Henter Indhold ...

Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Disruption – og hvad er det der singularity?

Disruption - og hvad er det der singularity?

Skrevet af Tune Hein

 

Vil vi opleve en singularity revolution? Næppe. Men lad os først se på hvad det der Singularity-halløj er for noget. Det er betegnelsen for en kunstig intelligens-eksplosion. Det kan bedst illustreres ved følgende eksempel eller gåde: Hvis vi mennesker udvikler en kunstig intelligens-computer, som er klogere end os – så vil den jo være klog nok til selv at udvikle en computer, som er endnu klogere. Og denne vil så hurtigt kunne udvikle en, som er endnu klogere igen osv. osv.

Spørgsmålet er så, om vi efter et par omgange står tilbage på perronen som dumme får – mens computerne, som nu er langt klogere end os, ræser afsted med verden? Unægtelig et spændende tanke-eksperiment. Og når folk som Bill Gates, Elon Musk og Stephen Hawkins bekymrer sig er det nok værd at overveje.

Omvendt er der en del ,der taler for det modsatte – at udviklingen kommer stille og roligt.

Tænk for eksempel 5 år tilbage, og hold det op imod 2017. Nu du kan flyve til NYC for under 1000 kr. og betale indkøb med mobilen undervejs. Ingen holder længere avis, og det sidste armbåndsur er solgt. Alle har en computer i hånden hele tiden – faktisk så meget, at det er blevet et ’wearable’ som måler dine skridt, puls, søvn og måske humør. Det er gammeldags at købe en bil i stedet for at lease eller dele den. Du har abonnement på frit forbrug af film, musik og bøger – og dine dagligvarer kommer til døren.

Har det været en revolution af dit liv? Næppe – det har godt nok været en teknisk revolution, og mange forretninger er blevet disrupted (forstyrret, opbrudt) undervejs – men for os brugere er det gledet ind i vores hverdag som det mest naturlige. Fordi det er bekvemt. Så meget taler for, at fremtiden vil følge det bekvemmelige mønster.

Men det kommer naturligvis ikke af sig selv. Det hele skal udtænkes, ledes og drives frem af virksomhederne. Så det er vigtigt for både private og offentlige virksomheder at forstå disruption – så man kan lægge de gode strategier.

Det er også vigtigt for os medarbejdere at forstå disruption og især de teknologier, der følger med. For de vil jo præge fremtidens arbejdsplads – altså vores jobs og dagligdag. Derfor er vi nødt til at kende dem og kunne forudse deres indtog på netop vores job, så vi selv kan forberede os. Hvordan rammer 3D print en lægepraksis og de selvkørende teknologier en lastbilforretning? Sygeplejersken skal kunne downloade filer, skanne og printe støtte-skinner til  patienterne, og lastbilchaufføren bliver en slags flyve-leder i et kontrol-center.

For et par somre siden gik jeg ved stranden i Bretagne. Tidevandet kom stille ind og dækkede gradvist muslingebankerne. Intet drama – men alligevel var vandet efter et par timer steget 4 meter! Sådan vil de næste års digitale fremtid blive oplevet…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev