Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover2

Få et indblik i hvor verden bevæger sig hen fra en af de største aktører i dansk udenrigspolitik gennem 50 år

Ulrik Federspiel

Ulrik Federspiel

Tidl. topembedsmand og ambassadør, nu formand for Det Udenrigspolitiske Selskab. En af de største aktører i de sidste 50 års danske udenrigs– og sikkerhedspolitik, samt af storpolitikken globalt

Forespørg nemt på pris og dato
Uforpligtende forespørgsel på Ulrik Federspiel

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Ulrik Federspiel er en af Danmarks mest erfarne embedsmænd, med næsten 40 år i det offentliges tjeneste. Han har besiddet de højeste poster som både ambassadør og departementschef og været den grå eminence og aktør for skiftende regeringer i alle disse år. Han har udgivet bogen Et diplomatisk liv om sine erfaringer.  

Et foredrag med Ulrik Federspiel giver dig:

  • Viden om, hvad der foregår bag kulisserne i international politik, til at forstå hvilken verden vi befinder os i og bevæger os hen
  • Forståelse for hvorledes dansk udenrigspolitik bliver til og hvorledes diplomatiet virker
  • Overblik over de lange linjer i dansk udenrigspolitik gennem århundreder til i dag

Ulrik Federspiel er nok en af dem, der ved mest om udenrigspolitik i Danmark. Han har selv deltaget i udformningen af dansk udenrigspolitik fra Danmarks indtræden i EF, over den såkaldt fodnoteperiode i 1980’erne om dansk sikkerhedspolitik til de to afstemninger om Maastrichttraktaten om EU i 1992 og 1993 til Danmarks første store militære engagement efter 2. Verdenskrig i ex-Jugoslavien.

Han var som ambassadør i Washington i 00’erne dybt involveret i vores militære engagement i Afghanistan og Irak. Hjemme igen som direktør for Udenrigsministeriet var han den centrale embedsmand som regeringen brugte til at løse Muhammedkrisen, den største udenrigspolitiske krise siden 2. verdenskrig. Om dette og mange andre begivenheder i dansk udenrigspolitik har han holdt mange foredrag både i Danmark og udlandet. Senest har han udgivet bogen Et diplomatisk liv, som er anmelderrost og meget omtalt.

Med Ulrik Federspiel får du et indblik, som du ikke kan få af andre, i såvel dansk som international politik de sidste 40 år. I en ung alder blev han direktør (nu departementschef) for Udenrigsministeriet, da Uffe Ellemann-Jensen var udenrigsminister. Da Poul Nyrup Rasmussen blev statsminister hentede han Federspiel over i Statsministeriet som sin departementschef.

Senere har han været ambassadør i Washington i de skelsættende år med 9/11 og Afghanistan- og Irakkrigene. Senere hentede Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmussen Federspiel hjem igen, for helt usædvanligt for anden gang at blive direktør for Udenrigsministeriet. Fra 2009 har han været tilknyttet virksomheden Haldor Topsøe og har i dag også en lang række andre hverv som formand for Det Udenrigspolitiske Selskab, formand for NGO’en Cross Cultures og Associate Dean ved Aarhus Universitets Business and Social Sciences fakultet.

Se foredrag med Ulrik Federspiel
Ulrik Federspiel foredrag

Verden efter Ukraine krigen

Krigen i Ukraine vil ændre betydeligt på den geopolitiske balance i Verden. Det vil blive den største geopolitiske ændring siden Anden Verdenskrig.

Federspiel har i hele sin professionelle karriere såvel i diplomatiet som i erhvervslivet beskæftiget sig med geopolitik.

Han vil gøre rede for forandringerne i Europa, i forholdet Europa-Rusland, Europa-USA og forholdet til Kina.

Det vil han blandt andet gøre ud fra sit personlige kendskab til nogle af de centrale aktører i for eksempel Rusland, Kina, USA. Han vil i denne forbindelse også komme med at bud på, hvorledes han tror Ukraine krigen ender.

Ulrik Federspiel foredrag

Forholdet Danmark/Europa-USA

Anders Fogh Rasmussen har offentligt om Federspiel sagt, at han nok er ”den enkeltperson i Danmark, som har haft størst betydning for det gode og tætte forhold mellem Danmark og USA”.

Ulrik Federspiel vil med udgangspunkt i forholdet i dag, trække trådende tilbage til 2. Verdenskrig og perioden indtil i dag, hvor forholdet har bevæget sig op og ned. Han vil også komme ind på, hvad forholdet betyder for Danmark.

Endelig vil han komme ind på præsidentvalget i USA. Federspiel har i over 10 år boet i USA, heraf 9 år ved ambassaden i Washington. Han er derfor en af de største kendere af amerikansk politik og kender hver valgkreds i detaljer. Han har personligt mødt de to præsidenter, Trump og Biden, mange gange, og giver et personligt portræt af dem.

Ulrik Federspiel foredrag

Kriser i den danske udenrigspolitik

Jyllandsposten har om Federspiel skrevet, at ”Man kan diskutere, hvilken af Danmarks udenrigspolitiske kriser i nyere tid, der har været den største og dybeste. Men det kan ikke diskuteres, at det var Ulrik Federspiel, som stod for at håndtere stort set hver eneste af dem.” Og Kristeligt Dagblad har anmeldt hans bog under overskriften ”Et langt liv i arbejdet med at sikre landet mod udenrigspolitiske skybrud”.

I dette foredrag fortæller Federspiel om nogle af de mange kriser, han har været med til at løse som for eksempel den politiske konflikt i Folketinget om Danmarks atompolitik og folketingsvalget om det i 1988, om befolkningens nej til Maastrichttraktaten om EU i 1992 og ja’et et år efter med uro og politiets skud i Københavns gader for første gang siden 2. verdenskrig. Terrorhandlingerne den 11. september 2001 i New York, Pennsylvania og Washington og krigene mod Afghanistan og Irak og frigivelsen af den danske al-Qaeda-kriger.

For første gang gives der en samlet fremstilling af, hvorledes Muhammedkrisen udspillede sig med afbrænding af ambassader og mordtrusler mod danske ambassadører og Federspiel selv, og hvorledes krisen blev løst. Der gives også en spændende beretning af, hvorledes det lykkedes at evakuere 6000 danskere fra det krigshærgede Libanon på under 14 dage i 2006. 0g hvorledes det ved hårde og nervepirrende forhandlinger lykkedes at få frigivet gidsler på et dansk fartøj, der var kapret ud for Somalias kyst. Fortællingerne krydres med personlige anekdoter, fra de mange dramatiske situationer.

Ulrik Federspiel foredrag

Møder med politiske koryfæer

Med åbenhed, diplomatens sans for detaljer, og med humor fortæller Federspiel om sine møder og sit samarbejde med så forskellige politiske koryfæer som Uffe Ellemann-Jensen, Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Svend Auken, Per Stig Møller, Anders Fogh Rasmussen, Nancy og Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Nelson Mandela, George H.W. Bush, George W. Bush, Donald Trump og Joe Biden.

Federspiel gør sig i sit foredrag også nogle overvejelser over, hvor meget personer og personlige relationer betyder i politik, inklusive i international politik.

Ulrik Federspiel foredrag

Fra embedsmand til erhvervsmand

Berlingske Business skrev i den 10. marts 2020 om Federspiel ” Mange års erfaring gør ham i stand til at læse det politiske spil, knytte de rigtige kontakter og forhandle”

Federspiel er den første departementschef, der er gået til en direktørstilling i det private erhvervsliv. Fra direktørstillingen (nu departementschef) for Udenrigsministeriet blev Federspiel i 2009 tilbudt stillingen som dirktør i Haldor Topsøe med ansvar for de internationale relationer.

I sit foredrag beskriver Federspiel levende forskelle og ligheder mellem at være ansat i det offentlige og i det private erhvervsliv. Han kommer også ind på, hvor vigtigt det er at kende de lande, man handler i og deres kulturer og deres økonomi (geoøkonomi). Han giver også et bud på den verdensøkonomiske udvikling efter coronakrisen, som han mener også vil blive påvirket af den magtpolitiske udvikling (geopolitik) i verden. På denne måde hænger udviklingen i geoøkonomi og geopolitik sammen, mener han.

Federspiel er en god kender af verden, da han har rejst i og forhandlet i de fleste af verdens lande. Han giver et bud på, hvad dansk erhvervsliv især skal være opmærksom på, når man handler i udlandet.

Ulrik Federspiel foredrag

De største mulige kriser: atomvåben og klima

Federspiel har i hele sin karriere i Udenrigsministeriet fulgt atomvåbenforhandlingerne mellem Sovjetunionen og USA på nærmeste hold. Disse våbenkontrolaftaler opsiges nu en for en, hvilket gør verden et mere usikkert sted at være samtidig med, at risikoen for, at flere lande får atomvåben øges. Federspiel trækker de store linjer op for nukleare våben fra deres anvendelse to gange over Japan i 1945 til de fire gange, der har været akut fare, at de blev anvendt igen.

Klimakrisen kan ligesom a-våben ødelægge vores jord og befolkninger. Mens kernevåben kan gøre det af med os på få minutter, er klimakrisen mere langvarig men ligeså farlig. Federspiel har de sidste 10 år i Firmaet Haldor Topsøe indgående beskæftiget sig med dette emne. Han beskriver dets omfang, de internationale forhandlinger om det og mulige teknologiske løsninger.

Referencer

Uforpligtende forespørgsel på Ulrik Federspiel

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31

Foredragsemner med Ulrik Federspiel