Tlf. 35 11 21 31
Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenterTlf. 35 11 21 31
Tidl. Formand for SF, tidl. Skatteminister og Udenrigsminister, forfatter - Inspirerende foredrag om et langt liv i politik.
Forespørg nemt på pris og datoSend os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.
Om Holger
Foredrag
Holger K. Nielsen er tidligere Formand for SF, Skatte og Udenrigsminister, og en af de mest erfarne politikere vi har herhjemme. I sine inspirerende og tankevækkende foredrag giver han et unikt indblik i sin karriere, i Christiansborg bag facaden og i det parti, han har været en del af siden 70’erne.
Holger K. Nielsen er født i 1950 og blev Student fra Ribe Katedralskole i 1969. Efter et ophold på Snoghøj Højskole 1969-70 blev han i 1979 uddannet Cand. Mag i samfundsfag og dansk fra Århus og Københavns universitet, og var undervejs på et studieophold ved universitetet i Beograd.
I 1979 begyndte Holger K. Nielsens politiske karriere, da han blev sekretær i Europaparlamentet frem til 1981. Herefter Formand for SFU 1974-77 og senere medlem af SF’s Hovedbestyrelse 1976-2005. Holger K. Nielsen blev første gang bliver valgt til Folketinget i 1981 og genvalgt igen i 1987, hvor hans politiske karriere for alvor tog fart. Herefter arbejdede han frem til 1987 som embedsmand i Energiministeriet.
Fra 1991-2005 var Holger K. Nielsen Formand for SF og besad senere hen flere ministerposter herunder Skatteminister 2012-13 og udenrigsminister 2013-14. Holger K. Nielsen har udgivet bøgerne EF, Europa og os, Frihed i Fællesskab, Venstrefløjen i en ny tid og Det var det værd – politisk tilbageblik.
Se foredrag med Holger K. Nielsen
På baggrund af sin erindringsbog, Det var det værd fortæller Holger K. Nielsen om et langt liv i dansk politik. Da han forlod Folketinget i 2019, havde han været politisk aktiv i mere end 4 årtier, heraf 34 år som medlem af Folketinget. Han har rejst landet rundt til hundredvis af møder, deltaget i utallige forhandlinger, været partiformand og minister, og han har på den baggrund haft dansk politik inde under huden.
I dette personlige foredrag giver Holger K. Nielsen en åben beretning om de dilemmaer og den usikkerhed, som politikere ofte skjuler, men som de altid går med inderst inde, når de skal træffe vanskelige beslutninger. Om hvordan man hurtigt kan gå fra helt til skurk.
Det fik Holger K. Nielsen selv at mærke i 1992 og 1993: efter at blive tiljublet efter det danske nej d. 2. juni 1992, blev der kastet sten efter ham i Fælledparken i 1993, fordi SF var gået med i Det nationale Kompromis, som sikrede de danske EU-undtagelser. Holger K. Nielsen fortæller, hvorfor det var rigtigt at søge en løsning for Danmark – også selvom han blev upopulær.
Foredraget er også en historisk fortælling om venstrefløjen i 70’erne og de interne diskussioner, som gennem årene har præget SF. Herunder den vanskelige udlændingepolitik.
Holger K. Nielsen var skatteminister og en kort tid udenrigsminister i Helle Thornings regering og han fortæller om de magtkampe der var internt i regeringen, og hvorfor regeringen ikke blev den succes, mange havde håbet. Hvad kunne SF og han selv have gjort anderledes? Bør venstrefløjen også fremover satse på at komme i regering?
Der tales meget om den såkaldte politikerlede, og det er næsten blevet en folkesport at skælde ud på politikerne. Går samtalen trægt ved et middagsselskab, kan altid tale om, hvor tåbelige politikerne er. Holger K. Nielsen har siddet i Folketinget i 34 år, og kan godt forstå at mange bliver irriterede over langsommeligheden, papegøjesnakken og de tilbagevendende løftebrud. Men i sit foredrag, vil han godt tage politikerne en smule i forsvar.
For bag den ofte kedelige overflade, har man fået tingene til at fungere. Danmark er faktisk ét af de mest velfungerende samfund i verden. For bag alle spilfægterierne har de fået tingene til at fungere, bl.a. gennem en tradition for samarbejde og pragmatiske løsninger. Og der leveres dagligt på Christiansborg et stykke solidt rugbrødsarbejde, som sjældent kommer i mediernes søgelys.
Der er i særlig grad til bekymring i forhold til klimakrisen. En løsning af denne kræver langsigtede og internationale løsninger. Er vort demokrati i stand til at håndtere disse? Er der stærk nok beslutningskraft?
Tilbagetrækningen fra Afghanistan markerede afslutningen på en epoke, hvor Danmark blev en krigsnation. Som forsvars- og udenrigsordfører fulgte Holger K. Nielsen udviklingen tæt og han vil i dette foredrag fortælle om den såkaldte ”aktivistiske udenrigspolitik”, der tog sin form, da Anders Fogh i 2003 besluttede at følge med USA i invasionen i Irak og senere krigene i Afghanistan samt Syrien.
Hvor Danmark tidligere havde været kendt for en blød udenrigspolitik med satsning på diplomati og ulandsbistand, kom militære interventioner pludselig i top på den udenrigspolitiske dagsorden. Deltagelse i krigene har kostet i milliarder af kroner og mange menneskeliv, men spørgsmålet er, om det har været prisen værd.
Opnåede vi det, vi stræbte efter? Var der i det hele taget klare mål for indsatserne? Og er Danmark med sit Hal Koch’ske samtaledemokrati i virkeligheden parat til at håndtere de barske udfordringer, der følger af en krig? Kan militære interventioner være nødvendige og hvilke betingelser skal i givet fald være opfyldt før vi går i krig?
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.