Henter Indhold ...

Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

PÆNE PIGER BER’ IKK’ OM NOGET

PÆNE PIGER BER’ IKK’ OM NOGET

Skrevet af Majbritt Maria Nielsen

Kvinder er i fokus lige nu. Om det handler om helt basale rettigheder for piger og kvinder i lande langt herfra, om dygtige kvinder i erhvervslivet eller om kønnenes og identiteternes kamp i mødet med hinanden, så har samfundet tændt arkitektlampen over de af os, der fødes med æggeledere.

Kvinder skal ikke kun ses i en helhed – De eksisterer også i enkelthed
Det har jeg ikke skrevet en bog om. I en tid, hvor ovenstående behandles i næsten alle medier, debatter og politiske dispositioner, har jeg lagt min opmærksomhed hos hver enkelt kvinde, der har prøvet at græde sig selv i søvn, haft et angstanfald eller føler sig ensom, forkert eller isoleret. Søsterskriftet er ikke en systemkritisk bog, der handler om strukturer, patriarkater og om kampen for en berettiget ligestilling.

For når vi lukker avisen, slukker fjernsynet eller logger ud af sociale medier, så sidder mange kvinder med hænderne i et skød, de synes, der er for stort, i en sofa, de ikke synes er pæn nok til Instagram, ved siden af en partner, de ikke respekterer, eller som ikke respekterer dem, hvis de da ikke er for knust af kærligheden til at opretholde et forhold. De har måske dysfunktionelle relationer til deres forældre, fordi de ikke blev bekræftet som børn, de er måske ikke tilfredse med det sted, de står i livet, for deres job eller uddannelse føles forkert eller giver dem ikke den prestige, de tror, de ønsker. De er nervøse for, om de nogensinde får de børn, det ægteskab eller den murstenskasse, de ved, der forventes af dem, og uanset om de er blandt venner eller familie, så følger ensomheden dem. De er tidligere krænkede, mobbede, udstødte, og de har kæmpet med enten økonomien, deres vægt eller deres selvværd i så mange år, at de faktisk ikke rigtig kender dem selv uden følelsen af mindreværd. De tiltrækker de mænd, der reproducerer deres egne fejlagtige antagelser om hvem, disse kvinder er, og i vilkårlige udstrækninger af livet dukker følelsen af at være forkert eller skamfuld op, når de har allermest brug for at føle sig godt tilpas.

Det universelle slører ensomheden
Disse kvinder er jeg én af. Eller – det har jeg været. Og dét har jeg skrevet en bog om. For der sker nemlig noget rigtig fint med os mennesker, når vi siger ”det der, du gennemgår lige nu, det kender jeg godt” til hinanden, når livet kaster os ud af sadlen og ned på en mødding af manglende selvværd, gamle patologier og gentagelser af alt det dumme, grimme og forkerte. Kvinderne, jeg taler om, findes, for Søsterskriftet er skrevet på det tidspunkt i mit liv, hvor jeg havde taget nok samtaler med alle slags kvinder til at vide, at visse begivenheder, følelser og overvejelser i en kvindes liv er universelle og vil blive debatteret, sammenlignet og analyseret, hvis facaden bliver lagt forsigtigt ned, og den skræmte kvinde bag den lokkes frem med søsterkærlighed, rødvin og genkendelighed.

Fællesskabet styrker individet
Jeg har ikke svarene på alting, men jeg har hjulpet mig selv til at overvinde mange mindreværdsfølelser og meget tvivl og ensomhed, som ovenstående genererer for de af os, der tænker over livet og os selv midt i det. Realisationer, jeg gerne ville have hørt om for 5-10 år siden, men som jeg som voksen kvinde i stedet kan glæde mig over at dele med mine søsterkvinder.

Bagefter skal vi hellige os de samfundsbårne debatter og kampe – men vi skal være hele, glade mennesker, der først og fremmest ved, at vi er værd at kæmpe for.

Du kan opleve Majbritt Maria Nielsen i samarbejde med Anne Sofie Espersen på Nørrebro Teater d. 8. februar 2019 til en samtaleaften om de emner, blogindlægget berører. Majbritt kan ligeledes bookes til foredraget ”Søsterskriftet” her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev