Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

Udforsk nazismens mørke: koncentrationslejrens rædsler

Peter Langwithz Smith

Foto: Christen Bergh

Peter Langwithz Smith

Forfatter, tidl. lektor og anerkendt som Danmarks førende ekspert i Auschwitz

Forespørg nemt på pris og dato
Uforpligtende forespørgsel på Peter Langwithz Smith

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Peter

Lecture icon

Foredrag

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Peter Langwithz Smith er ekspert i nazisme og har ud over en lang række foredrag om koncentrationslejre været kommentator på TV 2 om Auschwitz. I næsten tres år har han indgående beskæftiget sig med nazismen, herunder især jødeforfølgelserne og rædslerne i koncentrationslejrene Auschwitz og Neuengamme.

Et foredrag giver jer:

  • Dybdegående indsigt i nazismens rædsler og koncentrationslejrenes historie i Auschwitz og Neuengamme
  • Anmelderroste perspektiver baseret på årtiers forskning og erfaring
  • Mulighed for at forstå fortidens begivenheder og deres indvirkning på nutiden

Danmarks førende ekspert i Auschwitz

Med dyb indsigt og passion udforsker Peter Langwithz Smith historiens mest gruopvækkende kapitler. Troen på, at ved at forstå fortiden kan vi forme en bedre fremtid. I en tid præget af politisk polarisering og stigende intolerance er det afgørende at lære af historiens fejltagelser.

Med tres års erfaring og en imponerende portefølje af bøger og foredrag er Peter Langwithz Smith en autoritet inden for denne niche og anerkendt som Danmarks førende ekspert i Auschwitz. Disse studier har kastet tre anmelderroste bøger af sig: ”Auschwitz – En beskrivelse” (2004), ”Koncentrationslejren Neuengamme 1938-1945” (2012) samt hans hovedværk ”Dødens Bolig. Auschwitz-Birkenau”(2019). I perioden 2004 til 2023 var han guide på rejser til Krakow og Auschwitz.

Peter Langwithz Smith kommer med en baggrund som cand.mag. i tysk og dansk fra Århus Universitet, hvor han også underviste i tysk litteratur. Fra midten af 70’erne til sin pensionering i 2010 arbejdede han som gymnasielærer, heraf 31 år ved Esbjerg Statsskole.

Book et foredrag med Peter Langwithz Smith, der tilbyder en unik mulighed for at lære af fortiden og forhindre gentagelse af historiens mørke kapitler.

Se foredrag med Peter Langwithz Smith
Peter Langwithz Smith foredrag

Dødens bolig: Auschwitz-Birkenau

Dødens bolig: Auschwitz-Birkenau; er en dybdegående udforskning af historien bag en af ​​de mest dystrekapitler i menneskehedens historie. Peter Langwithz Smith, en anerkendt dansk forfatter og ekspert i nazismens rædsler, guider publikum gennem koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau. Med omhyggelig forskning og personlige fortællinger fra overlevende fanger kaster han lys over de grusomheder, der fandt sted bag pigtrådene.

Gennem en nøgtern og grundig gennemgang beskriver Peter Langwithz Smith ikke kun de historiske begivenheder, men også de psykologiske og sociale mekanismer, der gjorde massemyrderierne mulige. Fra etableringen af lejren i 1940 til befrielsen i 1945 udforsker han hverdagen for fangerne, tvangsarbejdet, kulturelle aktiviteter og de grusomme medicinske eksperimenter, som nazisterne udførte.

Peter Langwithz Smith er forfatteren bag; Dødens bolig fra 2019 om koncentrationslejrene Auschwitz-Birkenaus rædselsvækkende historie. Hans foredrag er dog ikke kun en barsk og nødvendig historietime, men en mulighed for at reflektere over menneskets natur og samfundets ansvar. Publikum forlader salen med en dybere forståelse af fortidens rædsler og med en forpligtelse til at sikre, at sådanne begivenheder aldrig gentager sig.

Book et foredrag med Peter Langwithz Smith og få en fornyet indsigt i vores samfunds ansvar for at forhindre gentagelse af sådanne tragedier – og vær med til at skabe denne vigtige dialog.

Peter Langwithz Smith foredrag

Neuengamme - glemte rædsler tæt på Hamborg

Mens navne som Auschwitz og Dachau er velkendte, ligger Neuengamme ved Hamborg i skyggen af disse berygtede steder. Men for mange danskere vækker Neuengamme stadig ubehagelige minder. Det var her, størstedelen af de 6000 danske fanger i koncentrationslejr endte under besættelsen.

