Henter Indhold ...

Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Emma Gads klassiker Takt og tone fylder 100 år! Hvad kan vi lære af Emma Gad i dag?

Emma Gads klassiker Takt og tone fylder 100 år! Hvad kan vi lære af Emma Gad i dag?

Skrevet af Gitte Hornshøj

Noget om opførsel eller mangel på samme. Man opdager det ofte først, når det ikke er der? Ja, rigtigt gættet – den gode opførsel. Jeg er vild med Emma Gad – men også vild med at falde igennem. Og hvordan kan det nu hænge sammen?

Rigtig mange har gennem tiderne sikkert stiftet bekendtskab med Emma Gads bog Takt og tone. Nogle har måske ligefrem tænkt: “den gamle kone skal ikke lære mig noget”. Det er heldigvis alle frit for, hvad man vil tænke og mene. Jeg er dog ret sikker på, at den “gamle kone”,  har sat sig et par gedigne aftryk. Aftryk der har gjort indtryk og givet stof til eftertanke. Det har nemlig aldrig været den gode fru Gads mening, at løfte pegefingeren og være belærende – tværtom!

Emma Gad forsøgte at fjerne det grimme i samværet og fremelske det smukke – og hvem kan være uenig i det. Det er nu engang hyggeligere at være sammen i gensidig respekt for hinanden end det modsatte. Der har til alle tider og i alle samfund været synlige og usynlige “spilleregler”. Det er ikke tilfældigt vi fx har udtryk som “Skik  følge eller land fly”. Det er stort at vise gensidig RESPEKT for hinandens skikke og traditioner. Rummelighed og tolerance i gensidig forståelse og med den gode opførsel i bagagen klæder alle.

Jeg har nu i over 30 år “tegnet og fortalt” om opførsel på mange planer. I privatliv og arbejdsliv. Der er stadig plads til forbedringer i forhold til opførsel. Når jeg holder foredrag om emnet, er det med masser af plads til gode grin. Jeg er vild med skønne gode grin – specielt hvis man i grinet stopper op og tænker hov, her kunne jeg godt lære noget. For som Emma Gad sagde: “Takt  og tone er evnen til at hjælpe et andet menneske på benene uden derved at træde dem over tæerne” Jeg er så enig og mener, at stort set alt i Emma Gads snart 100-årige bog holder vand.
Vi har brug for den gode opførsel. Det er jo netop først, når den ikke er der, vi opdager det og italesætter det. Jeg er mere end klar til at fortælle om “TAKT OG TONE – med masser af plads
til unoder”. For vi skal opføre os ordenligt – men der skal være plads til at falde igennem.

Det er jo herligt at leve uden et regelsæt døgnet rundt. Men som jeg ofte siger: Når situationen kræver det, så er det rart at kende sin ” Emma Gad”. Jeg tror ikke, jeg kender nogen, der ikke på et tidspunkt  har tænkt: “Hvad gør jeg lige her i den givne situation – både i private, sociale og arbejdsmæssige sammenhænge.

Emma Gad havde faktisk masser af skøn humor. Hun skrev blandt andet i forordet til sin bog: “Den læser, som vil fornøje sig mest over disse forskrifter, er den der om et par hundrede år finder denne bog på en støvet hylde på et bibliotek”. Næste år er der gået 100 år siden udgivelsen af Emma Gads bog “Takt og tone”, måske fornøjer man sig, meeeen den “gamle kone” holder stadig vand med et par omskrivninger. Så måske skulle vi bruge hundredåret til at snakke om opførsel, dannelse, pli, etikette og meget mere. Det kunne blive en skøn debat. Den debat “GIDER” jeg godt og er glad for Emma “GAD” way back.

Én kommentar til “Emma Gads klassiker Takt og tone fylder 100 år! Hvad kan vi lære af Emma Gad i dag?”

  1. vi er nogle, der diskuterer om : hvordan flere glas skal placeres foran tallerkener
    ved et festbord. “Udefra” som bestik, men fra højre mod venstre: Hvidvinsglas,
    rødvin og dessertvin. ? Nogle siger Rødvin, hvidv. og dessertv. ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev