Henter Indhold ...

Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Foredrag med og uden formål

Anders-Stahlschmidt-foredrag-foredragsholder-kommunikation-konfliktløsning

Skrevet af Anders Stahlschmidt

Sidste vinter sad jeg en aften over et glas vin med den lokale præst, Jesper, som er en af mine venner. Vi talte om den danske foredragstradition. Det kan man godt se og høre for sig, ikk? Det levende ord, bl. bla, mødet mellem mennesker, komme hinanden ved, bla bla, høre om verden og så videre. Som foredragsholder oplever jeg selv, at traditionen lever i bedste velgående i alle afkroge af landet. Men den kunne godt være stærkere i Valby, kom vi frem til. Valby i København.

“Hvad med at lave en konkurrence for foredragsholdere,” foreslog jeg. “Ja, VM i foredrag,” sagde præsten. “VM – vil du holde et verdensmesterskab?! Er det ikke at tage munden lidt for fuld?” “Nej, VM står selvfølgelig for Valbymesterskaberne,” forklarede min vittige ven mig. Og så hang vi på den, kunne vi mærke. Ideen var simpelthen for god.

Vi samlede en lille gruppe frivillige, og mobiliserede det lokale kulturudvalg, og sidste efterår sendte vi en invitation ud i forskellige retninger for at lokke foredragsholdere til at deltage. Ville man deltage, skulle man sende os en et-minut-lang video. Jeg tror, at alle i gruppen havde den der lille frygt for, at ingen ville sende noget ind, eller at de der gjorde var …ja, altså… for kedelige eller for mærkelige.

Men efter en uges skeptisk venten begyndte videoerne at tikke ind. Og de var ikke kedelige. Til gengæld handlede de om alt muligt andet, end hvad vi kunne have tænkt os til. En ville fortælle om doven energi, og hvordan det at springe over hvor gærdet er lavest, er ret effektivt, en udredte sandheder fra opspind om den myteomspundne alkoholiske drik, absint, en fik det til at løbe koldt ned ad ryggen med beretninger fra 1700-tallet om mord, der blev begået af personer, som ønskede at blive henrettet, en anden fik tårerne til at trille ned ad kinderne med rammende beskrivelser af, hvorfor gamle mænd tit er sure. Der var også et foredrag om stress og søvnløshed og nogle gribende livshistorier. Vi fandt ti gode kandidater til vores – syntes vi selv, fornemme titel.

Der var en god vibration omkring vores projekt. Måske derfor var det heller ikke svært at overtale dygtige mennesker med forstand på formidling til at være dommere. Mette Vibe Utzon, Suzanne Bjerrehuus, Gordon Kennedy, Thomas Wivel, Gertrud Højlund med flere. Men den store test var naturligvis om publikum i Valby og omegn også kunne lide idéen. Det kunne de. Vi holdt tre aftner med næsten fulde huse. Publikum og dommerne skulle sammen stemme fire foredragsholdere videre til finalen. Der var nerver på, men folk grinede og snakkede på livet løs med dommerne, deltagerne og hinanden. Forsamlingshusstemningen var endelig komme til Valby.

Hvad er formålet med projektet, spurgte flere, når jeg fortalte om det. Det ærlige (og korte) svar er: Fordi det er sjovt. Fordi det er hyggeligt. Fordi det er spændende. Formålet med at høre foredrag kan godt være at høre foredrag, ligesom der heller ikke behøver være andre formål med at lytte til musik, andet end at man godt kan lide musik.

For nylig så jeg en informativ tegnefilm på nettet, som forklarede, hvordan ens hjerne udvikler sig helt vildt, når man spiller musik. Pointen var, at hvis man spiller musik, bliver man bedre til matematik og alle mulige andre ting, der har noget med logik at gøre. Jeg tænkte, fint nok. Men er det formålet med musik? Er det, hvad alle musikeres inderst inde drømmer om, at de en dag – endelig kan lægge musikken til side og kun beskæftige sig med at løse ligninger og flyde ind i et kompliceret excel-ark på computeren? Kunne man forestille sig det omvendte budskab: At hvis bare du knokler med dine matematikopgaver, bliver du måske også rigtig god til at spille musik?

Når jeg selv holder foredrag er der tit et formål, som jeg aftaler med kunden. Mine foredrag handler om kommunikation og relationer mellem mennesker – mest på arbejdspladser. Formålet er tit at give ledere eller medarbejdere nogle redskaber, inspirere, klæde på til forandringer, håndtere konflikter og forskellighed. Jeg sætter en ære i at ramme skiven og overholde formalet, som de fleste andre foredragsholdere. Men verden er større og ikke begrænset til aktiviteter, der har et bestemt formål. Det gælder også foredrag.

Til efteråret gør vi det igen, har vi besluttet, præsten, jeg selv og de andre i VM i foredrag-gruppen. Og ligesom sidste år, har Athenas sagt ja til, at en del af førstepræmien er et år på hjemmesiden hos Danmarks største bookingbureau. Det er vi taknemmelige for – at en stor og kommerciel spiller på foredragsmarkedet husker, hvor hele traditionen kommer fra: Mennesker der mødes i mørket – i et forsamlingshus. Med eller uden et bestemt formål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev