederen skifte til en støttende stil (S3) – og til sidst måske delegere (S4), i tråd med både frisættende og værdibaseret ledelse.

 

Situationsbestemt ledelse og personlighedstyper

Det er en fordel at kombinere modellen med viden om personlighedstyper – fx MBTI eller JTI – når du vurderer en medarbejders præferencer og behov.

Nogle foretrækker struktur og klarhed (S1), mens andre trives bedst med frihed og ansvar (S4). Her kommer både situationsbestemt, frisættende og bæredygtig ledelse til deres ret: Ledelse bliver en samtale fremfor en instruktion.

 

Book et foredrag om situationsbestemt ledelse

Vil du dykke endnu dybere ned i situationsbestemt ledelse og få konkrete værktøjer til at bruge modellen i din hverdag?

Hos Athenas finder du dygtige foredragsholdere, der formidler de mange facetter af ledelse med energi, eksempler og indsigt. Få en ny forståelse af, hvordan god ledelse afhænger af øjet, der ser.

Forespørg foredrag her