Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Bo Lidegaard Foredrag

Få et samlet rids af Danmarks stilling og politik op til- og under 2. verdenskrig

Bo Lidegaard Foredrag

Bo Lidegaard

Historiker og dr. phil.

Forespørg nemt på pris og dato

4.5 ud af 5 stjerner

"Bo Lidegaard var godt forberedt og der var også mulighed for at stille spørgsmål."

Grete Fagerberg - Finansforbundet Se alle referencer

Et foredrag med Bo Lidegaard giver jer:

  • Ekspertindsigt i dansk historie
  • Verdenshistoriens betydning for den danske politik og stilling
  • Lærerige foredrag der giver jer nye perspektiver fra en ekspert
Uforpligtende forespørgsel på Bo Lidegaard

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Bo

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Oplev en inspirerende fortæller og foredragsholder, der virkelig formår at trække de store linjer frem, samtidig med, at det hele krydres med underholdende anekdoter. Foredragene er debatskabende og Bo Lidegaard er blandt de mest erfarende historiske foredragsholdere.

Et foredrag med Bo Lidegaard giver jer:

  • Ekspertindsigt i dansk historie
  • Verdenshistoriens betydning for den danske politik og stilling
  • Lærerige foredrag der giver jer nye perspektiver fra en ekspert

Et historisk perspektiv og indblik i dansk politik

Bo Lidegaard var ansvarshavende chefredaktør for Politiken 2011-16 og skriver ugentlige klummer i avisen. Før det, var han i seks år departementsråd i Statsministeriet, som chef for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område, siden som leder af forberedelsen til klimatopmødet i København i 2009.

Bo kom til Statsministeriet fra Udenrigsministeriet, hvor han arbejdede i 1984-2005. I den periode var Bo Lidegaard blandt andet udsendt til Geneve og Paris. Som kontorchef for Mellemøsten, Nordafrika og Latinamerika i  2003-05 fik han indgående kendskab til Danmarks engagementer i Afghanistan og Irak, lige som han var med til at udvikle “Det arabiske initiativ”.

Sideløbende med arbejdet som chefredaktør og diplomat, har Bo udgivet ti bøger, der kredser om Danmarks nyere historie og udviklingen af det moderne velfærdssamfund. Disputatsen “I kongens navn – Henrik Kaufmann i dansk diplomati 1919-58” blev en uventet bestseller, som indbragte ham Amalienborg-medaljen, Ebbe Muncks Hæderspris og The Rescue Award. Siden er Bo især kendt for sin storsælgende biografi over Jens Otto Krag, for ”Kampen om Danmark 1933-45”, der sætter kritisk lys på tiden op til og under Danmarks besættelse, samt for sin ”En fortælling om Danmarks historie i det 20. århundrede”, der er blevet en klassiker. Senest har Bo Lidegaard udgivet ”Landsmænd” om de danske jøders flugt i 1943 og ”Redningsmænd” om De hvide busser, der reddede omkring 20.000 fanger ud fra de tyske kz-lejre. “Landsmænd” er udkommet i 12 lande, og “Redningsmænd” er under international udgivelse.

Bo er ekspert i sikkerhedspolitik og udviklingen i det tyvende århundrede. Book ham til jeres næste event, og bliv klogere på historien som berører os alle.

Se foredrag med Bo Lidegaard
Bo Lidegaard foredrag

Jens Otto Krag – Med udgangspunkt i biografien

Med afsæt i sin store biografi over en af de mest markante skikkelser i dansk politik i det 20. århundrede, præsenterer Bo Lidegaard et rids af Danmarks politiske og sociale udvikling fra 1930’erne til 1970’erne.

Bo trækker samtidig linjer fra det biografiske til det almene og giver en ny tolkning af Jens Otto Krags personlige livsforløb.

Bo Lidegaard foredrag

Det danske velfærdssamfund - hvor kom vi fra og hvad bliver det til

Bo Lidegaard trækker tråden fra udviklingen af det danske velfærdssamfund efter anden verdenskrig, til i dag.

Hvad skabte fremgangen? Og er den truet nu? Kan Danmarks særlige samfundsmodel overleve globaliseringen og hvad betyder det, når der tales om, at vi er blevet til en konkurrencestat? Og hvad med migration, indvandring og integration?

Bo Lidegaard foredrag

Hvad er det med den besættelse?

Bo Lidegaard giver et samlet rids af Danmarks stilling og politik op til og under anden verdenskrig. Slap vi fra det med skindet på næsen – hvad gik tabt og hvad blev vundet?

Bo Lidegaard foredrag

De Hvide Busser

Bo Lidegaard fortæller den fascinerende historie om, hvordan det lykkedes norske, danske – og i sidste ende også svenske – aktivister at gennemføre den mest omfattende humanitære redningsaktion i krigens sidste uger og måneder.

Hvordan kunne den nazistiske ledelse overtales til at løslade de mange fanger – og var det prisen værd, når man tænker på de mange flere, der blev ladt tilbage. Det er en historie om heltemod, men også om uløselige moralske konflikter.

Referencer

Bo Lidegaard var godt forberedt og der var også mulighed for at stille spørgsmål.

Grete Fagerberg

Finansforbundet

Bo er en meget dygtig kommunikator - også på engelsk.

Kirsten Stochflet Jensen

DNB Bank ASA, Filial Danmak

Fantastisk foredrag - Bo Lidegaard var en del af et meget profileret program, men levede til fulde op til alle forventinger.

Jacob Pedersen

Historielærerforeningen FALS

Super!

Louise

Sund By

Redningsmænd

Dette er historien om de mange aktioner, der i foråret 1945 fik transporteret over 20.000 fanger fra tyske koncentrationslejre til sikkerhed i Sverige. Sporene følges fra de første norske og danske initiativer, der udgik fra aktivister, som trods modstand fra alle sider satte alt ind på at hente deres landsmænd fra lejrene, inden det var uigenkaldeligt for sent. En historie om handlekraft og vovemod.

Landsmænd

I oktober 1943 lykkedes det langt hovedparten af de danske jøder at flygte til Sverige. Hvordan gik det til, og hvorfor valgte langt de fleste danskere at hjælpe deres landsmænd på flugt?

Danmark i krig

I 1991 sendte Danmark efter lang tids tøven korvetten Olfert Fischer til Golfen. For var det ikke bedre med en humanitær indsats – og hørte et lille land hjemme i så stor en krig? I 2011 var Folketinget kun få timer om enstemmigt at beslutte, at Danmark skulle sende bombefly til Libyen, og vi blev et af de lande, der kastede flest bomber i det fjerne ørkenland. I mellemtiden havde Danmark deltaget i krigene på Balkan, i Afghanistan og i Irak. På 20 år var holdningen til krig forandret, så Danmark mere end andre lande bidrog til internationale militære operationer – og gerne i den hårde ende. Hvordan gik det til? Bo Lidegaard, historiker, dr.phil., tidligere topembedsmand og chefredaktør, fortæller om Danmark i krig 1991-2011.

JOK

Jens Otto Krag (1914-1978) er en af de største skikkelser i dansk politik i det 20. århundrede. Og for mange i dag mere myte end mand. Historiker og forfatter Bo Lidegaard tegner i biografien JOK et politisk og personligt portræt af Krag og af menneskene omkring ham. Fra ung himmelstormer til tiden som statsminister og landets altdominerende politiske personlighed. Det er fortællingen om chefarkitekten bag det moderne Danmark, en visionær og begavet politiker – og en mand, der havde svært ved at finde fodfæste i den strøm af forandring og opbrud, han selv var med til at sætte i gang. JOK er en revideret, opdateret og versioneret udgave af Bo Lidegaards tobinds-biografi fra 2001 og 2002 om Jens Otto Krag – nu samlet i ét bind.

Den højeste pris

En novemberdag i 1959 blev den danske FN-diplomat Povl Bang-Jensen fundet død i en park i New York, skudt gennem hovedet med sin egen revolver. I direkte strid med en ordre fra FN’s generalsekretær havde Bang-Jensen nægtet at udlevere navnene på de flygtninge, der under løfte om anonymitet havde vidnet for den særlige FN-komité, hvis opgave det var at udrede omstændighederne omkring opstanden i Ungarn i 1956. Trods adskillige undersøgelser lykkedes det i sin tid aldrig at få klarhed over årsagen til Bang-Jensens tragiske skæbne. Bo Lidegaard har benyttet hidtil utilgængelige informationer til at tegne et nyt billede af et speget historisk forløb – og af Povl Bang-Jensens ensomme kamp mod den kolde krigs ubønhørlige logik.

Den højeste pris er hædret med Professor Sven Henningsens æreslegat. “Bo Lidegaard har skrevet en forbilledlig beretning om Bang-Jensens tragedie.” – Bent Jensen, Morgenavisen Jyllands-Posten

“Hans indblik i de internationale forviklinger og Bang-Jensens psykologiske kompromisløshed er spundet sammen, så det er en John le Carre værdig.” – Bent Blüdnikow, Berlingske Tidende

“Bo Lidegaard har – igen – givet os en yderst velskrevet, ekstremt afbalanceret og perspektivrig bog.” – Tøger Seidenfaden, Politiken

Øjeblikke

Billedbureauet Polfoto har det seneste år digitaliseret store dele af deres enorme fotoarkiv. I samarbejde med Politikens tidligere chefredaktør og historiker Bo Lidegaard er der blevet udvalgt en lang række af de øjebliksbilleder, Politikens fotografer har fanget i koldkrigsperioden 1945 til 1989.    Hvordan ser en kold krig ud? Den sætter sig i billeder, der afspejler de hverdage, hvor krigen udkæmpes. Frontlinjerne løber ned ad Vesterbrogade i myldretiden og tværs over landingsbanen i Narsarsuaq. Fodsoldaterne går tur med deres barnevogn ved stranden i Hornbæk, og de ser til ved stalddøren til deres gård på Tuse Næs, mens deres besætning slås ned, fordi den er ramt af mund- og klovsyge. De løber stafetløb på deres skole og de går i biografen for at se amerikanske film. De lever i det hele taget det liv, danskerne levede under Den Kolde Krig.   Bo Lidegaards tekster, der ledsager hvert enkelt billede, danner sammen med de mange fotos en fascinerende fortælling om Danmark og danskernes hverdag under Den Kolde Krig.

En fortælling om Danmark i det 20. århundrede

Bo Lidegaard fortæller Danmarks og danskernes historie gennem 100 år – og giver et skarpt og veloplagt overblik over det moderne Danmarks udvikling.  Bogen giver et samlet perspektiv på Danmarks nyere historie og skaber sammenhæng for den, der er nysgerrig efter at vide, hvordan det hele gik til. Med en veloplagt fortællestil og et eminent overblik fører forfatteren sin læser igennem århundredets historie.

Uden mandat

Henrik Kauffmann (1888-1963) er en af de mest betydningsfulde og eventyrlige skikkelser i dansk diplomati – og en af de mest mystiske. Fra han i 1920’erne huserede i Kina og Fjernøsten som Danmarks udsending, til han i afgørende situationer under Anden Verdenskrig og i begyndelsen af Den kolde Krig tog dansk udenrigspolitik i egen hånd, kom han til at præge Danmarks og Grønlands skæbne – lige som mødet i Peking med søstrene MacDougall kom til at præge hans.

Bogen er et politisk og personligt portræt af en mand, der lagde sit lod i historiens store vægtskål, og som endte sit liv lige så dramatisk, som han havde levet det. Kauffmann handlede bag om sin regering, og han er selv svær at komme bag om, både politisk og privat. En virkelig historie, der læses som en politisk roman med Henrik Kauffmann som hovedperson og USA’s interesser i Grønland som ledetråd.

I kongens navn

Henrik Kaufmann blev en afgørende skikkelse i dansk politik, da han som gesandt i USA under 2. verdenskrig underskrev det dokument, der “i kongens” navn tillod amerikanerne at oprette militære anlæg på Grønland. Den “neutrale” danske regering fordømte handlingen som landsforræderi, og Kaufmann blev afskediget fra sin post. Mod krigens afslutning blev Kaufmann dog hyldet for sit diplomatiske arbejde, og han kom til at virke som minister i Befrielsesregeringen i 1945.

“I kongens navn” er et politisk portræt af en af de mest eventyrlige skikkelser i dansk diplomati.

“Uden at forfalde til ukritisk persondyrkelse berettes om diplomaten Henrik Kauffmanns enmands eksilregering i USA under besættelsen. Spændende og velskrevet beretning om et dramatisk og stadig aktuelt kapitel i Danmarks-historien.” – Berlingske Tidende

“En velskrevet og veldokumenteret gennemgang af en afgørende epoke i Danmarks nyere historie.” – Information

“I enhver henseende imponerende. Analytisk og uhyre velskrevet.” – Ekstra Bladet

“Det er en ublandet fornøjelse at læse bogen.” – Weekendavisen

“Yderst velskrevet og elementært spændende fra først til sidst.” – Politiken

 

Kampen om Danmark 1933-1945

Ingen kom uskadt gennem krigens år. Der blev sat dybe spor i den fælles historie, som endnu er en levende del af vores samfund og vores selvforståelse. Dette er 3. udgave af Kampen om Danmark, og Bo Lidegaard skriver her den samlede historie om årene op til og under Danmarks besættelse og giver sit engagerede bud på, hvad det var, der stod på spil, hvem, der kæmpede mod hinanden, hvad, der kom ud af det, og ikke mindst, hvor vi står i dag.

“Fremragende og velskrevet politisk historieskrivning.” Aage Trommer i Kristeligt Dagblad

“Bo Lidegaards bog om dansk udenrigspolitik op til og under besættelsen er et nyt hovedværk … Lidegaard er en ægte historiker i den forstand, at han aldrig moraliserer over fortiden, men bestræber sig på at vise, hvor komplekse og indviklede forholdene var … Med demokratiforsvaret som centralt motiv har Bo Lidegaard skabt en syntese af usædvanligt format, der formentlig i lang tid vil være et hovedværk om besættelsens politiske historie.” Steffen Heiberg i Politiken

“Bo Lidegaard leverer en bred og dyb vurdering af Danmark i den til stadighed aktuelle periode 1933-45 … Bo Lidegaard … føjer endnu en bedrift til sit allerede bemærkelsesværdige historiske forfatterskab. Georg Metz i Information

Jens Otto Krag - 1962-1978

Den monumentale og anmelderroste biografi i 2 bind om en af det tyvende århundredes mest markante politiske skikkelser herhjemme. BInd 2 dækker de år, hvor Krag var statsminister og landets altdominerende politiske personlighed, og Lidegaard beskriver, hvordan Krag var optaget af velfærdsstatens realisering og Danmarks forhold til Europa. Sideløbende følges Krags personlige udvikling frem til hans overraskende tilbagetræden dagen efter afstemningen om det danske medlemsskab af EF og videre frem til hans død i 1978. Rigt illustreret.

Jens Otto Krag - 1914-1961

Den monumentale og anmelderroste biografi i 2 bind om en af det tyvende århundredes mest markante politiske skikkelser herhjemme. Politikeren (og mennesket), der om nogen kom til at tegne det moderne Danmark, og hvis eftermæle har levet et eget mytisk liv, som gradvist er kommet til at overskygge det levede. BInd 1 ser på mellemkrigstiden og besættelsen med den unge socialdemokrats øjne og beskriver skabelsen af de socialdemokratiske visioner, der blev styrende for dansk politik efter krigen. Den skildrer, hvorledes Krag oplevede skiftet mellem de fire statsministre Buhl, Hedtoft, Hansen og Kampmann, og hvordan kimen til det moderne Danmark blev lagt: Krags livsværk, som var fuldførelsen af velfærdssamfundet, hvor den danske lønmodtager fik egen bolig, bil, fjernsyn og ferie. Rigt illustreret.

En fortælling om Danmark i det 20. århundrede

Bo Lidegaard fortæller med en skarpt og veloplagt overblik Danmark og danskernes historie gennem 100 år. Den nye udgave er rigt illustreret og udvidet med forfatterens fortælling til billeder fra livet i Danmark gennem et århundrede. Bogen giver et samlet perspektiv på Danmarks nyere historie – det vi har til fælles, og det, der sætter skel mellem os. Fortællingen handler ikke kun om, hvad der skete, men også om hvorfor det skete og om, hvordan vi skal forstå vores fælles historie.

Bogen blev modtaget med begejstring:
”Lidegaards fortælling giver et bud på en sammenhængende – og velskrevet – forståelse af Danmark fra 1901 til 2001” – Berlingske Tidende

”… meget anbefalelsesværdig” – Weekendavisen

5 hjerter – ”denne skarpsindige og i ordets bedste forstand realistiske fremstilling.” – Politiken

***** ”en stor fortælling (…) en rendyrket fornøjelse” – Jyllands-Posten

I Henrik Kauffmanns fodspor

Temabog
til historiefaget om dansk udenrigspolitik fra 1864 og frem til den
kolde krig. Det handler om Danmark, USA og Grønland – og om den den
danske ambassadør i Washington, Henrik Kauffmann, der under besættelsen –
stik imod den danske regerings vilje – gav amerikanerne lov til at
bygge baser i Grønland. Den aftale fik afgørende betydning for Danmarks
stilling i verden helt frem til i dag. Det er en spændende og til tider
højdramatisk fortælling om Danmarks skæbne – og dermed om os selv.
Bogen giver eleverne mulighed for at arbejde med aktuelle
problemstillinger og med historiefagets identitet og metoder, og den er
oplagt ifm. dansk-historieopgaven og andre større skriftlige opgaver.
Med bogen følger et væld af illustrationer og kilder samt et kapitel om
spændingsfeltet mellem den kunstneriske fortælling og den faglige
historie, der inddrager spillefilmen Vores mand i Amerika (2020), der også har Henrik Kauffmann som omdrejningspunkt.

Uforpligtende forespørgsel på Bo Lidegaard

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Bo Lidegaard
Bo Lidegaard

4.5 ud af 5 stjerner

"Bo Lidegaard var godt forberedt og der var også mulighed for at stille spørgsmål."

Grete Fagerberg - Finansforbundet Se alle referencer

Foredragsemner med Bo Lidegaard