I dette foredrag af Peter Langwithz Smith gives for første gang en omfattende fortælling om lejrens historie på baggrund af hans bog af samme navn. Med udgangspunkt i både tyske og danske kilder skildres dagliglivet i lejren med arbejde, sygdom, mishandling og forsøg på modstand. Forfatter og ekspert i nazismen Peter Langwithz Smith fortæller om lejrens historie, om den endelige evakuering og det efterfølgende retsopgør.

Lad Peter Langwithz Smith føre jer ind i Neuengammes mørke kapitler og bliv med dette foredrag klogere på en overset del af nazisternes terrorregime.

Referencer

Auschwitz - En beskrivelse

Koncentrationslejren Auschwitz er symbolet på Tysklands og Europas store kollektive traume. Mange vidnesbyrd fra overlevende fanger lægger vægt på rædslerne, der var så omfangsrige, at de er svære at sætte ord på. Netop den ufattelige gru forsøger forfatter Peter Langwithz Smith at beskrive i denne bog. Det er en nøgtern, men grundig beskrivelse og gennemgang af historien bag Auschwitz: Om de mennesker, der blev fængslet i lejrene, om forbrydelserne og dagligdagen og om processerne, der fulgte i kølvandet på anden verdenskrigs afslutning. Peter Langwithz Smith (f. 1945) er en dansk forfatter og lektor. I mere end 30 år var han ansat ved Esbjerg Statsskole, hvor han underviste i dansk og tysk. Ved siden af sit lektorat har han skrevet flere bøger om holocaust og dans-tysk historie, herunder “Dødens bolig” fra 2019 om koncentrationslejrene Auschwitz-Birkenaus rædselsvækkende historie. Dagbladet Politiken tildelte bogen seks hjerter og kaldte den fremragende.

Dødens bolig - Auschwitz-Birkenau

En grundig, omfattende og tankevækkende historisk monografi om koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau fra grundlæggelsen til tiden efter befrielsen.Navnet Auschwitz udløser hos mange automatisk en fornemmelse af genkendelighed, man ved hvad det drejer sig om, i store træk. Mange har besøgt stedet, set film om det og heldigvis vil mange gerne vide mere om det sted, der står som symbol på den vestlige civilisations fallit. Hvordan kunne et højt civiliseret folk som det tyske begå forbrydelser som dem, der fandt sted i koncentrations- og udryddelseslejrene? Hvordan kunne begavede teknokrater uden at ryste på hånden designe fabrikker til massemord? Hvordan kunne den tyske kultur, som vi skylder så meget, frembringe så megen ondskab?Dødens bolig er en videnskabeligt funderet fremstilling af hele lejrens historie fra starten i 1940 til områdets historie efter krigen. Alle aspekter fra etablering, tvangsarbejde over prostitution, kultur og sport til sygdom og masseudryddelse behandles. Det er en barsk, men nødvendig historie. Bogen er rigt illustreret med originalt fotografisk materiale, fangers tegninger og forfatterens egne fotografier fra lejren i dag.

Neuengamme - 1938-1945 - koncentrationslejren

Neuengamme – Koncentrationslejren 1938-­1945 af Peter Langwithz Smith er en grundig, omfattende og tankevækkende historisk beretning om koncentrationslejren Neuengamme – den lejr der modtog langt størstedelen af de 6000 danskere, der blev deporteret til tyske kz-lejre. 350 danskere var blandt de over 50.000 mennesker, der mistede livet her.

For første gang på dansk gives en samlet fremstilling af koncentrationslejren Neuengammes historie og de vilkår, som fangerne måtte udstå i dette nordtyske helvede. Peter Langwithz Smith fortæller med udgangspunkt i både tyske og danske kilder indgående om dagliglivet i lejren med arbejde, sygdom, mishandling og henrettelser – men også om de forsøg på modstand og oprør, der opstod i løbet af lejrens levetid. Blandt de, der blev interneret i Neuengamme, var blandt andre Aksel Larsen, som vendte hjem til Danmark med Folke Bernadottes hvide busser. Bogen fortæller hele historien fra lejrens grundlæggelse til dens opløsning, den endelige evakuering af de indsatte ved krigens afslutning og det efterfølgende retsopgør.

Bogen er rigt illustreret med både fotos og nogle helt fantastiske tegninger, som enkelte af fangerne har tegnet. Neuengamme – Koncentrationslejren 1938-1945 er et rystende monument over ofrene for den nazistiske ondskab og brutalitet, som den udspillede sig på netop dette sted.

Uforpligtende forespørgsel på Peter Langwithz Smith

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31

Foredragsemner med Peter Langwithz Smith