Henter Indhold ...

Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Man kan føre sig frem eller “opføre” sig frem

Gitte Hornshøj: Tag ansvar for fællesskab på jobbet

Skrevet af Gitte Hornshøj

 

Jeg foretrækker klart det sidste!
I en stadig mere og mere fragmenteret og hurtig, foranderlig og til tider meget utryg verden, søger mange tilbage til de gamle dyder. Alt det, som vi husker som trygt.
Livet på landet med syltning, bagning, strikketøj, aftenskaffe og snitter. Det gode naboskab. Det at komme hinanden ved. Vi søger ubevidst alt det “gode”, fra før verden “gik a lave”
En tid, hvor den gode opførsel endnu ikke var gået af mode. Den tid, hvor det stadig var in at få gode manerer med i “rygsækken”,  når man flyttede hjemmefra.
Man kendte sin “Emma Gad” og brugte den med stor glæde. Så blev “fruen” pludselig “aflivet” af 68’er generationen.  Nu skulle det handle om MIG, MIG, MIG!
Vi fik trofæbørn, der fik lov til at gå i plenum om selv de mindste problemer med forældre, pædagoger og lærere. Kort sagt: Vi mistede al respekt for autoriteter.
Pludselig kunne både børn, unge og sågar voksne føre sig frem som man lystede.

Er det, eller rettere, var det sundt?
Jeg tror det næppe. For ligesom de gamle dyder vender tilbage, ja, så savner rigtig mange faktisk den kloge kone med takt og tone, Emma Gad. Fuldt forståeligt i min optik.
For Emma Gads mission var jo ganske enkelt at fjerne det grimme i samværet og fremelske det smukke. Og hvem kan ved deres fulde fem have noget imod det?
Jeg spørger blot forsigtigt. Jeg oplever i al fald, at der stadig er brug for en “Emma”, der gider. Klart i en nyfortolkning. Den gode opførsel er vigtigere end nogensinde før! Jeg oplever, at vi alle gerne vil den og savner retningslinjer.
Verden har altid haft synlige og usynlige spilleregler. Uanset om man vil eller ikke vil. Så har man, ofte uden selv at vide det, været dømt ude af “det gode selskab” – hvad det så end er for en størrelse. Men lur mig om ikke dannelse kommer fløjtende tilbage og bliver stor mode, præcis som syltning, bagning hækling etc. Noget tyder på det.

Vi taler ikke løftede pegefingre, men en god tone som bundklang i det, der kaldes livet. En god snak eller debat  om den gode opførsel, eller mangel på samme, tilsat en pæn portion humor. Jeg er klar og formidler det glad og gerne.
Det er mit indtryk pt., at virksomheder og med dem mange andre, har indset at det nye “sort” er den gode opførsel. Det er jo kun, når den ikke er til stede, vi får øje på den. Og lige her er det ofte for sent at rette op på det.

Så vil du være med på moden, så tror jeg på vi går en skøn tid i møde. Fordi mennesker der bliver set og forstået vokser. Emma Gad og jeg “gider” om nogen at forsøge, at tale fruen op og til livet med alt det, hun stod for. Lad mig sige det mildt. Kedelig var hun ikke!

Én kommentar til “Man kan føre sig frem eller “opføre” sig frem”

  1. HELT ENIG GITTE, la´ os ‘gide’ GAD igen:
    Fremadrettet droppe verden a´ lave, hele digital, gift-og krigsSVINERIET / afhængighedsrusen, undfanget i et bankvælde og boostet i en forførende ‘brug og smid ud’, oss´ hinanden, kald det kultur retur. Ik´ at forglemme hele underholdnings killing time killing life industrien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev